IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама в Куба – надежда за края на ледената епоха

За Ройтерс нормализирането на отношенията с Куба е политически успех, равен на сделката с Иран за ядрената програма на страната

08:38 | 21.03.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент Барак Обама и съпругата му Мишел са посрещнати от кубинския външен министър Бруно Родригес (вляво) при кацането на Еърфорс 1 за тридневната визита на Обама в Куба. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Барак Обама и съпругата му Мишел са посрещнати от кубинския външен министър Бруно Родригес (вляво) при кацането на Еърфорс 1 за тридневната визита на Обама в Куба. Снимка: Ройтерс

Един американски президент в една от последните социалистически страни в света – Барак Обама пристигна в Куба на историческо тридневно посещение, кулминация на процеса на сближаване между САЩ и Куба, който започна преди повече от година, съобщава Ройтерс. Той е първият действащ американски президент в страната от революцията в нея от 1959 г. Преди Обама там е бил само един-единствен американски президент – Келвин Кулидж през 1928 г.

Президентът на САЩ е придружаван от първата дама Мишел Обама, двете им дъщери, Саша и Малия и майката на Мишел Обама, Мариан Робинсън. „Как си, Куба?" написа Обама на испански в Туитър, секунди след кацането на самолета в Хавана. „Току-що кацнах, нямам търпение да се срещна и да чуя кубинците", добави той. 

 

Усмихнат, президентът слезе по стълбичката под проливен дъжд, държейки чадър, заедно със съпругата си, последвани от Малия и Саша. Семейство Обама беше посрещнато на летището от кубинския външен министър Бруно Родригес и други официални лица. Първата дама получи букет от бели цветя, а дъщерите й - розови цветя.

 

Официалната част от визитата започва днес, когато Обама ще се срещне с кубинския си колега Раул Кастро. Утре той ще направи обръщение към кубинския народ, което ще бъде предавано по държавната телевизия.  От Куба президентът на САЩ ще замине на посещение в Аржентина. Предвидено е Обама да се върне във Вашингтон в петък.

Нормализирането на отношенията с Куба е политически успех, равен на сделката с Иран за ядрената програма на страната, коментира Ройтерс.

В края на 2014 г.  президентът Обама и Раул Кастро договориха началото на размразяването на отношенията, а през миналата година Вашингтон и Хавана отвориха посолствата си и започнаха контакти на политическо и икономическо ниво. Американското търговско ембарго бе вдигнато, например във финансовия сектор, както и бяха въведени директни фериботни връзки. От няколко дни има и директни пощенски доставки.

Куба настоява за пълно отменяне на ембаргото и за връщане на намиращия се под американски контрол от 1903 г. обект Гуантанамо.

Средната месечна заплата в Куба е 15-20 долара. Но кубинците се гордеят с безплатното си образование и здравеопазване. За сравнение - средната заплата в САЩ е 3500 долара. (В някои щати тя е около 3000, а в други - 4000 долара по официалната статистика за 2015 г. и през първите два месеца на 2016 г.). 



За Обама основното препятствие пред подобряването на имиджа на САЩ в Латинска Америка в крайна сметка може да се окаже в собствената му страна.

Редица републикански опоненти бурно осъждат сближаването с Куба и настояват за смяна на режима или за значителен напредък в областта на човешките права.

 

Ето защо Обама има и още една цел – да направи сближаването с Хавана необратимо, пише Ройтерс. Инвестициите на американски компании и улесняването на пътуванията между двете страни ще попречат на пробизнес настроените републиканци да спрат или да забавят затоплянето на отношенията.

Куба и бизнесът

Преди дни Вашингтон обяви улесняване на достъпа на Хавана до американските финансови институции и пазара. Благодарение на това американските финансови институции получиха възможност да извършват кешови операции, както и с чекове и други финансови инструменти, деноминирани в долари, които не са пряко свързани с кубински банки и финансови учреждения. Освен това на американските банки бе разрешено да откриват и сметки на кубинци в Куба, които по законен път получават средства от САЩ и после ги препращат в родината си. 

Впоследствие правителството на Куба реши да отмени 10-процентната такса върху всички операции с долари в банките и обменните пунктове в страната, съобщи министърът на външните работи Бруно Родригес. Той уточни, че решението ще влезе в сила само след като властите се убедят във възможността да използват долара в своите финансови трансакции. "В близките дни ние ще се опитаме да осъществим парични преводи в долари в банки на трети страни и в самите САЩ, за да проверим наистина ли тези трансакции "минават" и дали наистина на чуждестранните и американските банки са дадени указания, че могат да изпълняват тези операции с Куба без опасения от използване на несправедливи и застрашителни глоби срещу тях", посочи министърът. 

Освен това бяха въведени и ежедневни полети между двете държави, както и разрешение американските компании да наемат кубинци на работа по същата процедура, по която наемат и други чужденци, както и опция за жителите на острова да отварят сметки в американски банки.

Също преди дни американската компания Starwood Hotels & Resorts Worldwide, която е собственик на хотели и развлекателно-курортни комплекси, сключи сделка в Куба. В съобщение на компанията се посочва, че Starwood ще стане оператор на два хотела в Хавана. След това може да поеме управлението и на трети хотел. Компанията е получила специално разрешение за тази дейност от финансовото министерство на САЩ. Сумата на сделката не е обявена официално.

Оглавяващият операциите на Starwood в Латинска Америка Джордж Джаннатасио каза пред Ройтерс, че става дума за "инвестиции за много милиони с цел да се повиши равнището на хотелите" до стандартите на компанията. Джаннатасио посочи освен това, че очаква рязко увеличение на броя на туристите в Куба след затоплянето на отношенията между Хавана и Вашингтон. 

Междувременно няколко часа преди пристигането на американския президент в Хавана онлайн платформата за отдаване на жилища под наем Airbnb получи зелена светлина от Вашингтон да приема резервации за Куба от клиенти от целия свят. Компанията започна да развива дейност на острова преди година, когато получи право от САЩ да приема резервации само от американски клиенти.  Сега обаче тя е получила позволение от финансовото министерство на САЩ да приема резервации от цял свят за предлаганите от нея общо 4000 обекта на острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 8 години
Беларус поне са доста пред нас нищо чудно и в някои от останалите страни да живеят по добре включително Северна Корея.А колкото до Куба не виждам каква победа са спечелили УСА след като са свалили собствените си санкции без реално нищо да се е променило от времето когато са ги наложили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 16
bgMan
преди 8 години
На *** нищо-не-можещи и-д.и-о.т-и все американци, банкери, евреи или англосаксонци са им виновни.Сигурно защото Беларус, Армения, Монголия, Молдова и Приднестровието с правилното приятелство са 100 години пред нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 20
Варяг
преди 8 години
Някой съмнява ли се какво ще последва от тая нова "дружба",ние българитеотдавна го разбрахме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 17
Opalqnkaaa
преди 8 години
Кастро прати чистачката да посреща Императора на Света и Вселената, а Путин прати дъжд. А уж историческа визита, ала-бала... Тръмпи се е пукнал от смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 16
0pk
преди 8 години
Ройтерс сравнява несравнимото, или как да се радваме на малките успехи :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още