IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски провинции регистрират ръст на преселниците от България и Румъния

Не всички обаче успяват да си намерят работа

09:59 | 13.03.16 г. 7
Германски провинции регистрират ръст на преселниците от България и Румъния

Страховете, че Германия ще бъде наводнена от евтина работна ръка от България и Румъния, бяха особено силни преди около две години (1.1. 2014), когато се либерализира германският трудов пазар.

Притокът обаче не беше толкова голям, колкото се опасяваха мнозина. Трудови мигранти от България и Румъния продължават да пристигат и днес, но житейската ситуация на много от тях е проблематична.

Мнозина намират само нископлатена работа, други пък изобщо нямат професионална квалификация, за да кандидатстват за нещо по-добро, пише ДПА в репортаж, цитиран от Deutsche Welle.

Два пъти повече безработни

Германската агенция по труда регистрира през последните две години ръст на преселниците от България и Румъния в провинциите Долна Саксония и Бремен, както и на безработните сред тази група трудови мигранти.

До средата на 2015 година броят на безработните българи и румънци се е увеличил двойно в Долна Саксония. В същото време обаче с до 3 пъти е нараснал и броят на работещите представители на двете националности в провинцията.

Много от трудовите мигранти от България и Румъния работят в кланици в региона на Фехта и Клопенбург: от тамошните около 3 000 българи и румънци само 167 души са били без работа в края на 2015 година.

В Бремерхафен се наблюдава и друго: установили се в района българи привличат много свои роднини и познати, които се присъединяват към тях. Нерядко обаче ги очаква разочарование: районът не предлага много възможности за работа на неквалифицирана работна ръка.

Един пример: нито един от регистрираните в Бремерхафен 623 безработни българи и румънци не е изучавал някаква професия. Около 500 души работят каквото намерят, но доходите не им стигат, за да се издържат и те бързо се оказват принудени да търсят социални помощи. Близо 7% от безработните в Бремерхафен са български и румънски преселници, сочат данните на Агенцията по труда.

Често пъти експлоатирани

Трудовите мигранти от България и Румъния често стават жертва на недобросъвестни германски работодатели, посочват от синдиката DGB.

Много от преселниците не говорят достатъчно добре езика и не познават трудовото законодателство, което е идеална предпоставка да бъдат експлоатирани. Много често такива работници биват преотстъпвани от един работодател на друг или временно наемани за извършването на определена дейност, поръчка или услуга, казва говорителката на DGB Тина-Колбек Ландау.

Въведената от началото на 2015 година минимална трудова надница в Германия доведе до намаляване на най-драстичните случаи на трудова експлоатация, казва Щефан Витке, говорител на икономическото министерство в Хановер.

В провинция Долна Саксония са създадени консултантски бюра, чийто услуги са много търсени именно от трудовите мигранти. 

Зачестяват и случаите, в които ощетени работници търсят правата си в съда. По думите на Витке, властите в провинцията се опитват да накарат работодателите, особено в месопреработвателната промишленост, да предлагат повече постоянни трудови договори на чужденците.

Интеграцията напредва

Има известно подобрение и на условията, в които източноевропейските работници живеят в Германия. Особено след като в медиите много нашумя случаят с двама румънски работници, които през 2013 г. загинаха при трудова злополука в корабостроителницата Meyer, властите обърнаха повече внимание на проблема.

Оттогава са въведени изисквания за минималните стандарти, на които трябва да отговарят квартирите за работниците. А спазването на тези изисквания се контролира редовно от местните власти.

Има напредък и в интеграцията на преселниците. В Хановер, където официално са регистрирани 3 248 българи и 2 443 румънци, три социални работнички, говорещи български и румънски, помагат на преселниците децата им да бъдат настанени в училище.

До 2018 година ще бъдат назначени още 8 социални работници.

Най-голямата пречка пред интеграцията на мигрантите обаче си остават тяхното недоверие към администрацията и всички държавни институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Новините са позитивни - двойно повече безработни при твойно повече работещи=нещата се подобряват бързо. Хората не чакат на помощи и работят, интеграцията не е толкова бавен процес и си върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Българите да не би са 20-30 милионна нация, че толкова да се притесняват немци и британци от българските икономически имигранти.Само се излагат като долни лъжци преексплоатирайки с други цели една измислена и несъществуваща заплаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
начи от наще се притесняват да не им вземат работните места, но не се притесняват от ордите мангалоиди които пристигат на талази, че и пари на ръка, помощи и жилища им дават за да мое онея да изнасилват жените и праат зулуми. Май ше тряя да се наложи няколко разстрела на бежанската орда или в газовите камери както уж германците са прайли с евреите, което според мене е пропаганда за холокоста, но ако наистина е имало то сега е момента да го видим в действие, че ситуацията е и без тва е нетърпима!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
DutyFree
преди 8 години
а бе, какви са тия празни приказки ???? Постоянно, никаква икономическа логика няма в тях, както и хората които са ги писали, те имат мислене от 19 век.. КЪДЕ И КАК ЖИВЕЕТЕ ВИЕ, В 19 ВЕК ЛИ И ГОВОРИТЕ ЗА ТОГАВА??? АХАХХА БОЛНА РАБОТА..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
На думи звучи хубаво - свободно движение на стоки и хора но трябва да се обясни малко и проф.д-р Иван Ангелов го обяснява ''''Според експерти на Световната банка, за слабо развитите страни са допустими защитни мита максимум до 20%. Американски и европейски учени твърдят, че са необходими по-високи мита, вносни квоти или субсидии, защото разликата в производителността между слабо развитите и високо развитите страни сега е много по-голяма от 20%.В началните етапи на своето развитие всяка страна се нуждае от протекция на прохождащата си икономика - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No248.htm28-те в ЕС не са на едно и също развитие и сега смешниците искат да ограничат свободното движение на хората от което следва ,че трябва да се ограничи и свобод.движение на стоки тоест трябва защитни мита и т.н. нещата за протекционизма се знаят и затова 1989г. беше създаден ''вашинктонският консенсус'' с цел елиминиране на конкуренцията или приватизация на печелившите заводи - хитри ходове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Най-голямата пречка пред интеграцията на мигрантите обаче си остават тяхното недоверие към администрацията и всички държавни институции - защото идват от държави където държ.администрация и институции са ..........Въведената от началото на 2015 година минимална трудова надница в Германия доведе до намаляване на най-драстичните случаи на трудова експлоатация, казва Щефан Витке, говорител на икономическото министерство в Хановер - 8,5 евро на час и цяло чудо е ,че у нас има граждани които работят за жълти стотинки ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713491132262447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
khao
преди 8 години
сега хем идеята е да се движат свободно хора и капитали, а после като се движели имало страх и се трупала безработица ... последно, изберете си едно и да го правим че ми писна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още