IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македонската фондова борса отбелязва 20 години от първия удар на камбаната

Водещият индекс MBI 10 е с 82% под исторически върховата си стойност, достигната през 2007 г.

15:09 | 25.03.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

В края на март ще заработи регионалната платформа за търговия с ценни книжа SEE Link, която е създадена от борсите на България, Македония, Хърватия, Сърбия и Словения с подкрепата на финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие в размер на 540 хил. евро. Преди дни стана ясно, че към нея се присъединява и борсата в Баня Лука, Босна и Херцеговина.

Осем финансови къщи от България ще се свържат с платформата SEE Link още в първия ден на операциите през март, като общо 387 ценни книжа ще са налични за търговия. По същото време ще бъде стартиран и индекс на сините чипове, наречен SEE LinкX, който се очаква да увеличи видимостта на локалните пазари.

Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria започват поредица от материали, които ще предоставят повече информация за местните пазари - от макроикономическите параметри до политическата обстановка и влиянието им върху пазарите.

Македонската фондова борса (Macedonian Stock Exchange, или MSE) e основана през 1995 г., а търговията започва година по-късно. Основният борсов индекс се нарича MBI 10, като в неговия състав влизат 10 компании.

За рожден ден на MSE се приема 28 март 1996 г., като през 2016 г. ще изминат точно 20 години от първия удар на камбаната, дал начало на търговията на борсата.

Първоначално MSE започва да изчислява стойността на MBI 10 на 1 ноември 2001 г. Тогава в неговия състав са били само петте най-ликвидни компании – Alkaloid AD Skopje, Evropa AD Skopje, Komercijalna banka AD Skopje, Makpetrol AD Skopje и Toplifikacija AD Skopje. Индексът не е бил претеглен с цените на акциите на своите компоненти, но след няколко години на развитие е започнал да се изчислява като ценово-претеглен.

Новият MBI 10, който е ценово-претеглен индекс с пазарната капитализация на своите членове, е въведен от 4 януари 2005 г. В неговия състав попадат 10 компании, които се избират от Комисията по индексите на борсата на база определени критерии. Комисията прави регулярни ревизии два пъти в годината или извънредни при непредвидени обстоятелства, налагащи промяна на индекса.

Първите 10 компании, формиращи състава на MBI 10, който стартира с първоначална стойност 1 000 пункта, са Alkaloid AD Skopje, Toplifikacija AD Skopje, Komercijalna banka AD Skopje, Makpetrol AD Skopje, Fersped AD Skopje, Stopanska banka AD Bitola, Granit AD Skopje, Makedonijaturist AD Skopje, Evropa AD Skopje и Ohridska banka AD Ohrid.

А ето и кои са текущите 10 члена на индекса след последната ревизия на неговите компоненти от 15 декември 2015 г. Следващото заседание на Комисията по индексите е насрочено за 15 юни 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още