IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалните проучвания ще определят броя пречиствателни станции по морето

За пречистване на отпадъчните води са предвидени близо 2,3 млрд. лева до 2020 г.

12:12 | 22.03.16 г. 1
Регионалните проучвания ще определят броя пречиствателни станции по морето

Броят на пречиствателните станции, които ще бъдат изградени по Черноморието, зависи от регионалните прединвестиционни проучвания, които в момента Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) разработва. Очаква се определящите документи да са готови през 2019 г.

Близо 2 млрд. лева е бюджетът за води в оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2014-2020 г. Заедно с националното съфинансиране ресурсът нараства до 2,3 млрд. лв. През новия програмен период ще се инвестира само в населени места с над 10 хил. жители и то ако в съответната област ВиК-операторите са консолидирани, съобщават за БТА от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Общо 14 регионални прединвестиционни проучвания трябва като цяло да определят какви инвестиции ще се правят във водния сектор. За изготвянето им беше подписан договор за предоставяне на средства от ОПОС на МРРБ.

В допълнение проучванията ще посочат нуждите от инвестиции и възможните им източници за населените места с над 2 хил. жители за отпадъчните води и всички населени места над 50 жители - за питейно водоснабдяване. Успоредно с това ще се разработват планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и документи към Морската стратегия.

Тъй като все още не е приключила консолидацията във водния сектор, което е задължително условие на Брюксел за усвояването на евросредствата, междувременно със средства от ос "Води" на ОПОС могат да се  изпълняват т. нар. ранни проекти. Те са в Пловдив, Асеновград, Добрич и Долна Митрополия (Плевен), както и т. нар. фазирани проекти - осем пречиствателни станции за отпадъчни води, чието изграждане е започнало през първия програмен период и заради забавяне по различни причини ще завърши през новия.

Сред тях е и пречиствателната станция за отпадъчни води "Златни пясъци", посочват от МОСВ. Първият търг за изграждане на съоръжението беше спрян след нареждането на премиера Бойко Борисов. През миналата седмица обаче община Варна обяви нова процедура за пречиствателната станция с индикативен бюджет от малко под 24,5 млн. лева. Срокът за подаване на документи за участие в търга е 25 април, а офертите се предвижда да бъдат отворени на 26 април.

Ще се финансират и пет проекта, които трябва да получат одобрение от "Джаспърс."

Опазване на морските води

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) отпуска 734 хил. лева, с които ще се изгради задържателен резервоар на пречиствателната станция в Лозенец, община Царево,област Бургас. Целта е да бъде осигурено чисто море през новия летен сезон. Паралелно общината подготвя и проект за изграждане на нова пречиствателна станция.

По приключилата вече ОПОС 2007-2013 г. също са изграждани и реконструирани пречиствателни станции за отпадъчни води - Бургас-Банево (29,7 млн. лева), Ветрен и Минерални бани (29,7 млн. лева), Бургас-Горно Езерово (1 млн. лева), Созопол (75 млн. лева).

Извършена е реконструкция на пречиствателните станции за отпадъчни води в Несебър (96,4 млн. лева), Поморие (96,3 млн. лева) и Руен (28,5 млн. лева). Изградени са над 230 км канализация и 142 км водопроводи, посочват от МОСВ.

В област Варна е изградена една нова пречиствателна станция за отпадъчни води - в Провадия. Реконструирана е пречиствателна станция за отпадъчни води "Варна-Акациите" - за 41,5 млн. лева. Изградени са над 35 км канализация и над 38 км водопроводи.

Обекти по Черноморието са изпълнявани и по предприсъединителната програма ИСПА - за интегрирания проект за водния цикъл на Варна (25,43 млн. евро), за събиране и пречистване на отпадъчните води в бургаския кв. "Меден Рудник" (10, 21 млн. евро) и за интегрирания воден проект на Балчик (21,59 млн. евро), допълват от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
бай Промо
преди 8 години
Само с пречиствателни станции няма да минат - ще трябва и яко залесяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още