IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булсатком напредва с проекта за първия български спътник

BulgariaSat-1 ще бъде изстрелян до края на годината и ще предлага телевизионни услуги за Балканите

13:21 | 20.03.16 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Страничен поглед към спътника с прикрепеното оборудване за изпитване. <em>Снимка: Bulsatcom</em></p>

Страничен поглед към спътника с прикрепеното оборудване за изпитване. Снимка: Bulsatcom

Две години, след като „Булсатком“ стартира производството и подготовката за първия български геостационарен комуникационен спътник, след няколко месеца предстои изстрелването на BulgariaSat-1 в орбита, съобщават от компанията. Въпреки че компанията изостава с няколко месеца от предварително анонсирания план, е възможно сателитът да бъде изстрелян до края на годината. Припомняме, че първоначално се очакваше изстрелването да се осъществи чрез ракета Falcon 9 през първата половина на 2016 г. oт Кейп Канаверал.

Производството на спътника бе възложено на водещата в тази област компания Space Systems/Loral (SSL), базирана в Силициевата долина в САЩ. Към момента има значителен напредък в построяването и тестването на първия български комуникационен спътник. Има всички изгледи BulgariaSat-1 да стане готов предсрочно и да бъде доставен до площадката за изстрелване по-късно тази година. Когато бъде изстрелян, спътникът ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. 



„Успехът на тази мисия в Космоса не само ще защити националния интерес и ще бъде една кулминация на изключителните усилия на професионалистите от „Булсатком“ и „България Сат“, но ще бъде едновременно с това и признание за доверието на клиентите ни, без които това постижение би било немислимо“, коментира Максим Заяков, изпълнителен директор на „Булсатком“ и на „България Сат“.

SSL, с активното участие на българските инженери, вече завърши сглобяването на различните електронни и механични компоненти на спътника и започна тестове за съответствие с изискванията на „Булсатком“. Тъй като спътникът ще обикаля в космическа околоземна орбита на разстояние 36 000 километра над Земята, където тестове не могат да бъдат извършвани, това налага да бъдат направени обстойни проверки дали съоръжението ще издържи на екстремните условия по време на изстрелването, както и в суровите космически условия.

След приключване на проверките инженерите и техниците ще тестват спътника, за да демонстрират, че той ще издържи полета на ракетата в Космоса и тежките условия там. Това включва подлагане на спътника на силни вибрации и високи нива на шум, за да се симулират условията по време на изстрелването на ракетата.

Спътникът се тества и в термо-вакуумна камера във вакуумна среда с екстремно високи и ниски температури, подобни на условията в Космоса. След това съоръжението отново се проверява, за да се потвърди, че е в същото отлично състояние както преди това. Чак след потвърждаване на безупречни резултати, спътникът ще започне своето пътуване към площадката за излитане. За доставянето на спътника до стартовата площадка се очаква да се използва специално оборудван контейнер, който може да бъде превозен единствено на борда на най-големият товарен самолет Ан-124, опериран от Руската компания „Волга-Днепър“.

Спътникът е построен върху цилиндрична структура, която е изключително здрава, лека и издръжлива. Радиочестотните компоненти, които се използват за комуникация, са разположени и монтирани на правоъгълни панели, прикрепени към стените на централния цилиндър.

След като бъдат интегрирани комуникационните панели към структурата, които се наричат „полезен товар“, ще започне обстойното тестване. В момента това интегриране на полезния товар е приключило и е налице значителен напредък по отношение тестването на електрониката, съобщават от компанията.

Основни етапи до обратното броене преди изстрелването:

- До средата на април 2016 г. спътникът ще е готов, за да бъде подложен на изпитване в термо-вакуумна камера, в среда, която симулира екстремните условия в Космоса. Това е един от най-емблематичните моменти от процеса на създаване на всеки космически апарат.

- Тази есен ще започне тестване на антените в съоръжение, наричано Compact Antenna Test Range (CATR). Това ще е единствената възможност спътникът да бъде видян с поставени всички антени.

- В края на годината предстои изстрелването на първия български геостационарен комуникационен спътник - BulgariaSat-1 в орбита.

Разбира се, възможно най-вълнуващите кадри ще бъдат от самото изстрелване чрез ракетата-носител Falcon 9 на фирмата SpaceX, което ще бъде предавано на живо.

Предистория и финансиране: 

„Булсатком“ разполага с точка на геостационарната орбита от над пет години, но преди година и половина старозагорската компания договори всички детайли по договора и обяви официално старта на проекта.

Припомняме, че финансирането за проекта бе осигурено чрез кредит от страна на банката за експортно ориентиране на САЩ Eximbank и консорциум от европейски банкови институции, воден от Deutsche Bank – Лондон. Сред останалите инвеститори са Citibank, Raiffeisenbank, “Сибанк“ чрез KBC и производителят Space Systems Loral. По думите на единия изпълнителен директор на „Булсатком“ Максим Заяков сумата на проекта е конфиденциална информация по сключения договор, но е малко над сумата, договорена от кредиторите в размер на 150 млн. долара. Българската компания очаква да изплати кредита си в рамките на 7 и половина години. За тази цел около 60-70% от капацитета на сателита ще бъдат отдавани под наем, като вече са проведени разговори сред някои компании, сред които и Romtelekom.

„Когато спечелихме конкурса за орбиталната позиция на България от Комисията за регулиране на съобщенията, не предполагахме, че ще отнеме толкова време да намерим производител и инвеститор. Оказа се, че това не е проста работа“, заяви преди година и половина при представянето на проекта пред Investor.bg Пламен Генчев, изпълнителен директор на „Булсатком“. 

„Впоследствие се оказа, че този проект има много аспекти, като строителството и извеждането в орбита, управлението впоследствие. Трябваше да се построят центровете за управление, да се научим да го управляваме, да реагираме при непредвидими ситуации“, поясни и другият изпълнителен директор - Максим Заяков. Единият център за контрол на спътника ще бъде в Полски Тръмбеш, а другият, който тепърва трябва да се изгради, ще се намира в София.

По думите на Генчев една от причините за стартирането на проекта е икономическата му целесъобразност. Досега „Булсатком“ използва под наем гръцкия спътник Hellas, за да разпространява каналите си. Той бе собственост на телекомуникационната компания OTE, която наскоро го продаде на ArabSat. 

„Неговият капацитет бе малък и не можехме да предлагаме нови услуги на клиентите си. Освен това ползването на собствен спътник e в пъти по-евтино от наемането на чужд“, поясни пред Investor.bg Генчев.  

„България Сат-1“ ще е базирана на спътниковата платформа LS1300, която осигурява предоставяне на услуги за 15 и повече години. Сателитът ще се захранва от 6 слънчеви панела, генериращи общо 10kW, и ще разполага с 32 мощни транспондера. Покритие ще има над цяла Европа – от Израел до Англия, от Северна Африка до Скандинавските страни, поясниха от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 2
pepince
преди 8 години
Така си и приключиха с "бизнеса" , като "нелегален селски цех" , като всеки комунистически ДС "бизнес" в през 80-те и 90-те год в България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 3
Pronto
преди 8 години
Формално си прав. Между Булсатком и Верея Кабел няма нищо общо, те бяха създадени по различно време. Все пак: един контролиращ акционер, един изпълнителен директор и един централен офис. Каква инфраструктура? Булсатком почва с гръцки сателит и декодери. Когато Верея Кабел опъваше кабели измежду блоковете, БТК предлагаше телефон дуплекс, дето ако си малко повече в интернет с модема си и съседът ти побеснява. Недей ми хвали инфраструктурата . За ДЗУто оригиналният мит е, че било сред номер три в производството на дискове за запеметяващи устройства /виж доц Иво Христов из разни медии или при Слави/ и се има предвид хардове. Щото да лепиш фолио между две пластмаси /CD-Rom/ е като да произвеждаш ремъци в бивш завод за автомобили. Бре, момче, знаеш ли ДЗУто каква амбиция беше! /но няма как да си Но3, в която и да е не-нишова област, когато основният ти пазар е СССР и то щото нямат пари да си купят последното поколение продукти/ С тия ЦеДета то вече беше на нивото на нелегален селски цех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Така е, трети сме-ама след десет год няма да е. И заради държавата тогава сме станали трети, а сега пак заради държавата това умира.Не знам кой ти е казал, че Булсатком и Верея Кабел са го създали, щото в същност фирмите са други и нямат абсолютно нищо нито с Булсатком, нито с Верея. Нетера и Евроком, заедно с БТК...по канали изкопани пак по соц-а. Т.е.-инфраструктурата пак гадните комунисти са я изградили(поне по-голямата част).Относно ДЗУ-това е било един от...май три бяха големи центъра за производство на компакт дискове през деветдесетте. Толкова е било зле, че след като приватизират ДЗУ поточните линии са изнесени в Унгария(и до колкото ми е известно-все още работят).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 2
Pronto
преди 8 години
За Булсат ще видим, но дали и да фалира с тоя сателит, няма да повлече държавата със себе си. И сега 70%-80% от новите коли в ЕС имат някаква електроника от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 3
Pronto
преди 8 години
Че то и сега България е трета по производство на космически храни. Вмъквам набързо, че дълго време нямаше никакъв телевизионен сигнал между следобед и ранната сутрин, и именно Булсатком и предшественика й Верея Кабел бяха една от компаниите, които промениха това, и създадоха основата сега да сме една от водещите страни по бърз Интернет. А едно време как се смяхме на опънатите кабели между блоковете. ДЗУто казваш. Д-р Инаба много го разкарваха. Шашардисаха го с "автоматизиран цех" с над 200 души персонал. Като всеки високо ерудиран човек и той имаше своите симпатии към социализма. Но най-обичаше печалбите от продажбите на оборудване за КоКом страните, щото нали уж надтарикатявахме ембарго и си плащахме отгоре, И сега можеш да си купиш оборудване и да произвеждаш електроника,SSD или процесори. Както и да платиш 20м за космонавт, 0рк. Без пазар, файда никаква. А такъв няма с модели две-три години назад. ДЗУто никога нямаше как да си избие парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 2
Pronto
преди 8 години
Че то и сега България е трета по производство на космически храни. Вмъквам набързо, че дълго време нямаше никакъв телевизионен сигнал между следобед и ранната сутрин, и именно Булсатком и предшественика й Верея Кабел бяха една от компаниите, които промениха това, и създадоха основата сега да сме една от водещите страни по бърз Интернет. А едно време как се смяхме на опънатите кабели между блоковете. ДЗУто казваш. Д-р Инаба много го разкарваха. Шашардисаха го с "автоматизиран цех" с над 200 души персонал. Като всеки високо ерудиран човек и той имаше своите симпатии към социализма. Но най-обичаше печалбите от продажбите на оборудване за КоКом страните, щото нали уж надтарикатявахме ембарго и си плащахме отгоре, И сега можеш да си купиш оборудване и да произвеждаш електроника,SSD или процесори. Както и да платиш 20м за космонавт, 0рк. Без пазар, файда никаква. А такъв няма с модели две-три години назад. ДЗУто никога нямаше как да си избие парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 2
Pronto
преди 8 години
Че то и сега България е трета по производство на космически храни. Вмъквам набързо, че дълго време нямаше никакъв телевизионен сигнал между следобед и ранната сутрин, и именно Булсатком и предшественика й Верея Кабел бяха една от компаниите, които промениха това, и създадоха основата сега да сме една от водещите страни по бърз Интернет. А едно време как се смяхме на опънатите кабели между блоковете. ДЗУто казваш. Д-р Инаба много го разкарваха. Шашардисаха го с "автоматизиран цех" с над 200 души персонал. Като всеки високо ерудиран човек и той имаше своите симпатии към социализма. Но най-обичаше печалбите от продажбите на оборудване за КоКом страните, щото нали уж надтарикатявахме ембарго и си плащахме отгоре, И сега можеш да си купиш оборудване и да произвеждаш електроника,SSD или процесори. Както и да платиш 20м за космонавт, 0рк. Без пазар, файда никаква. А такъв няма с модели две-три години назад. ДЗУто никога нямаше как да си избие парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Не започнах аз:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Не си само ти. Клиентите им намаляват постоянно а нови не се хващат като тръгне лошата слава. Според мен се самозакопават здраво. Сега са дали приоритет на тая iptv телевизия и няма лошо, обаче на тия със чиниите им спряха повече от половината канали и тия в кол центъра са се побъркали да не могат да обяснят защо е така :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 1
troika
преди 8 години
Радвам се за това, което правят Булсатком. Но за да си постигнат фина совите условия и да пестят пари си влошиха много сервиза и в един момент ги разкарах от живота си. 2 седмици без интернет след наводненията във Варна ми дойдоха много. Освен това други проблеми, лош интернет, смяна на такси, стари приемници и ужасен кол център ми дойдоха в повече. Така, че успех, дано да има повече доволни клиенти със сателита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още