IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стоименов: Рисковата премия по българския дълг е от най-ниските на Балканите

Познати сме пред инвестиционната общност и затова не е било нужно да правим роудшоу, коментира зам.-председателят на СД на УД "Тексим Асет Мениджмънт"

13:11 | 21.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Заместник-председателят на Съвета на директорите на УД &quot;Тексим Асет Мениджмънт Кирил Стоименов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Заместник-председателят на Съвета на директорите на УД "Тексим Асет Мениджмънт Кирил Стоименов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Премията за риск, която чуждестранните инвеститори изискват, за да купят държавни ценни книжа (ДЦК) на българското правителство, е една от най-ниските в сравнение със съседите ни. Това коментира заместник-председателят на Съвета на директорите на УД „Тексим Асет Мениджмънт“ Кирил Стоименов в седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or” на Bloomberg TV Bulgaria, излъчено на 20 март.

Реализираната през миналата седмица трансакция на две нови емисии евробондове със срок 7 и 10 години от страна на българското правителство се прие добре от международните инвеститори и не предизвика съществена реакция върху доходността на емитираните през 2015 г. книжа със същия срок.

Според Стоименов това говори, че изискуемата от инвеститорите рискова премия по българските ДЦК спрямо считаните за безрискови германски ДЦК не се е променила в сравнение с издадените аналози през миналата година, но пък остава ниска в сравнение с тази на съседите ни.

„Пазарът оценява суверенния риск по един и същ начин“, каза Стоименов.

Зам.-председателят на СД на УД „Тексим Асет Мениджмънт“ коментира, че пласментът не е бил неочакван, защото се знаеше, че през март българското правителство ще търси финансиране от международните пазари, но е бил изненадващ заради бързото осъществяване на процеса по набиране на близо 2 млрд. евро.

Познати сме пред инвестиционната общност и не е било нужно да правим роудшоу, както е била практиката в предишните години, оцени Стоименов.

Той обясни, че емитирането на българските книжа се случва в среда на висока ликвидност на световните пазари, като родните облигации се намират в „пазар без аналог“, при положение че доходността по германските облигации със срок до 7 години е отрицателна.

Кирил Стоименов оцени, че неконвенционалната парична политика на водещите глобални централни банки помага на държави с високи нива на дълга спрямо брутния вътрешен продукт да се финансират по-евтино, потискайки доходността по дълговите им книжа.

В рубриката „Актив на седмицата“ бяха сравнени доходностите по българските ДЦК с тези на високо задлъжнели държави като Гърция, Италия, Испания и Португалия. Сравнението със съседите ни Румъния, която е страна членка на Европейския съюз, и Турция, която се влияе доста от политиката на централните банки като развиващ се пазар, показва предимство в цената на финансиране, която получава България от международните пазари, не само спрямо тези две държави, но и в сравнение с другите ни съседи на Балканите.

Преглед на предстоящите събития направи Радина Колева от Investor.bg, като едно от ключовите тази седмица е заседанието на Централната банка на Турция.

Цялото интервю с Кирил Стоименов гледайте от видеозаписите

Част I

Част II

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Ахахахааа сред най-ниските на Балканите. Че то на Балканите освен нас има само банкрутирали държави и политически нестабилни държави И ПАК е една от най-ниските а не най-ниската
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още