IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската Osram изгражда завод край Пловдив

Новият промишлен обект ще е върху терен от над 30 декара, а в завода ще работят 1 000 души

18:33 | 17.03.16 г. 62
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на&nbsp;базираната в Мюнхен Osram. <em>Снимка: компанията</em></p>

Централата на базираната в Мюнхен Osram. Снимка: компанията

Един от водещите в света производители на осветителни уреди, германската компания  Osram, ще изгражда нов завод край Пловдив. Строежът започва до дни, а самата фабрика се очаква да заработи през 2018 г., стана ясно от съобщението на компанията за предстоящия официален старт на проекта през следващата седмица.

Иначе за намеренията за инвестиции от страна на голяма международна компания в сектора стана ясно още в началото на тази година, когато Пламен Панчев, управителят на „Тракия икономическа зона", в която ще се намира заводът, съобщи, че преговорите са започнали в средата на миналата година и вече са на финалната права. Новият промишлен обект ще е върху терен от над 30 декара, а в завода ще работят 1 000 души, стана ясно тогава.

Предварителен договор е сключен и с още един германски производител на автомобилни части, а компания от САЩ в областта на машиностроенето също проявява интерес да инвестира край Пловдив, както и китайски компания за производство на автомобилни компоненти. 

Портфолиото на бившето дъщерно на Siemens дружество Osram обхваща цялата верига от компоненти за електронни съоръжения, контрол, както и цялостни осветителни тела, системи за управление на светлината и осветителни решения.

Подобно на всички доставчици в осветителната индустрия и бившето дъщерно предприятие на Siemens трябва да се справи с преминаването към LED технологията в компанията на конкуренти като например Philips или Zumtobel.

Aкциите на базираната в Мюнхен Osram се търгуват в индекса Mdax във Франкфурт, a за последната финансова година (до 30 септември 2015 г.) компанията отчита приходи от близо 5,6 млрд. евро, което е ръст от 8,4 на сто на годишна база. Печалбата без отчитане на данъци и такси (EBITA) обаче спада с 5,3 на сто от 310,4 млн. евро до 293,9 млн. евро. 

В групата работят около 33 100 служители в 120 страни по света.

В зоната край Пловдив предприятия вече имат големи компании от сектора като ABB и Schneider Electric. АВВ стартира и образователни инициативи, за да си осигурява кадри за предприятието. Подобна опция обмисля и британската компания „Уилям Хюз“. Нов инвеститор в „Тракия икономическа зона“ е и „Вили Елбе аутомотив България" – дъщерна фирма на германската Willi Elbe Gelenkwellen, която през май миналата година закупи близо 20 дка край Куклен. Проектирането на новия завод приключи и стартира строителството.

Доста напреднал е проектът на българо-немската компания „Entrama“ за производство на машини за хранително-вкусовата промишленост. Компанията закупи над 20 дка в индустриална зона „Марица“ за фабриката си.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

52
rate up comment 9 rate down comment 5
georgi_shum
преди 8 години
Това Мави няма да го разбере никога :))) САЩ и Китай са скачени съдове, не ведниж съм го казвал :) Китай няма никога, ама абсолютни никога да играе с Русия сериозно срещу САЩ. Русия е икомомическо, демографско, политическо и дори военно джудже ( въпреки временни успехи поседните две-три години) в сравнение с Китай и САЩ. :) Та цялата руска икомомика стува колкото любимия на Мави Епъл + Гугъл и Майкрософт..и още 1-2 банки :) Какви съюзи какви пет лева, какви 2 ръждиви стинки :) Дори и оръжия китайците вече си правят сами и то не по лоши от руските.. И до 10-15 г ще продават повече оръжие навън от Русия..А иначе за завода на Осрам.. супер е новината!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 7 rate down comment 5
Pronto
преди 8 години
Полет към отвъдното. Китай си прилича на България'89. "Индустриализацията" е завършена, дълговете за нея са се натрупали, а пазарите да поемат това производство ги няма /както и печалбите/. "Елитът" е корумпиран /всеки изпратил отрочето си в чужбина с някое милионче/, системата деморализирана. Малката разлика е, че докато природното замърсяване на България беше локален проблем, то в Китай е повсеместен. Българските управляващи през 88-89 просто се поддадоха на лесното, накъдето духаха вятъра и решиха да си задържат икономическите власт, а да отстъпят политическата /поне временно/. Те Банев, Гергов, Томов, Павлов и тяхните политически бащи, които окрадоха произведенето имаха много общи неща с Имерията, Михале, само че не с тази Империя, а ... Империята на Злото.Китай е все пак едномилиардна държава, устойчива на разни ветрове, но изборът пак не е много лесен: девалвация ли, засилване на репресията ли, нова вълна на неясни реформи ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 11 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
"Само армията им още не може да се опъне на американската, но заедно с Русия в групата и този фактор се променя радикално"Май и ти не знаеш за какво говореше, ама нейсе, това не е ново.А за икономическите интереси изобщо дума не става. Русия вече се превръща в беден заден двор на Китай. САЩ са тези, които им дават пари и технологии, САЩ са тези, които им купуват стоките и са им голям пазар. Пука им на китайците за и от Русия. Интересуват се ако могат да внасят от там суровини и енергийни източници и ако могат да заграбят нещо територия. Партньорът им е САЩ. Русия отдавна няма какво да им даде в технологично или финансово отношение, просто е по-назад от тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 6 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 8 години
Аз говорех за пари и взаимни интереси, ама щом в празното ти канче само политически булшит кънти, карай... не ми пречиш никак! хахаха... Помагат, обичат, мразят, комунисти, она нисти... пиши, пиши... има и теб кой да те чете.... хахаха....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 6 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 8 години
И дай да се разберем - краденето е взаимно! 30 години Западът доста сланина натрупа от робски, включително и детски китайски труд! И не дъм чул некой да скърца сериозно за това. А китайците крадат още от първия ден, но мераклиите да им крадат технологиите преди 15-тина години беха направили опашка, по-дълга от Великата китайска стена пред китайското министерство, дет даваше разрешенията. Изтеглят си производствата, защото така повече не могат! И САЩ, и ЕС са огромни държави с много население, а не може всички да са банкери, софтуеристи и сервитьори... Принадената стойност на чичко Маркс се оказа за западния икономически параход нещо като айсбергът за Титаник в океана от неолиберална икономическа чорба... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 12 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Още ли ти се привиждат китайците в съюз с Русия? :) А Северна Корея са къде ше а сложиш? Та с тях ли е или против тях? Комуниститчеки Китай одавна не е тоя комунитсически Китай, а комунистическа Русия одавна не е комунистическа, а даже оня Китай и оная Русия не се обичаха особено и се побийваха от време на време ( май май единствените комунистически страни дето са водили ефективни военни действия ) Така че мокрите ви сънища Китай да помогне на Путин срещу американците са в сферата на фантастиката. По-скоро ще му помогне със заселването на обезлюдената руска територия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 6 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 8 години
Абсолютно верно! Китай вече се готви за самостоятелен полет. Всъщност, става дума за паралелна, дори в един момент алтернативна азиатска финансово-икономическа система, или блок. Те там вече си имат почти всичко - и банки, и пари в тях, и производства, и пазар... Само армията им още не може да се опъне на американската, но заедно с Русия в групата и този фактор се променя радикално. Просто ще трябват още няколко години за стиковане и наладъчни работи. Това е много по-голям дерт на американците от Близкия изток или смешната руска заплаха в Европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 15 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Е какви ще са заплатите! Ами сигурно ще са по-високи от тези на Гергов! То за това някои ги стяга чепика. Когато Гергов наема циганiни да сринат хотел, дърпайки арматурните железа отвътре, никой не протестира, не пита какви са заплатите, къде са си синдикатите. Ама щом са немци, ще плащат осигуровки и ще е производство, вече са много важни въпроси. И 700 лева да са , хората са си направили сметката, че ще има кой да работи. Аз няма да съм. Пък без завода, оставяме си само с Гергов и неговите заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
ехеее ти чайниците да не ги взе за баламурници .... на чайниците им е известно, че запада все някой ден ше си тръгне от там като напреднат и жълтите какво праат тогава може би стават пак слуги !?? Мнеееем те не са спали през това време имат всичко копирано джасат му едно китайско име и почват да си разцъкват на вътрешния пазар с техните заводи, с тяхната продукция, копираната западна технология и най-важното запазване на работни места, запазване на икономиката ... така се прай мъдра нация не са като нас, затвори всичко и лапай чушки после ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
става въпрос за манталитет и дисциплина между чайниците и българите, но явно пиша на мандарин ..... нищо бе може пък и да схванете някой ден :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още