IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2022 г. Калифорния ще увеличи минималната заплата с 50%

През следващата година минималната заплата да бъде вдигната от 10 до 10,50 долара, а до 2022 г. - до 15 долара на час

18:20 | 29.03.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Шествие на&nbsp;SEIU. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шествие на SEIU. Снимка: Ройтерс

Хората с ниски заплати в Калифорния може да се надяват на значителен ръст на минималната заплата в следващите няколко години. В американския щат долната граница на заплатите ще се повиши поетапно от досегашните 10 долара до 15 долара за час. В началото на седмицата калифорнийските депутати се споразумяха през следващата година минималната заплата да бъде вдигната до 10,50 долара, а до 2022 г. - до 15 долара на час, предава AFP.

Компании с по-малко от 26 служители ще получат една година гратисен период. Те трябва да плащат минимално по 15 долара от 2023 г.

С гласуваното увеличение отпада един планиран референдум, който трябваше да се проведе паралелно с президентските избори в началото на ноември. Въпреки това обаче мярката трябва да бъде одобрена и от парламента на щата, където повечето демократи са скептично настроени към усилията за реформи на своите либерални колеги.
 

В САЩ централното правителство определи минимална за страната часова ставка от 7,25 долара за час. Усилията за повишаване бяха блокирани от републиканците в Конгреса. Щатите и общините обаче могат спокойно да предвиждат по-висока сума.

Увеличенията на минималните почасови възнаграждения са и централна тема при предизборните дебати на всички нива. Ето защо  в случай на референдум в Калифорния се очакваше противоречив обществен дебат – не на последно място защото щатът без това вече е сред тези с най-високите минимални заплати.

Републиканският сенатор Джеф Стоун разкритикува мярката, като според него тя ще представлява препятствие пред млади служители, които тепърва излизат на пазара на труда.  Той се опасява и от нарастващи цени и въздържание от страна на малки компании да навлизат в Калифорния.

От друга страна обаче силният Международен синдикат на служителите в сектора на услугите (SEIU), който обединява два милиона работещи, приветства решението. Споразумението щяло да подобри живота на стотици милиони семейства и да създаде „по-честна икономика“, пояснява калифорнийското поделение на синдиката. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
Споко бе както е тръгнало скоро всички в САЩ ще станат мулти милионери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Начи вече поуекинка у Америчко заплатите станаха обджект на заниманията на Държавата - минимални, максимални, номинални... И къде отиде пазаро? Свободнио - на зарзават, имоти, коли и работна ръка? Сега следват и държавни актове за регулиране на цени на стоки и услуги - минимални на първо време, за да се гарантира приходната част на данъчните... хахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още