IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН ще има методологията за проверките в небанковия сектор на 17 март

Отлагането няма да оскъпи процедурата, коментира заместник-председателят, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, Ралица Агайн-Гури

11:47 | 16.03.16 г. 34
<p style="text-align: justify;">
	Заместник-председателят на КФН, ръководещ управление &quot;Застрахователен надзор&quot;, Ралица Агайн-Гури. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Заместник-председателят на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор", Ралица Агайн-Гури. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обединение „Регионален Консорциум Ърнст & Янг”, което изготвя методологията, по която ще се проверяват счетоводните баланси и активите на застрахователните компании и пенсионните фондове, ще я представи на Комисията за финансов надзор на 17 март, която ще я разгласи в края на април. Това коментира заместник-председателят на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, Ралица Агайн-Гури в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria.

„Можеше и беше предвидено от КФН наложилото се отлагане на проверките за застрахователи и пенсионноосигурителни компании с три месеца“, каза тя по повод решението проверките да се проведат между юли и октомври, а резултатите да станат ясни на 1 декември.

„Тези проверки, както и проверките в банковата система, се извършват по възлагане на правителството на България, като част от националната рамкова програма и са свързани с някои критики и притеснения, отправени от Европейската комисия по отношение на дългосрочната стабилност на финансовия сектор. Така че КФН не би могла по своя преценка, на по-ранен етап, да отложи проверките. Беше важно да се получат истинските пазарни данни, от всички страни да се уверят, че капацитетът на одитори и проверяващи ще бъде ограничен и това създава проблеми за реализирането на проверките“, заяви Агайн-Гури.

По нейни думи отлагането няма да оскъпи проверките.

„Напротив, даже би трябвало да се очаква намаление на цените от страна на проверяващите“, а що се отнася до Ernst & Young, които изготвят методологията и които действат като проектен мениджър, координиращ извършването на проверките, то „тяхното възнаграждение е фиксирано в договора и няма да се промени от смяната на срока“.

Методологията ще бъде предоставена от Ernst & Young на КФН на 17 март, „като първи проект, който няма да се оповестява“, каза заместник-председателят на КФН. „След това ще правим предложения и ще отправяме въпроси към консултанта и към края на април ще бъде готова окончателната методология, която според мен трябва да се огласи, за да бъде ясна на проверяващите, на проверяваните и на обществото.“

Тя коментира и отчитането на застрахователите по Платежоспособност II, което „ще е само за целите на надзорното изчисление на капиталовите изисквания. То няма да отмени сега съществуващия финансов отчет, който ще продължи да се публикува по същия начин, както до сега“.

„По отношение на Платежоспособност II текущата правна рамката е многослойна. От една страна е директивата, която се транспонира от закон, а от друга - регламентите на ЕК, които са няколко хиляди страници. Те уреждат как точно да става отчитането и те са в сила“, коментира тя.

По думите на Агайн-Гури очакваната от застрахователите Наредба за собствените средства на застрахователите вече е минала на първо четене в парламента и в най-кратък срок ще бъде приета окончателно, въпреки че във вторник КФН я публикува за обществено обсъждане.

В интервюто тя каза, че КФН не е съгласна с някои от констатациите на ЕК в застрахователния сектор.

„Не мога да се съглася, че големият брой застрахователни компании в България представлява риск. Първо, това не е никакъв системен риск, защото теоретично, дори и всички малки компании да фалират, това не може да доведе до някакъв риск за икономиката. Освен това всички малки компании имат капитал многократно над изискванията, които са поставени от закона, защото те са обвързани с нивото на премиен приход и с нивото на изплатени обезщетения“, категорична бе тя.

„Една от другите забележки които смятам, че не взимат предвид правилно спецификите на европейския пазар, е по отношение на концентрацията на застрахователния пазар“, каза Агайн. „Има данни, публикувани от Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване, от които се вижда, че концентрацията на българския пазар изобщо не е висока спрямо останалите пазари. Концентрацията в общото застраховане е петдесет и няколко процента, при средна за ЕС 67%. В животозастраховането също сме около средните нива на концентрация. Не трябва да очакваме различни явления от общите за европейския пазар.“

Има и някои рискове в застрахователния бранш, които посочва ЕК, с които Ралица Агайн-Гури се съгласи.

„Единият от тях е свързан с рентабилността в автомобилното застраховане. Този риск е свързан и с качеството на данните, които застрахователите разполагат за това как се развива рискът. В тази връзка полагаме огромни усилия, създаваме нова база данни в Гаранционния фонд, в която всички застрахователи да отчитат своите претенции, изплатени и предявени“, добави тя.

Цялото интервю с Ралица Агайн-Гури гледайте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Що ли си мисля, че тези проверки са само грешни пари дадени на едни наши Йънг хора, Дадохме малко на Делойт малко тука малко там....Всичко разбирасе винаги е цветя и рози, доде не си е*е майката. А после, казваме... ами какво да направим, то си *** майката, ..... ще ги глобим 200 лева и да караме нататък, не може да се върне.И рекъл е народа "Бития- бит......"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още