IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музикаутор: Необходимо е увеличение от 15-20% на тарифите от авторски права

Ходът ще е част от адаптирането към европейските практики

12:52 | 15.03.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Средно между 15% и 20% трябва да е повишението на тарифите за авторските права, като това е част от начина за адаптиране към повече европейски практики. Тарифите у нас в момента са подценени, заяви изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него новият Закон за авторските права не нарушава конкуренцията, а регламентите в него не са нови, нито по отношение на България, нито за Европа. Във връзка с тарифите той обясни, че съществуват два модела за утвърждаване.

Единият е дружеството да утвърждава тарифата си самостоятелно, а другият е моделът, който е възприет в България – тарифата да бъде договорена с най-голямата браншова организация в сектора и да бъде утвърдена от Министерство на културата.

Тоест има двойна гаранция, че интересът на ползвателите, на държавата и на правоносителите са защитени. Технологично не е възможно всички да седнат на масата на преговорите.

Димитров обяви, че има 30-40% сива икономика в сектора на кабелните и сателитните оператори в глобален мащаб. По думите му допускането на нов играч на пазара трябва да става при уредени отношения между отделните организации. Според него няма как да се получат монополни условия.

Димитров заяви още, че през последната година "Музикаутор" е генерирал приходи от 7,5 млн. лв., а това е най-голямата сума в историята на организацията. "Секторът на телевизиите и радиата като цяло е стабилизиран", допълни експертът.

Повече от разговора може да видите в Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Класически измамници. Пардон, посредници - по български.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Каква точно музика продуцират бе Dark? Това не са продуценти, нещо си в грешка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
DarkStar
преди 8 години
то пък една музика продуцират... а пък само като видиш "качеството" на текстовете и видеоклиповете и вече се чудиш дали не гледаш Планета Пайнер в нова визия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Абе тия търтеи още ли са живи? Тия самите музиканти ги мразят. Всичките пари които събират от авторски права си ги гепят за себе си, а музикантите получават някакви жълти стотинки. Такива търтеи има не един и два, в повечето браншове има някакви подобни. Тия браншови организации са .. айде че ще ме баннат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още