IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не са изчислени загубите за хазната, ако "Булгартабак" намали производството*

Ако дружеството прекрати дейността си за повече от 12 месеца, Агенцията за приватизация може да наложи санкции до 100 млн. евро

14:10 | 24.03.16 г. 14
Не са изчислени загубите за хазната, ако "Булгартабак" намали производството*

Правителството не е направило изчисления какви биха били загубите за държавата, ако "Булгартабак" намали производството си, съобщи пред журналисти икономическият министър Божидар Лукарски. От дружеството предупредиха, че от 1 април ще съкратят 400 служители и ще ограничат производството си заради загуба на пазари в Близкия изток.

Срещу тези планове обаче вече започнаха протести на тютюнопроизводители. По-късно днес ще има среща между протестиращите и ръководството на тютюневия холдинг, на която ще бъдат обсъдени всякакви проблеми, анонсира още Лукарски, цитиран от Dnes.bg.

"Надявам се да не се стигне до затваряне на производствени мощности на фабрики", каза той и допълни, че се търси изход за ситуацията в "Булгартабак".

От самия холдинг заявиха, че също търсят нови възможности и пазари, на които да реализират продукцията си. Дружеството категорично отхвъря съмненията на синдикалните организации, че при съкращаване на служители може да не бъдат спазени всички изисквания на трудовото законодателство. 

В изпратена до медиите декларация от "Булгартабак" посочиха, че средният размер на обезщетението на освободените служители е 15 хил. лева, което "многократно надхвърлят изплащаните при подобни случаи в страната". 

Междувременно стана ясно, че Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол може да наложи глоба до 100 млн. евро на тютюневия холдинг при цялостно спиране на дейността на софийския завод. Това ще бъде неизпълнение на приватизационния договор, но санкцията може да бъде наложена едва след 12 месеца, посочи пред БНР директорът на Агенцията Емил Караниколов.

Той уточни, че в момента в "София БТ" работи отдел "Логистика", което означава, че няма нарушение на приватизационния договор. Ако на 1 април дейността на предприятието обаче бъде изцяло прекратена, ще започне да тече 12-месечен срок, в който предприятието да възстанови своята нормална работа.

Караниколов уточни, че според договора за раздържавяване на "Булгартабак" има възможност за срока от 10 години, през които дружеството е длъжно да запази дейността си, за прекратяване на дейността по различни причини - ремонти, аварии и други, за най-много общо 12 месеца.

Едва след това от Агенцията за приватизация може да наложи глоба за неизпълнение на записаното в договора за приватизация на тютюневия холдинг. 

Караниколов уточни, че в приватизационния договор като купувач на "Булгартабак" е записано подразделение на руската банка ВТБ.

Икономическият министър Божидар Лукарски пък коментира, че в министерството няма информация кой е мажоритарният собственик на дружеството. 

* Допълнено с позицията на "Булгартабак"

Свързани компании:

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Едно време така ни рекетираха с Лукойл. Като спре работа за 2 месеца и бюджета на България отиваше на кино.Сега да не би мафията на Ахмед Доган да рекетира по подобен начин всяко едно правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Държавата да потърси отговорност за бъдещите загуби за хазната от медиите-бухалки на един розов чичко, който явно води кампания срещу всичко родно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 6
Монти
преди 8 години
Най слабото правителство от 25 години.....само службогонци и нагаждачи.На никого не пречи/с изключение на българския народ/ ,само ще се свали след като изпие горчивата чаша от негативите който ще понесе.Опозиция има ,но не бърза. Има опит с правителството на Орешарски ,когато герберите протестираха за една десета ,от което това направи.А дали си герберче и така смяташ ами сигурно.Това правителство ще бъде изгонено като Борисоф 1 но ти ще плащаш зулумите, което дроби и ще дроби......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 8 години
май , май си прав :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Теоретично би могло, на кого му пречи това правителство?Вчера полу на майтап, полу на истина казвах на един познат, че сегашното ни правителство е най-силното за последните 27 години. За сефте няма нито опозиция, нито мераклии да го сменят или свалят! Май стигнахме.... не знам - или равновесие, или дъно, или пък в нашия случай това е едно и също... хахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
data
преди 8 години
работата много намирисва на сценарии за сваляне на правителството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
khao
преди 8 години
малииии, а предвидило ли е фалита или намаляването на работа на някоя от другите хиляди фирми опериращи в БГ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още