IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen вероятно няма да дава дивидент за 2015 г.

Най-големият акционер в концерна е Porsche SE, а големи пакети с акции държат и провинция Долна Саксония, както и държавният фонд на Катар

11:11 | 29.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският автомобилостроителен концерн Volkswagen, който е засегнат силно от скандала с манипулираните дизелови двигатели (т. нар. Дизелгейт), вероятно ще се откаже да дава дивидент върху акциите си за 2015 година, информира DPA. 



Засега не е взето окончателно решение по темата, но надеждата за дивиденти за акционерите през финансовата 2015 година е слаба, предава агенцията, позовавайки се на член на надзорния съвет на Volkswagen, пожелал да остане анонимен.

Говорител на германската автомобилна група не потвърди тази информация пред медията. „Ние ще дадем подробна информация по годишните резултати на пресконференция на 28 април", отговаря лаконично говорителят.

Традиционно Volkswagen е много щедър във възнаграждението на акционерите си. За 2014 година той даде по 4,86 евро на преференциална акция и по 4,80 евро - на обикновена, припомня AFP. Като цяло изплатената под формата на дивиденти сума през 2014 г. бе в размер на 2,3 млрд. евро. 

Най-големият акционер в концерна е Porsche SE, която се контролира от семействата Порше и Пиех. Големи пакети с акции държат и провинция Долна Саксония, както и държавният фонд на Катар. 

Вторият по големина акционер – Долна Саксония, наблюдава с угриженост, но не и с паника, възможното отпадане на дивидентите. „Няма да има непосредствено влияние на бюджета на провинцията“, обясняват от там. Преди година провинцията получи под формата на дивидент 285 млн. евро. 

Световният скандал, избухнал през септември миналата година, предизвикан от дизеловите коли със софтуер, който намалява показанията за замърсяващите емисии, засегна силно мастодонта с 12 марки - от Audi до Seat, минавайки през луксозния Porsche.

Касите на Volkswagen, които се бяха претъпкани благодарение на годините на добри резултати, до голяма степен се изпразниха заради изплатените обезщетения по многобройни жалби и глоби, чиято обща стойност все още не е известна.

Всичко по темата - тук! 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Ми ного важно - който си е купил костенурки, да си чака. А дивидентна доходност миналата година - трудно да се каже: "щедра", при цена на акция - около 250 кинта... тоест още тогава - преди да гръмне Дизелгей, костенурката си е била 100% балоняк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още