IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел претърпя сериозен удар на регионалните избори в Германия

Избирателите предпочетоха да дадат подкрепата си за дясната популистка партия Алтернатива за Германия

10:13 | 14.03.16 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карикатурни образи на Ангела Меркел, която носи кръст с думите &quot;човешка политика за мигрантите&quot; и баварския гуверньор Хорст Зеехофер, крещящ &quot;Разпънете я&quot;, по време на фестивал в Дюселдорф.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Карикатурни образи на Ангела Меркел, която носи кръст с думите "човешка политика за мигрантите" и баварския гуверньор Хорст Зеехофер, крещящ "Разпънете я", по време на фестивал в Дюселдорф. Снимка: архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел получи драматичен удар, след като избирателите дадоха подкрепата си за десни популистки сили на регионалните избори в Германия, възприемани като референдум по спорните ѝ бежански политики, коментира Financial Times.

Антиимиграционната партия Алтернатива за Германия изглежда е напът да бие прогнозите във всички региони, в които в неделя имаше избори, отбелязвайки най-големия изборен успех за дясна популистка партия от възкръсването на германската демокрация след Втората световна война. В Саксония-Анхалт тя вероятно ще отбележи най-добрия регионален резултат сред всички германски популистки партии от 1945 г. насам.

Вътрешните неуспехи идват, докато Меркел изпитва трудности и извън страната, борейки се да осигури подкрепа от страните партньори в ЕС по противоречивата сделка с Турция за спиране на мигрантските потоци. Френският президент Франсоа Оланд, най-важният ѝ съюзник в ЕС, изрази опасения през уикенда по ключов аспект от планираната сделка с Турция – либерализацията на визовия режим.

Според първоначалните резултати Алтернатива за Германия печели 24% от гласовете в източния регион Саксония-Анхалт, където радикалната десница е активна от дълго време. Тя обаче надминава очакванията в богатите западни региони Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц, отбелязвайки съответно 15% и 12%.

Алтернатива за Германия мобилизира тълпи от преди негласуващи, увеличавайки избирателната активност до 72%, което е много над нормалните нива на регионални избори – признак колко дълбоко бежанската криза разтърсва Германия. Вотът за десницата обаче остава доста по-нисък в сравнение с други страни от ЕС, особено Франция.

Празнувайки успеха си, Фрауке Петри, един от лидерите на Алтернатива за Германия, заяви: „В Германия имаме фундаментални проблеми, които доведоха до тези изборни резултати“.

Християндемократическият съюз на Меркел се провали в надеждите си да си спечели обратно властта в Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц, два нейни бивши бастиона, а в Саксония-Анхалт ще са ѝ нужни сериозни усилия, за да формира правителство.

Михаел Гросе-Брьомер от Християндемократическия съюз заяви, че партията все още има шанс да се присъедини към коалиционни правителства и в трите региона, но все пак призна: „Не беше лесна вечер“.

Социалдемократите – коалиционните партньори на Меркел, който силно подкрепят бежанските ѝ политики, се представиха дори по зле, оставайки на четвърто място след Алтернатива за Германия в Баден-Вюртемберг и Саксония-Анхалт. Партията успя да запази част от гордостта си в Райнланд-Пфалц, където с малко запазва властта, побеждавайки изгряващата политическа звезда на Християндемократическия съюз Джулия Кльокнер.

Слабо успокоение за Меркел е фактът, че и тримата водещи кандидати на Християндемократическия съюз се дистанцираха от канцлера по време на кампанията, подкрепяйки по-твърди бежански политики, например по-силен контрол върху германските граници. Техните изборни неуспехи може да се окажат от помощ за Меркел, когато трябва да отговори на скептиците в Християндемократическия съюз.

Меркел е изправена пред натиск от все по-недоволното германско общество и други страни членки на ЕС, като Австрия, които открито оспорват подхода ѝ на отворени граници, затваряйки своите.

Аргументите може да се засилят, докато Меркел и останалите лидери се подготвят за следващата среща на високо равнище в ЕС по миграцията по-късно тази седмица.

Ако предварителните резултати се окажат верни, Алтернатива за Германия сега ще бъде представлявана в 8 от общо 16 регионални парламента в страната.

В последния изблик на десницата в началото на 90-те години, също в резултат на имиграцията, Републиканската партия спечели 10,9% в Баден-Вюртемберг. По-късно партията замря заради вътрешни раздори и забавяне на имиграцията. Неонацистката NPD, най-известната сред крайните десни партии, отбеляза най-добрия си резултат на регионални избори през 2004 г. в Саксония с 9,7%.

Според последните резултати вотът за Християндемократите се е сринал с над 11% до 27% в Баден-Вюртембург, но отчита по-малко загуба на избиратели в Райнланд-Пфалц (с 2,8% до 32%) и Саксония-Анхалт (с 3,5% до 30%). Социалдемократите преминаха през очакваните загуби от около 10 процентни пункта в Баден-Вюртембург и Саксония-Анхалт, където подкрепата ѝ пада едва до 10% - вторите най-лоши изборни резултати в историята ѝ.

Отстъплението в комбинирания вот за Християндемократите и Социалдемократите, двете партии, които отдавна водят в Германия, може да сигнализира политическо разцепване, което означава, че по-малки партии, най-вече Зелените и либералната FDP, може да играят по-голяма роля в бъдещи коалиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
ама като ги гледам явно са и панделки и си искат черния - немат проблеми ордите ше ги уважат НПОтата .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
гледам, че на НПО дет разцъкват пак тука разни минусчета и са в действие явно щерките или ако самите НПО са момиченца ше тряя да ги мине по някой църен *** и да мирясат малко да усетат как е на шведките и на германките и тогава ше дойдат на същото мнение .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 10
michaelis12
преди 8 години
да но като се появят 2-3 изнасилени девойки от бараби (може да е нарочно направено, платено etc.) в новините и отиди и обясни мирно и кротко на тълпата, че бежанците са готини да видиш какво ше ти стори тълпата ..... А недай си Боже ти да имаш дъщеря и да е потърпевша от някой талибан, аз бих го сготвил в собствен сос за тебе незнам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 10
dr.5rov
преди 8 години
Меркел ще си отиде. Въпросът е кога и как. Ще си отиде и заради това, за което ти говориш. Тя вече си е изпълнила задачите и нейните кукловоди ще я махнат, освен ако не я запазят още малко за някоя и друга неполулярна в ЕС задачка. Писъл съм го и в други постове - до голяма степен и заради нейното "ръкводство" ЕС стигна до това състояние и то не само заради бежанците. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 12
redcretin
преди 8 години
Есктремистите не са спечелили в никоя провинция, нито могат да застрашат Меркел. Успяха просто да излязат от зоната на здрача - точно сценария на АТАКА в Б-стан. Проблемът на всяка екстремистка партийка е че не може да предложи устойчиво развитие - доказа го и австрийския модел наскоро ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 13
bgMan
преди 8 години
Малко и е това на Меркел.Подобни късогледи и глупави политици трябва да бъдат унизително съкрушени на избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 21
Mike Florida
преди 8 години
Нали уж всички сме за демокрацията и морала?Защо този гнусен булдог, Меркел, не прояви достойнство и да подаде незабавно оставка! Това са само три провинции, но сигналът към нейната политика, да се заселват в Германяи *** и изродии е ясен!Дори и няма предсрочни избори, тя може да бъде заменена от друг свой съпартиец. ТЯ ПОВЕЧЕ НЯМА ПОЛИТИЧЕСКА ПОДКРЕПА? Как е възможно подобно дискредитирано лице да продължи да заема канцлерския пост?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 19
michaelis12
преди 8 години
"а каква изненада" тя тази да не си е помислила, че ше я преизберат пак ? .... Вече писах тоя мач съм го играл на сигурно и бабетията си заминава хората не искат мангалоидни орди в къщи за които да плащат (което обаче би трябвало да е така защото НАТО ходи и им чупи къщите на хората все пак) жалко че ордите не са насочени към Сашови ... мръсниците поне са далече и само гледат и потриват ръчички от далече .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 17
deant
преди 8 години
Пропагандата на ЕС не е мираж. Познавам хора живеещи в чужбина, в Италия например, които не са чували за проблемите м/у Гърция и Македония. В техните медии се казва, че Гърция се възстановявала по план. Няма да се учудя и в другите държави да е така. Някой беше говорил за илюзии. Ми пълно е с тях в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 18
studioaa
преди 8 години
Вие преди 3-4 дни писахте, че доверието в Меркел се завръщало, а днес пишете точно обратното... Значи на лъжата краката са къси, май така беше казал народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още