IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базисната инфлация в САЩ расте плахо през февруари

На годишна база индексът на личните разходи за потребление се повишава в унисон с очакванията

16:40 | 28.03.16 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Домакинствата в САЩ са по-внимателни в разходите си през февруари, което повлиява и на инфлацията, съобщи WBPonline.

Индексът на личните разходи за потребление (PCE), който изключва хранителните продукти и енергията, нараства с 0,1% на месечна база, което е по-малко от очакванията на икономистите за 0,2% повишение. През януари базисната инфлация съгласно този измерител беше 0,3%.

На годишна база индексът расте с 1,7%, което е в унисон с очакванията и колкото беше и през януари. Сходна стойност беше отчетена в средата на 2014 г., но оттогава показателят не се е покачвал толкова близо до целевото ниво за инфлацията.

Специализираният уебсайт ForexFactory посочва, че PCE индексът е любимият измерител на Фед, тъй като следи динамиката при цените на стоките, които се купуват и потребяват от отделните индивиди. От друга страна обаче CPI индексът излиза десет дни по-рано и влияе доста повече на пазарите.

Цените на всички продукти (плюс храни и енергия) се понижават с 0,1% през февруари, което е второто понижение за последните три месеца, след като януари имаше 0,1% ръст. На годишна база цените нарастват с 1%, каквито бяха и прогнозите на анализаторите. През януари инфлацията беше 1,2%, макар и след ревизия в низходяща посока, и беше най-бързият темп от около година. WBPonline посочва, че тези добри резултати до голяма степен се обясняват с благоприятната база за сравнение, тъй като месеците преди срива в цената на петрола вече излизат от сметките.

Потребителските разходи нарастават с едва 0,1% - под очакваното повишение с 0,2%. Освен това данните за януари са ревизирани надолу също до 0,1%. Взети предвид заедно, данните говорят за далеч по-слаб икономически ръст през първото тримесечие, тъй като потреблението генерира около 70% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още