IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България продължава да е в челната тройка по корупция в ЕС

Страната може да губи до 19 млрд. евро годишно от корупция, сочи ново проучване, поръчано от съюза

11:29 | 23.03.16 г. 42
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

България продължава да е на едно от водещите места от гледна точка на корупцията в Европейския съюз, което може да струва на страната до 19 млрд. евро годишно. Това сочи ново проучване на RAND Europe - Cost of Non-Europe in the Area of Corruption (Цената на несъществуващата Европа в сферата на корупцията), поръчано от Европейския парламент и представено по-рано тази седмица.

България е на второ място и по трите индекса, чрез които организацията измерва нивото на корупция в страните членки на ЕС.

Според индекса ICRG (International Country Risk Guide), който измерва корупцията в рамките на политическата система, страната ни се класира доста над средното ниво за Европа, като водеща в това отношение е Латвия, а на трето място е Литва.

По индекса CPI (Corruption Perception Index), който осигурява данни за възприемането на нивата на корупция в рамките на страната и обществената информираност, преди България е само Румъния, а с малка разлика в показателя след нас е друга съседна страна – Гърция.

По последния показател – индекса COC (Control of Corruption Index), който оценява управлението и ефективните инструменти за държавна подкрепа, на първо място отново в Румъния, а на трета позиция след България – Хърватска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 24 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Проучването между другото подкрепя тезата на баце че сме пред Румъния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
mrynmryn
преди 8 години
Дори тук не сме първи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 10
misanthrope
преди 8 години
Ах да се не види! Ще се реши проблемът с електронна система. ЕЙ БОГУ! За простият избирател, електронно кат се каже и панацея вече, всички проблеми решава. Абе главундери, електронните системи нищо не решават, те само автоматизират. Тоест, с тях един процес може да стане по-бърз, дори до ниво, да се обработват обеми информация, които иначе са невъзможни НО НЕ И да решава някакви проблеми. Всичко, което може да се направи с електронна система, може да се направи и без нея, с цената на повече усилия и средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 0
stasi666
преди 8 години
Усилията ще продължат докато станем номер 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Да се поучим от китайския опит...за борба с корупцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още