IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC: Светът копира бавно издишащата икономика на Япония

Според съветник в банката икономическата активност в цял свят бавно изпада в дефлация

18:58 | 15.03.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Глобалната икономика изглежда изпаднала в застой, подобен на този в Япония, заяви високопоставен икономически съветник на HSBC във вторник, присъединявайки се към предупрежденията на други икономисти.

Икономическият съветник Стивън Кинг заяви, че икономическата активност в цял свят бавно изпада в дефлация, като не постига целите си както по отношение на растежа, така и на инфлацията, съобщава CNBC.

„Тези дефицити напомнят за трудностите на Япония през 90-те години и след това. Спрямо прогнозите от пет години по-рано Япония отчиташе номинален дефицит по БВП от 24% до края на века. И много от проблемите на Япония сега се повтарят на други места: ниска доходност по облигациите, понижаващи се цени на акции и намаляване на задлъжнялостта“, казва Кинг в доклад.

Според него Япония е „най-бавно издишащата икономика“, изпаднала в застой от средата на 90-те години, а икономиката на Италия ѝ е „копие“.

Кинг, който е бивш главен икономист на HSBC, добавя, че както САЩ, така и Обединеното кралство вървят по пътя на слабия растеж от глобалната финансова криза през 2007-8 г. насам. Според Международния валутен фонд (МВФ) двете икономики ще отчетат ръст от съответно 2,6% и 2,2%.

Няколко финансови институции предупредиха тази година за нарастващите рискове за глобалната икономика, която според МВФ ще се разшири с 3,4% през 2016 г.

Този месец Morgan Stanley повиши вероятността за глобална рецесия в рамките на следващата година до 30% от 20%, а МВФ призова правителствата да предприемат действия, за да се справят с все повечето признаци за икономически риск.

През февруари стратези на Citigroup предупредиха за възможността от „значителна и синхронизирана“ глобална рецесия и „мечи фондов пазар“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 11
khao
преди 8 години
а ти от коя секта си ? кво стана в тази държава бе хора, че имам комунисти е ясно, че има неграмотни също е ясно ... ама много станахте сектантите в последно време, направо е страшно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 9
Godo
преди 8 години
Представете си басейн но вместо вода има всички стоки, услуги и пари, труд. Всеки може да излее своя стока, услуга, труд или пари и да вземе друго нещо пари, стока, услуга, труд. И това е пазар. Пазара става капитализъм, когато едни изливат услуги. и стоки., но с взетите пари купуват по-малко труд. стоки,. услуги. Така в басейнът парите ще са дефицит, и ще има дефлация. Но банките правят да е възможен капитализмът, като изливат парите спечелени от капиталистите, отново в басейнът. СМЕШНО! е! - Но тези пари на капиталистите се изливат отново и отново в басейнът,за да може капиталът да печели. и ДЪЛГЪТ е РАВЕН НА ПЕЧАЛБАТА. Световният дълг е равен на капиталът на капиталистите. Световният дълг е равен на печалбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
Godo
преди 8 години
Черният конник държи двойка везни в ръката си. Черният кон (вран кон) обикновено да се свързва със смелост, напор и т.н. в битка, а везните с пазарът, КАПИТАЛИЗМЪТ, търговията, библейския текст продължава с:И чух като глас отсред четирите живи същества, който казваше: Един хиникс пшеница за динар, и три хиникса ечемик за динар; а дървеното масло и виното не повреждай. (в Откровение 6:5-6)което е причина този конник да бъде наричан Глад. ДЕФЛАЦИЯ- СРИВ НА БОРСИТЕ И БАНКИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
Г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС още 2009год. го е казал - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/ а аз ''бия камбаната'' давайки подробности - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441тоест проблема е ,че катастрофите са три и справянето с тях е много взаимосвързано и ако не се вземат до 1-2год. мерките които изброявам(забрана на офшорките и т.н. регулации) с цел 5-6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща(топла вода от слънцето и т.н. държавни ВЕИ ,енерг.ефективност и ел.транспорт) ще стане страшно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още