IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчаяната нужда от инвестиции в руската петролна индустрия

В краткосрочен план индустрията се развива добре, но предизвикателствата са в по-далечното бъдеще

11:18 | 24.03.16 г. 22
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

От Тексас до Северно море сондажните помпи на петролната индустрия стоят без работа, докато енергийните компании се опитват да отговорят на срива на цените на петрола, като намаляват инвестициите. Не така стоят нещата обаче в Сибир с полетата на "Роснефт", коментира Financial Times. В едно от дъщерните си дружества компанията не само че не е намалила добива, а всъщност е увеличила двойно темпа на сондаж през 2015 г.

Този обратен на тенденциите ход подчертава парадокс в руската петролна индустрия – благодарение на слабата рубла и характеристиките на данъчната система на страната енергийните компании се справят по-добре със срива на цените на петрола, отколкото колегите им в останалата част на света.

Русия, третият най-голям износител на петрол, повиши добива си до следсъветски рекорд от 10,91 млн. барела на ден през януари, отчасти заради 12-процентното увеличение на сондажа през миналата година.

Дори това обаче може да се окаже недостатъчно – Русия трябва да инвестира доста повече, за да запази добива си стабилен предвид упадъка на петролните полета в Сибир.

Руските компании са „на пътека за бягане“, казва анализаторът в Citi Роналд Смит. „Колкото по-голям си, толкова по-бързо трябва да тичаш, за да запазиш производството без спад“.

Предвид двойния удар, идващ от санкциите на Запада и ниските цени на петрола, става все по-несигурно дали Русия ще може да поддържа добива си на сегашните нива в средно- или дългосрочен план – приоритет на правителството на президента Владимир Путин, което разчиташе на петрола и газа за половината от приходите си преди срива на цените.

Това означава, че рекордният добив през януари може да е "новото нормално" за руското производство на петрол през следващите няколко десетилетия, смятат някои анализатори . А предварителното споразумение със Саудитска Арабия за замразяване на добива на нивата от януари може би е просто формализиране на статуквото.

Въпреки това някои анализатори очакват руският добив да спадне драматично в близко бъдеще. Първата причина е поевтиняването на рублата, до голяма степен омекотила удара от по-ниските цени на петрола за компаниите, които продават петрол в долари, но плащат на служителите си в рубли. В Лукойл например – частна компания и втория най-голям производител на петрол в Русия, разходите за изпомпване на петрол са се понижили с 35% на годишна база в доларово изражение през първите девет месеца на 2015 г.

Също толкова важен е и данъчният режим, като държавният бюджет печели, когато петролът поскъпва и съответно понася удари, когато той поевтинява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
troika
преди 8 години
Какво ми пука за американците или руснаците? Гледам на дилемата на руснаците с любопитство, какво ще се случи. Трабва да направят избор и не бих искал да съм на мястото им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
panther
преди 8 години
На американците им е кофти, *** на руснаците им е кофти? Тва като вуте дето си запалил плевнята - та да изгори на нане къщата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Е па нали точно строиха танкерите да изнасят нефт и газ? Терминали, мерминали... Шистови революции, шистови ***... Нали и Европа на тях чака? Как така ще се срине? Ний ко прайм тогаз? Или викаш, продължаваме да си купуваме от Раша? Е, оти ручахме жабетата тогава, вашта мама го^вноядна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 4
troika
преди 8 години
Значи, имат руснаците дилема. Или оставят данъците и прецакват петролните фирми или торпилират бюджета и фирмите оцеляват. Въпрос на избор от Кремъл. Ситуацията в другите страни е различна при всеки. Примерно, в САЩ и да се срине тази промишленост ще им е зле, но не фатално, тази промишленост не е фундамента на индустрията там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
alchen
преди 8 години
От януари досега rosneft ми е 50%,а lukoil 40% нагоре??Що не купих повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Ето тука едно матрялче по темата директно от другата майчина гърда. Един приятел вика, че имало две дашни млечни ци^ци за българските слънчогледови капиталета, от които те винаги охотно смучат - Блумбърг и Форбс:"U.S. energy companies are defaulting on loans and filing for bankruptcy protection as oil prices stay under $40. But their peer group in low cost Russia has managed to survived the double whammy of cheap oil and Western sanctions that have banned them from European and American finance."http://***.forbes.com/sites/kenrapoza/2016/03/23/russian-oil-companies-have-survived-sanctions-cheap-oil/#554d91a62695П.С. Що "слънчогледови", сигур ще се запитат някои (уж) малко по-шарпмайндед от посочената група. Ами това за домашно... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
contra2
преди 8 години
Както казваше Атанас Буров - "Нуждата винаги води към развитие". Русия ще се оправи, само да нямаше такава пета колона, като ги чета какви глупости говорят за страната си някои гадове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 8 години
"В дългосрочен план всички сме покойници" - Дж.М.Кейнс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Краткосрочен, дългосрочен... ала балалайка... айде още един сапунен мехур се спука. Бързата смърт на Русия се отлага за дългосрочно неопределен период."Тази страна има потенциала да произвежда поне 20 години на това ниво, каза Владимир Дребенцов, главен икономист за Русия и Общността на независимите държави в BP.И ся ко прайм? Промяна в плановете! Кери и Щайнмайер пак се сбутаха пред кабинета на Путин... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
Безмитен, като теб крещят настъпаните. Що тей бэ, братэ? Кой тя отакова тей жестоко, дека ощипана мома нимой та надврещя? Тоз терорист, оня олигарх...Що не идеш и не ги опраскаш, ми на нас тук надуваш главите? Нас, знаеш кое ни бОли за тез крясъци и от тех, налэ? рипни, ошомАри Шиши, пусни тук едно селфи да те видим стъпил и победил и ся успокой, Креслю ефенди.Оти от вреканье може и у гащите да туриш, налЭ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още