IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Статков: При продажбата на "Булгартабак" не бяха защитени интересите на държавата

Дружеството е стабилно и няма опасност за работещите, смятат в Агенцията за приватизация

12:10 | 21.03.16 г. 1
Статков: При продажбата на "Булгартабак" не бяха защитени интересите на държавата

Още при приватизацията на „Булгартабак“ през 2011 година не са били решени няколко проблема в интерес на работещите в дружеството, в тютюневия сектор като цяло и на държавата. Това каза в ефира на БНР членът на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Руси Статков.

Неговият коментар беше във връзка с новината, че от 1 април тютюневият холдинг ще спре износа си на продукция за Близкия изток. „Има обвинения за контрабанда [...] Доколкото знам, претенциите са на Турция“, допълни той.

Информацията на Агенцията за приватизация все пак сочи, че дружеството е стабилно и няма да има проблем за работещите, макар и вече да има информация, че се освобождават служители. Това е допустимо, защото вече е изтекъл срокът за запазване на определен брой работни места и нужни инвестиции в дружеството.

По силата на договора за приватизация от 2011 година собственикът има задължението да запази основната дейност на дружеството и седалището му до 2022 година.

След приватизацията „Булгартабак“ бързо е набрало темп, особено на външните пазари, защото акциите му са били подценени, смята още Статков. Той допълни, че е имало добри предпоставки за запазване на работните места.

Той допълни, че след месец дружеството ще внесе своя отчет на дейността и ще може да бъде проверено спазени ли са изискванията в договора за приватизация.

Членът на НС на Агенцията беше категоричен, че заради непоследователните действия на консултанта по продажбата на „Булгартабак“ - „Сити Груп“, броят на купувачите обаче е бил много ограничен. Според Статков не е имало нужда от назначаване на консултант по сделката, защото тя е била подготвена от предходното правителство.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
sterev
преди 8 години
Коя е за тях България, че ще и защитават интересите?......Личното байо, личното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още