IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oсновният коалицинен партньор на Русеф решава до месец дали къса с нея

Президентът на Бразилия е застрашена от парламентарна процедура за отстраняване от поста

09:39 | 13.03.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Oсновният коалицинен партньор на Русеф решава до месец дали къса с нея

Влиятелната центристка партия Бразилско демократично движение (БДД), ключов съюзник на управляващата левица, си даде вчера 30 дни да реши дали да запази или скъса отношения си с президента на Бразилия Дилма Русеф, застрашена от парламентарна процедура за отстраняване от поста, предаде Франс прес.

"Правителството взе погрешни решения. То е на път да потъне, а Бразилско демократично движение не може да потъне с него", заяви за АФП Осмар Тера, депутат от партията, събрала се вчера на национален конгрес в столицата Бразилия.

Във враждебна атмосфера към президентката, изправена пред сериозна политическа криза, делегатите от формацията гласуваха също предложение, забраняващо на членове на партията да поемат нови министерства, при положение, че следващата седмица БДД трябва да поеме министерството на гражданската авиация. 

Стълб на коалицията, ръководена от Партия на трудещите се на Дилма Русеф, БДД е най-голямата парламентарна сила в Бразилия с 65 от общо 513 депутати и 18 от общо 81 сенатори. Тя има седем министри в правителството.

Очаква се делегатите на конгреса да преизберат Мишел Темер за председател на партията. Темер е вицепрезидент на страната и би поел управлението й до следващите избори през 2018 г., в случай на отстраняване на Русеф от президентския пост.

"Не можем да пренебрегнем факта, че Бразилия преживява много сериозна икономическа и политическа криза", заяви Темер в реч на конгреса, цитиран от Ройтерс.

Той отбеляза, че програмата на БДД излага план за стимулиране на бизнеса, намаляване размера на държавната администрация, създаване на работни места и възстановяване на икономическия растеж, свил се до 3,8 процента миналата година - най-лошото състояние за последните 25 години.

Дясната опозиция смята да се възползва от ефекта, предизвикан от подозренията в злоупотреби към бившия президент Луис Инасиу Лула да Силва, за да изведе привържениците си днес на улични протести.

Над 400 протеста са свикани в цялата страна. Най-голямата демонстрация е планирана в икономическата столица Сао Пауло, крепост на опозицията, където властите очакват да се съберат над един милион души.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
DutyFree
преди 8 години
БОЖЕЕЕЕ, ТИ КОЛКО СИ ***, ЩО НЕ ОТИДЕШ ТИ В КИТАЙ ИЛИ ИНДИЯ, *** ЛИ СИ, *** ВА В ПРОДАЖНИТЕ И НАРЕДЕНИ ГЛУА.ЦИ ДЕТО БЪЛГАРКА ВИ Е РОДИЛА, ЯЗЪК...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Забранявайте докато е овреме тея "Фондации за Демокрации и разни Човешки Права" където се активизират само тогава когато някой политик им пречи. Забраняяйте ги там в Бразилия и нема да имате проблеми гледайте какво праат руснаците, китайците и индийците и следвайте групата, а те вече знаят защо .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още