IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Плевнелиев: България остро осъжда терористичните актове в Брюксел*

Днес повече от всякога всички европейци трябва да покажем на целия свят, че няма да позволим на тероризма да разруши нашата цивилизация, коментира премиерът

11:15 | 22.03.16 г. 5
Росен Плевнелиев: България остро осъжда терористичните актове в Брюксел*

България остро осъжда  терористичните актове в Брюксел. Това се казва в съболезнователно писмо на държавния глава Росен Плевнелиев до краля на Кралство Белгия Негово величество Филип.

“Новината за терористичните актове на летище “Завентем” и метрото в Брюксел, довели до убийството на невинни граждани и десетки ранени, дълбоко ме потресе и наскърби. Република България остро осъжда тези актове на насилие. Подобни прояви, насочени срещу мирни граждани, не могат да бъдат оправдани по никакъв начин”, казва се в изявлението на президента, който изразява съпричастност и съчувствие към семействата и близките на загиналите.

Премиерът Бойко Борисов също осъди терористичните атаки в Брюксел. „България застава редом до Белгия в знак на солидарност срещу тероризма", посочва се в съобщение на Министерския съвет.

"Брюксел не е просто белгийската столица. Това е столицата на обединена Европа. Това е сърцето на една общност, към която България принадлежи. Днес повече от всякога всички европейци трябва да покажем на целия свят, че няма да позволим на тероризма да разруши нашата цивилизация. Знам, че ще го направим по най-убедителен начин, защото това е част от нашите общи ценности, от нашия общ морал и култура", казва Борисов.

„Остро и решително осъждаме взрива в Брюксел, но няма да отложа нито едно свое пътуване до там“, коментира вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева на пресконференция за актуални теми в образованието, предаде „Фокус”.

"Освен, че е поредният безпрецедентен акт, той е насочен в самото сърце на Европа. Това е поредното трудно за квалифициране злодеяние, което, освен отнемането на човешки живот, иска да отнеме волята и да насади страх в сърцето на всички, които споделят европейските ценности", посочи тя.

"Не трябва да ни е страх", категорична беше тя и добави, че не трябва да отстъпваме от световното лидерство, каквото Европа безспорно има.

До момента няма данни за пострадали български граждани при взривовете на летището в Брюксел, съобщи БНР като се позова на Министерството на външните работи. При нужда от повече информация МВнР препоръчва връзка с българската дипломатическа мисия там.

* Допълнено с изявлението на премиера Бойко Борисов

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 2
Nikodim
преди 8 години
""Освен, че е поредният безпрецедентен акт, той е насочен в самото сърце на Европа""Защо да е "безпрецедентен'???Какво ''сърце на Европа'' ?*** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
аз не осъждам xaxaa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
Dundo1
преди 8 години
Този пък плазмодий какво осъжда...от много хуманност така става...това "племе" просто няма интегриране в Европа - друга религия, други обичаи и мания за доминиране...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
petsto
преди 8 години
И по какви точно образователни нужди Кунева стяга багаж за Брюксел?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
ivan_ivanov601
преди 8 години
ДОСЕГА ГИ КАНЕХТЕ И МОЛЕХТЕ - ЕЛА ДА НИ ИЗЯДЕШ КУМЧО ВЪЛЧО, СЕГА НИЕ СМЕ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още