IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФГВБ ще получи кредит от Световната банка за близо 300 млн. евро

Срокът му е 10,5 години и включва 6-годишен гратисен период, а средствата ще помогнат за възстановяването на резервите на фонда

17:40 | 21.03.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
ФГВБ ще получи кредит от Световната банка за близо 300 млн. евро

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) ще получи кредит от Световната банка (СБ) за близо 300 млн. евро. Срокът му е 10,5 години и включва 6-годишен гратисен период. Това става ясно от решение на международната финансова организация, взето в петък.

Съветът на изпълнителните директори на СБ е одобрил финансиране за ФГВБ с еквивалентна обща стойност 327,47 млн. долара по „Проект за укрепване на гарантирането на влоговете в България“. Проектът е насочен към укрепване на финансовия и институционалния капацитет на ФГВБ, гласи съобщението, публикувано на сайта на СБ.

Това е и първата операция по кредитиране на СБ, одобрена за България от 2009 г. насам, а проектът е изготвен в очакване на новата Рамка за партньорство за България, пише още там.

„Подкрепата на СБ ще помогне за възстановяване на резерва на ФГВБ след провала на четвъртата по големина търговска банка в страната през 2014 г. Изплащането на гарантираните влогове постави под натиск финансовия капацитет на ФГВБ и наложи търсене на ликвидна подкрепа от държавния бюджет. Очаква се проектът не само да облекчи натиска върху държавния бюджет, но и да допринесе за запазване на доверието в банковата система на България като цяло“, се посочва в съобщението.

Очаква се средствата да спомогнат за укрепване на структурата на финансиране и повишаване нивото на резервите на ФГВБ. Това ще увеличи финансовата си независимост и устойчивост, което ще му позволи успешно да изпълнява своите законово регламентирани задължения, допълват от СБ.

„Поставянето на ФГВБ на здрава финансова основа ще има положително въздействие върху запазване доверието на вложителите и ще направи банковата система по-устойчива на евентуални сътресения“, коментира в съобщението постоянният представите на СБ за България, Чехия и Словакия Тони Томпсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Тоест не ни трябват тежки комунисти да ни съветват колко корумпиран е финансовия сектор. Да погледнат първо себе си и да престанат да купуват гласове на определени групи хора чрез разпределение на богатство и тогава да поучават. Да има нужда от смяна на системата, да има нужда от забрана на държавния социализъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Цял фонд, гътнат от една банка. Че и бръкнаха в джобовете на данъкоплатците да ги източат по тоя повод допълнително, те сега и още кредити. Няма как да има работеща прокуратура, щото инак ще се напълнят затворите с тия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Успоредно с това трябва по-висока капиталова адекватност и съм обяснил от къде ще дойде растежа - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 като не се забравя за системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441тоест ,че трябва смяна на ''системата''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още