IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Велев: Срокът за ликвидацията на Дженерали Животозастраховане е една година

Оставяме потфейла си в добри ръце, коментира пред Investor.bg изпълнителният директор на Дженерали Застраховане

08:21 | 17.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Константин Велев. Снимка: личен архив</em></p>

Константин Велев. Снимка: личен архив

Константин Велев е член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Дженерали Застраховане АД и Дженерали Животозастраховане АД, което застрахователната група реши да прекрати.

Той е роден на 16 юли 1970 г. Завършил е право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. Трудовата си кариера започва в Националната следствена служба през 1995 г. След това, в периода 1995-1997 г., работи в банковата сфера като юрисконсулт и старши юрисконсулт в Централна кооперативна банка.

В края на 1997 г. Константин Велев започва работа в застраховането като началник на управление „Правно” на току-що създадената Дирекция за застрахователен надзор. Като един от създателите на надзорната институция, участва в разработването и приемането на нормативните актове в областта на застраховането. В периода 1995-2008 г. е преподавател в катедрата по Гражданско-правни науки на Юридическия факултет на Софийския университет.

През 2000 г. поема функциите на изпълнителен директор на ЗК „Орел” АД, която през 2006 г. е придобита от Generali.

Константин Велев е член на Управителните съвети и изпълнителен директор на Дженерали Застраховане АД, Дженерали Животозастраховане АД от 2006 г. и Дженерали България Холдинг ЕАД от 2007 г.

В периода 2009-2013 г. е главен изпълнителен директор на Дженерали Закрила Здравно осигуряване АД, което през 2013 г. е влято в Дженерали Застраховане АД. От 2008 г. е член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Джи Пи Презастраховане ЕАД. Бил е председател на Контролния съвет и член на Управителния съвет на АБЗ. Член е и на Управителния съвет на НББАЗ.

Във връзка с решението за доброволно прекратяване на Дженерали Животозастраховане отправихме въпроси относно причините и последиците за клиентите. Константин Велев внесе повече яснота. Ето какво коментира той за читателите на Investor.bg:

- Защо се налага доброволното прекратяване на Дженерали Животозастраховане АД и какви причини стоят зад взетото решение?

- Причината за доброволното прекратяване на Дженерали Животозастраховане АД е преместването на фокуса върху общото застраховане. На пазара на общо застраховане ние си поставяме изключително амбициозни цели, които изискват от нас да насочим всички необходими за тяхното постигане административни, човешки и финансови ресурси.

За съжаление, за последните години, въпреки ръстовете, които бележи, животозастрахователният сегмент в страната не оправда нашите очаквания и цели. Решението за напускане на този сегмент е напълно логично и в съответствие с новата стратегия за развитие в България.

Нашата задача оттук нататък е да изведем марката Дженерали на водеща позиция в България, сред пазарните лидери. Искаме да изградим добре позиционирана и печеливша компания, с балансиран застрахователен портфейл и с отличаващо се на пазара високо качество на обслужване на клиентите ни.

- Решението свързано ли е с по-високите капиталови изисквания, влезли в сила с новия Кодекс за застраховането, който транспонира Директивата Платежоспособност II?

- Не. Не е мотивирано от тези изисквания. Дженерали Животозастраховане АД отговаряше на тези изисквания, преди да вземе решението за доброволно прекратяване.
   
- Решението свързано ли е с проверката на активите на застрахователите?

- Не, няма никаква връзка. Това решение се обсъждаше много преди да стане ясно, че ще бъде извършвана такава проверка. Както вече казах, то е взето изцяло на база реална преценка за перспективите за развитие на животозастрахователната ни компания.

- В какъв срок ще се извърши ликвидацията, т.е. каква е времевата рамка?

- Срокът на ликвидацията е определен на една година, считано от вписването на прекратяването в Търговския регистър. Считаме, че това ще бъде достатъчен срок за приключване на всички търговски и други отношения на дружеството, събиране на вземанията, разплащане на текущи задължения и други действия, обичайни за едно ликвидационно производство.

Ако нещо наложи, срокът може да бъде удължен по законовия ред за това, но засега мисля, че ще успеем да се вместим в него – поне такъв е нашият план за ликвидация, който беше разгледан и от Комисията за финансов надзор в производството по издаване на разрешение от нейна страна за доброволното прекратяване на дружеството.

- Според Кодекса за застраховането компания, която прекратява дейността си доброволно, сключва договор с друг застраховател за прехвърляне на застрахователния портфейл. На кого прехвърляте портфейла си? На повече от един застраховател ли го прехвърляте?

- Да, Дженерали Животозастраховане АД има сключени договори за прехвърляне на портфейли от застрахователни договори към двама застрахователи. Индивидуалните застраховки, както и груповите договори по два от продуктите ни се прехвърлят на ЖЗК „Съгласие” ЕАД, а другата част от груповите договори (по застраховките „Злополука” и „Заболяване”) на нашата общозастрахователна компания Дженерали Застраховане АД.

Уверени сме, че двете поемащи портфейлите дружества ще продължат да ги администрират и да обслужват клиентите със същото качество, както досега. Ние подходихме много внимателно в избора си на поемащ застраховател на портфейлите от индивидуални договори, така че да имаме вътрешното убеждение, че сме се погрижили за интересите на нашите клиенти и сме направили един действително добър за тях избор.

Разбира се, що се касае до портфейлите от групови договори, които могат да бъдат прехвърлени на „Дженерали Застраховане” АД, решението беше логично и ние ще направим всичко възможно клиентите ни да не усетят промяната.

- Какво трябва да знаят клиентите?

- На първо място, клиентите ни трябва да са абсолютно спокойни за бъдещето на своите застраховки. Част от груповите застраховки се поемат пак от компания на Дженерали. Индивидуалните застраховки и някои групови договори пък се поемат от финансово стабилен и утвърден на пазара застраховател, какъвто е ЖЗК „Съгласие” ЕАД.

Важно е да отбележа специално за нашите клиенти, че застраховките се прехвърлят във вида и при условията, при които те са сключени. Фактът на прехвърлянето им не води до промени в премията, която съответния клиент е плащал или в друга промяна на условията. Променя се само застрахователят.

Като допълнителна защита, КЗ предвижда възможност за всеки клиент да прекрати полицата си в 60-дневен срок от уведомлението за прехвърлянето на портфейла, но аз лично мисля, че това ще бъдат действително единични случаи.

Важно е също така клиентите да знаят, че всички претенции, отправени до този момент към нас, продължават да се обработват и ще се приключат в срок. Има редица технически действия по самото прехвърляне на застраховките – като предаване на документация, бази данни и т.н., но ние сме предприели необходимите мерки и сме създали нужната организация, съвместно с ЖЗК „Съгласие” ЕАД, така че да няма забавяния на срокове или други неуредици и клиентите въобще да не почувстват каквито и да било проблеми.

С една дума, всеки наш клиент трябва да бъде спокоен, че застраховката му продължава да бъде в сигурни ръце.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Nana - G.o.d с Бг Преводhttp://***.vbox7.com/play:eefc48abСКАЧЕНИ СЪДОВЕ:Потребителско Кредитиране с обезпечение - Застраховка "Живот"за придобиване на "Скъпа Човешка Суета" или за плащане на"Непосилни Осигурителни вноски"Срокът за ликвидацията на Дженерали Животозастраховане е една годинаКорпоративна търговска банка АД (в несъстоятелност) http://***.corpbank.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още