IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската Osram изгражда завод край Пловдив

Новият промишлен обект ще е върху терен от над 30 декара, а в завода ще работят 1 000 души

18:33 | 17.03.16 г. 62
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на&nbsp;базираната в Мюнхен Osram. <em>Снимка: компанията</em></p>

Централата на базираната в Мюнхен Osram. Снимка: компанията

Един от водещите в света производители на осветителни уреди, германската компания  Osram, ще изгражда нов завод край Пловдив. Строежът започва до дни, а самата фабрика се очаква да заработи през 2018 г., стана ясно от съобщението на компанията за предстоящия официален старт на проекта през следващата седмица.

Иначе за намеренията за инвестиции от страна на голяма международна компания в сектора стана ясно още в началото на тази година, когато Пламен Панчев, управителят на „Тракия икономическа зона", в която ще се намира заводът, съобщи, че преговорите са започнали в средата на миналата година и вече са на финалната права. Новият промишлен обект ще е върху терен от над 30 декара, а в завода ще работят 1 000 души, стана ясно тогава.

Предварителен договор е сключен и с още един германски производител на автомобилни части, а компания от САЩ в областта на машиностроенето също проявява интерес да инвестира край Пловдив, както и китайски компания за производство на автомобилни компоненти. 

Портфолиото на бившето дъщерно на Siemens дружество Osram обхваща цялата верига от компоненти за електронни съоръжения, контрол, както и цялостни осветителни тела, системи за управление на светлината и осветителни решения.

Подобно на всички доставчици в осветителната индустрия и бившето дъщерно предприятие на Siemens трябва да се справи с преминаването към LED технологията в компанията на конкуренти като например Philips или Zumtobel.

Aкциите на базираната в Мюнхен Osram се търгуват в индекса Mdax във Франкфурт, a за последната финансова година (до 30 септември 2015 г.) компанията отчита приходи от близо 5,6 млрд. евро, което е ръст от 8,4 на сто на годишна база. Печалбата без отчитане на данъци и такси (EBITA) обаче спада с 5,3 на сто от 310,4 млн. евро до 293,9 млн. евро. 

В групата работят около 33 100 служители в 120 страни по света.

В зоната край Пловдив предприятия вече имат големи компании от сектора като ABB и Schneider Electric. АВВ стартира и образователни инициативи, за да си осигурява кадри за предприятието. Подобна опция обмисля и британската компания „Уилям Хюз“. Нов инвеститор в „Тракия икономическа зона“ е и „Вили Елбе аутомотив България" – дъщерна фирма на германската Willi Elbe Gelenkwellen, която през май миналата година закупи близо 20 дка край Куклен. Проектирането на новия завод приключи и стартира строителството.

Доста напреднал е проектът на българо-немската компания „Entrama“ за производство на машини за хранително-вкусовата промишленост. Компанията закупи над 20 дка в индустриална зона „Марица“ за фабриката си.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 19 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Днес сте ми особено отвраътителен шъ знайш.Ае спрете се бе, уморих се от простотия.За какво били дошли. Ами дошли са да направят завод очевидно. А го правят защото се надяват за по-малки заплати, да наемат хора, които в момента нямат никаква заплата и да печелят повече.Какви били синдикатите, какви били трудовите отношения е работодателя ли да ви направи синдикати и да ви следи за трудовите правоотношениа? Да не мислите че немските синдикати работодателите са ги създали? А за трудовите правоотношения следва да следи държавата има достатъчно органи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 15 rate down comment 1
SimeonAtanasov
преди 8 години
Разбира се, че няма да са немски заплатите, но около 1200-1500 лева чисти ще получават обикновените работници, и по над 2000 лева - специалистите. Не е лошо като за едно пловдивско село, че и като за Пловдив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Изтрий си личните съобщения, стигнал си лимита и не можеш да получаваш нови
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 8 години
михале , икономическата трансформация на чайниците започва през 80-те . през 90-те вече бяха набрали скорост . Но да сравняваш Китай с Бг е олигoфреничо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ми незнам чудно защо ли има мигрирали на запад или на изток и продължават кой как завърши и хваща пътя .... айде отговори си на въпроса сам може пък да го потърсиш малко по-долу в това което съм написал .... Ако на някой му е добре в къщи то никъде няма да ходи ей така да си чеше егото .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 4
Pronto
преди 8 години
Няма и ***, имигрирали на Запад, но не спиращи да пишат най-вече против собствения си избор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
*** Булгаристания ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
и още нещо може би най-важното разликата между *** и Китай е, че там нема НПОта които да се е.бат за парички иначе китайската партия ше им извие връта като на пиле .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
***ц.ървули**** незнам защо е коментирана думата която значи традиционна обувка характерна за Балканския полуостров. Понеже предимно бедната прослойка са я носили от там идва и нещо като символ на бедност ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
начи викаш 1:1 сме кат жълтите а ?!? :)) Ми ако ми кажеш ние къде сме за прехода Тошко - Боката и жълтите къде са може и да откриеш 10те разлики ..... :)) Китай е единствената държава/нация постигнала за 25г. такава икономическа трансформация каквато нито САЩ нито Япония или Германия са го постигнали това нещо за 25г. А ние сме *** които се подиграват на всички без респект към каквото и да било, който и да било и без грам дисциплина и сме мързеливи за капак на всичкото и отгоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още