IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти искат засилен медицински контрол за пилотите след случая с Germanwings

Потвърдени са окончателно умишлените действия на втория пилот, разбил самолет във Френските Алпи преди година

15:31 | 13.03.16 г. 2
Експерти искат засилен медицински контрол за пилотите след случая с Germanwings

Експерти от френското гражданско въздухоплаване, разследвали трагедията със самолета на германската авиокомпания Germanwings, разбил се във Френските Алпи преди година, препоръчаха днес да се засили медицинския контрол на пилотите, предаде Франс прес.

Препоръката се съдържа в доклад със заключения от разследването, изготвен от френското Бюрото за разследвания и анализи и представен на пресконференция в Бурже, близо до Париж.

В доклада се потвърждава окончателно, че катастрофата със самолета на Germanwings е била умишлено предизвикана от втория пилот на самолета Андреас Лубиц, който е имал от психически проблеми, предаде БТА.

Самолетът на германската авиокомпания се разби във Френските Алпи на 24 март миналата година на път от Барселона за Дюселдорф. Загинаха всички 144 пътници и 6 души екипаж.

В доклада, представен днес, се посочва, че лекар е препоръчал две седмици преди катастрофата Лубиц да постъпи за лечение в психиатрична клиника, предадоха световните агенции. Лекарят обаче не е информирал авиационните власти за тази оценка на състоянието на Лубиц. 

По този повод френските следователи призоваха за спешно разработване на нови правила за медицинските прегледи на пилотите и за установяване на изисквания към лекарите да информират властите в случай на констатирани психически и психологически проблеми у някой пилот.

Необходими са по-ясни правила, които да постановяват кога лекарите могат да нарушат лекарската тайна, заяви Арно Дежарден, един от експертите, натоварен с разследването на самолетната катастрофа.

Вторият пилот на разбилата се машина Андреас Лубиц в миналото се е лекувал заради депресия, припомнят агенциите.
Разследването на катастрофата е установило, че той се е консултирал с десетки лекари в седмиците преди трагедията на 24 март миналата година.

Но много от тези лекари не са информирали властите за безпокойството си за неговото психическо здраве. Експертите са установили, че симптомите на Лубиц по онова време са съвместими с тези на психотична криза, каза Дежарден. Тази информация обаче не е била предадена на компанията.

Самият Лубиц също не е информирал никого за безпокойството на лекарите. Така че никакви действия не са могли да бъдат предприети от властите или от работодателя на Лубиц, за да му се попречи да лети, посочи Дежарден, цитиран от Асошиейтед прес.

В хода на разследването на френското Бюро разследващите са открили и доказателства, че Лубиц, който е имал проблеми със зрението и може би се е страхувал, че ще загуби заради тях работата си, е проучвал в интернет методи за самоубийство, предаде Ройтерс.

В доклада на Бюрото се посочва, че менталното състояние на Лубиц не е породило никакво безпокойство у пилотите, които са летели с него.

Говори се за липсата на ясни ръководни принципи в германските разпоредби как да се действа, когато заплаха за обществената сигурност надделее над изискванията за запазване на лекарската тайна за състоянието на пациентите.

Лубиц е летял въз основа на медицинско удостоверение, в което е имало предупредителна клауза заради криза на острата депресия, която той е преживял в периода август 2008 - 2009 г., припомня Ройтерс. Предупреждението посочвало, че сертификатът на Лубиц ще се счита за невалиден, ако той отново изпадне в депресия.

Френското Бюро призова европейските власти да извършат като цяло повече проучвания за неспособността на пилотите да летят, особено когато са замесени и психически проблеми.

В доклада се съдържат и препоръки за затягане на правилата за последващите проверки на пилотите, които в миналото са имали психиатрични проблеми и които са били обявени за годни да летят.

В предварителния си доклад от разследването, оповестен през май миналата година, френското Бюро потвърди, че Лубиц нарочно е настроил автопилота на самолета за снижаване до сблъсъка с планинския масив, отбелязва Франс прес.

Анализът на черните кутии на машината позволи да се установи, че вторият пилот е останал сам в кабината и е отказал да отвори вратата на първия пилот по време на спускането на самолета, въпреки че екипажът на няколко пъти настоявал за това и въпреки ударите по залостената врата.

Европейската агенция за авиационна безопасност вече препоръча като предпазна мярка да има постоянно присъствие на двама души в пилотската кабина по време на полета. Тази мярка се прилага до голяма степен от европейски авиокомпании на доброволен принцип след катастрофата със самолета на Germanwings, но не поражда единодушно одобрение.

По повод годишнината от инцидента голяма част от семействата на жертвите ще се съберат на 23 март на възпоменателна церемония в Марсилия, преди да отидат заедно на мястото на катастрофата. Германия и Испания изгубиха най-много свои граждани в тази трагедия - съответно 72 и 50, припомня Франс прес.

Разследването на френското бюро е различно от разследването за убийство, подето от френски прокурори, които се опитват да установят евентуална криминална отговорност за катастрофата на самолета, припомня Асошиейтед прес.
Според агенцията следователите са установили, че Лубиц е бил на антидепресанти в момента на катастрофата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Продължават да доказват "очевидното"...ми то един тираджия няма да пуснат ей тъй ако го знаят , че му скърца нещо ...тука сума доктори си траят...смърди яко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
това са пълни щуротии на пилота нищо не му е имало, над самолета е установен пълен контрол от военната база в Италия. На самолета също му е правен software update в Барселона преди полета, що му е правен ми щото после уж пилота да е луд ....... стига лъгахте хората с ваще глупости, нит приятелката на тоя нито роднини ни дете ни коте излязоха нещо да дадат изявление стига сте писали театри които не са верни ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още