IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аврамопулос: Заплахата към Европа изисква европейски отговор

Нужна е по-голяма координация между службите за сигурност, призова комисарят по въпросите на миграцията

19:54 | 23.03.16 г. 1
Аврамопулос: Заплахата към Европа изисква европейски отговор

Заплахата към Европа изисква европейски отговор, коментира комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос след седмичното заседание на Европейската комисия в Брюксел.

В изявление, излъчено във видеосистемата на ЕК, той призова за по-координирани действия на службите за сигурност и споделяне на информация, посочвайки, че атаките в Брюксел съвсем не са първите в Европа. Фактът, че хората, които са подготвили ударите в белгийската столица и в Париж, са били известни на полицията, също доказва нуждата от промени в тази насока.

„Системите за сигурност трябва да бъдат взаимосвързани, да „говорят“ една с друга. Това спешно трябва да бъде подобрено“, заяви комисарят.

Той отбеляза още, че ЕК е направила някои предложения – за ограничаване на правото за придобиване на оръжия, както и за преразглеждане на съществуващото законодателство за борба с тероризма. Преговорите по тези идеи все още вървят много бавно, категоричен беше Аврамопулос.

Той допълни, че и съществуващите инструменти трябва да бъдат използвани по-добре и да не се поддаваме на паниката. Според него държавите в общността все още си нямат доверие и това трябва да се промени. 

По време на заседанието на ЕК днес е било обсъдено и Шенгенското пространство, стана ясно от думите на комисаря. Според заключенията не свободното придвижване в рамките на споразумението е в основата на проблема. Той обаче призна, че сигурна вътрешна зона на придвижване е невъзможна без строг контрол на външните граници. Затова и Комисията предлага систематичен контрол на влизащите в ЕС, както и Европейска гранична и брегова охрана.

Аврамопулос подчерта, че бежанците също бягат от този терор, който удари Европа.

Това изтъкна и комисарят по бюджетните въпроси на ЕС Кристалина Георгиева. „Ще продължим да бъдем открити и толерантни, разбирайки, че религиозните екстремисти не могат да говорят от името на цялата религия“, каза още тя и посочи, че пред европейците предстои много работа. 

Дошло е време Европа да се изправи пред омразата и екстремизма, призна Георгиева по време на пресбрифинг в Брюксел. Тя даде повече подробности относно нивото на сигурност в сградите на ЕК и обясни, че е дадена възможност на служителите да работят дистанционно. 

Комисарят по миграцията анонсира извънреден съвет на министрите на вътрешните работи на ЕС, който вероятно ще се проведе до края на седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Докато умните се наумуват , лудите се налудуват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още