IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия стартира собствена рейтингова агенция

През последните три седмици Moody’s и Fitch заявиха, че планират да спрат дейността си в страната

11:05 | 18.03.16 г. 10
<p>
	Екатерина Трофимова <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Екатерина Трофимова Снимка: архив Ройтерс

Местната компания за кредитен рейтинг на Владимир Путин вече съществува и работи, а чуждите съперници вече усещат затруднения, коментира Bloomberg.

През последните три седмици Moody’s и Fitch заявиха, че планират да преустановят определянето на рейтинги в Русия и няма да оставят клоновете си в Москва под регулацията на руското правителство на цената на нарушаването на международните санкции. Докато базираните в Ню Йорк компании намаляват мащаба си, руската агенция ACRA е готова да запълни вакуума, започвайки публикуването на рейтинги през втората половина на годината.

Русия притиска бизнеса на чуждестранните рейтингови оценители, след като миналата година те намалиха рейтинга на страната под инвестиционен клас за пръв път от над десетилетие. Страната заяви, че решенията са политически мотивирани. Финансовото министерство и централната банка планират да използват ACRA, за да заменят т. нар. "големите три" (S&P, Moody’s и Fitch) в измерването на кредитното качество на инвестициите.

„Спирайки международните агенции от определянето на национални рейтинги, държавата защитава местния доставчик“, заяви Иван Гуминов, главен фондов мениджър на Ronin Trust в Москва. „До този момент всички важни рейтинги бяха осигурявани от големите три агенции и нов местен играч щеше да е доста затруднен при спечелването на дял от пазара, ако трябваше да се конкурира с тях“.

Миналата седмица Moody's обяви, че затваря съвместното си дружество в Москва, а на 29 февруари Fitch съобщи, че спира да издава местни рейтинги на руски компании. Standard & Poor’s заяви пък, че води разговори с централната банка за това как може да запази местно присъствие съгласно новите правила.

Централната банка на Русия обяви планове за стартирането на компания, „имунизирана срещу геополитически рискове“, през юли, след като S&P и Moody’s понижиха рейтинга на Русия до „junk” на фона на срива на цените на петрола и санкциите, наложени заради Украйна. Централната банка ще спре да използва S&P, Moody’s и Fitch при взимането на решения, заяви Елена Чайковская, ръководител на дирекция "Развитие на финансовите пазари" в банката. ACRA засега е единствената агенция, поискала акредитация съгласно новите правила, заяви тя на 14 март.

ACRA е подала молба за лицензирана дейност в Русия на 29 февруари. Бордът ѝ се оглавява от американец – Карл Йохансон, който е бил съветник на руското правителство по време на работата си в Ernst & Young в Москва. Екатерина Трофимова, бивш банков анализатор за Русия и бившите съветски страни в S&P, ще ръководи новото дружество. 27 акционера, включително Sberbank, Raiffeisenbank и Severstal PAO, ще имат по 3,7% от уставния капитал в размер на 3 млрд. рубли (44 млн. долара).

ACRA няма да има политическа програма, а 23-мата ѝ анализатори имат „дълбоки познания за руските индустрии“, заяви Йохансон в интервю.

По-вероятно е инвеститорите извън Москва да възприемат дружеството като опит на Русия да удари западните конкуренти, заяви базираният в Лондон финансов мениджър Пол Макнамара, който участва в контролирането на активи за 4,5 млрд. долара в GAM UK. Той заяви, че няма да взима предвид оценките на ACRA.

Всяка руска агенция без съмнение ще се смята за контролирана от Кремъл“, каза Макнамара. Ходът е „стандартен отговор при намаляване на рейтинга. Никой на пазара не го интересува“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 2
contra2
преди 8 години
Както казах преди малко - полека бързайте! Хубавите работи бавно стават - да не говорим за това, че доооста преувеличавате - но на това са Ви научили на Запад! Никой не е руски ***, но Вие нали много държите на това всеки да има собствено мнение...И освен това - много Ви се иска някой да "беснее", уф, много сте назад с работата върху себе си, честно! И явно не общувате с много хора от така обожаваните от Вас гринговци, иначе щяхте да знаете, колко много самите те се поставят под въпрос! Като се погледнете в огледалото - кого виждате, себе си, така че - респект пред себе си, преди всичко, зарежете ги Вие тези проповеди за номер 1...тцтцтц...утре може всичко да е приключило...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
По отношение на Волен и Гоце, нещо не си разбрал процеса. Раша инвестира в тях а не те в нея :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
Ironhorse
преди 8 години
То и долара щеше да се срине, рублата щеше да стане световна валута, русия щеше да избие ИДИЛ ... газпром щеше да построи поне 10 газопровода, а *** ни един ...Руските тролски опорни точки си ги повтаряйте на сбирките на родоотстъпниците на язовир Копринка.Между другото дал Господ рейтингови агенции, трите (Фич, Муудис и С&П) са най-големите.Колкото и да беснеете в руската ***, САЩ са абсолютния технологичен лидер и икономика 1 в Света от 1935, та до днес !Защо е така, няма валидно обяснение за руски ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
contra2
преди 8 години
Кончо, престанете да цвилите! "Тази агенция няма да прокопса"-ха, голям залък хапни, голяма дума не казвай! Светът не се състои само от шащ! Някои хора пък изобщо нямат никакви предразсъдъци! "Рейтингите са доверие" - дали заслужаваше доверие американската преценка, че Гърция имала предпоставките да влезе в еврозоната??? И защо ЕС няма куража да си направи собствена агенция? За поведение като Вашето и като на Макнамара има и басня - кисело е гроздето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Ей тва еврогейтаците трябваше да го напраат мнооого отдавна, да но предпочитат да въртят вувузели на Мъдис и Фичови а те праат квот им текне и квот им свирне Бялата къща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 9
Ironhorse
преди 8 години
Тази агенция няма да прокопса по ред причини, но най-важните са:1. Кредиторите са западни организации. Никой не би вложил пари в даден бизнес, ако оценката му е пряко подчинена на националното правителство.2. Вече така или иначе има забрана на западни банки да изкупуват руски държавен дълг, камо ли да дават пари на руски частни фирми, без съответен рейтинг.3. Рейтингите са доверие. Разбира се всеки, който желае може да даде пари със съответната лихва на руски фирми оценени от руската агенция, но това няма да са от ЕС и САЩ.Предлагам на инвесторите-цоциалисти от форума (***), вкупом да подкрепят матушка и да изкупят с притежаваните от тях омразни долари и евро, де що има акция на руска компания на Московската биржа. Така хем ще спечелят купища пари, хем ще подкрепят и любимия си вожд. То Гоце и Волен не инвестират и стотинка в Русия, та другите ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Всяка руска агенция без съмнение ще се смята за контролирана от Кремъл, каза Макнамара. Ходът е стандартен отговор при намаляване на рейтинга. Никой на пазара не го интересува.Няма що повече да се коментира.Путин не го кефят американските врачки и си произвел собствена врачка, че те американските говорят глупости, а неговата - също, ама ще са неговите глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
Pyramid
преди 8 години
И да счита, няма да сподели. Там дИмокрация, разбираш ли,всеки си имал право на мнение.Чудно, защо тогава отказват свобода на мнението и рейтинги от неамерикански анализатори. Особено, от рашести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
Всеки удар в лицето на монополистите е добър за пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 5
0pk
преди 8 години
Ми щом могат, браво. Пък кой и как възприема оценките на коя да е агенция си е негов избор. Интересно дали Макнамара счита, че всички американски агенции също без съмнение са контролирани от Белия дом? Или те там такива работи не правят? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още