IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата криза в Бразилия се задълбочава

Правителствената коалиция на Дилма Русеф се разпада, тя отмени посещението си в САЩ

07:49 | 30.03.16 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Конгресмени от&nbsp;PMDB празнуват оттеглянето от правителствената коалиция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Конгресмени от PMDB празнуват оттеглянето от правителствената коалиция. Снимка: Ройтерс

Най-голямата партия в Бразилия - Бразилското демократично движение (PMDB), взе решение да излезе от управляващата коалиция. Това увеличава вероятността президентът на страната Дилма Русеф да бъде свалена от власт с вече стартираната процедура за импийчмънт по обвинения, че е съобщавала неверни данни за състоянието на държавния бюджет, и задълбочава политическата криза в страната. 

PMDB оттегля и шестимата си министри от кабинета на Русеф, предава Ройтерс. Енрике Алвес вече подаде оставка в понеделник като министър на туризма.  Ръководеното от вицепремиера Мишел Темер Бразилско демократично движение е партньор на управляващата лява работническа партия от 2003 г. насам. В случай на импийчмънт Темер ще стане веднага президент на мястото на Русеф. 

Според помощниците на Темер вицепрезидентът е готов да поеме властта и да предприеме бързи действия, за да възстанови бизнес доверието в Бразилия като част от усилията си да изкара икономиката от дълбоката пропаст. Бразилските медии съобщиха през уикенда, че екипът на Темер подготвя план за първите му седмици като президент.

Междувременно Русеф анулира планираното си за тази седмица посещение във Вашингтон за участие в среща на върха за ядрената сигурност заради задълбочаващата се в страната ѝ политическа криза, която заплашва да я свали от власт, предава Ройтерс, позовавайки се на  двама правителствени представители. 

„Откакто прие поканата, нещата коренно се промениха. Тя ще остане у дома заради кризата", казва един от източниците, пожелал анонимност.

Русеф активно отрича да е извършила закононарушения и отхвърля обвиненията, че е манипулирала отчетите за разходите, за да бъде преизбрана за президент през 2014 г.

Процесът на импийчмънт само засилва кризата, която удря Бразилия, разтърсена от най-големия корупционен скандал около държавната петролна компания Petrobras. Правителството на Русеф се бори и с най-лошата рецесия в Бразилия от десетилетия и епидемия от вируса Зика, докато в същото време трябва да бъде домакин на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през август.

Скандалът с Petrobras отслаби позицията на Русеф, след като достигна вътрешния ѝ кръг с обвинения срещу ментора и предшественика ѝ – основателя на Работническата партия Луиз Инасио Лула да Силва.

Очаква се раздялата на PMDB с правителството да накара и други по-малки партии да се оттеглят от управляващата коалиция, което допълнително ще подкопае възможността на Русеф да привлече една трета от гласовете в Конгреса, нужни, за да се блокира импийчмънта ѝ.

Двете най-големи други партии – Прогресивната партия и Републиканската партия, всяка от тях с поне 40 от 513-те места в долната камара, сигнализираха, че се оттеглят.

Очаква се гласуването на импийчмънта в долната камара да бъде в средата на април. Ако изгуби гласуването там, Русеф ще се изправи пред процес в Сената, където така или иначе ѝ липсва подкрепата на PMDB.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
Нали ти казах в сегашния модерен свят, за да влезнеш във властта трябва да си някакъв гад с много мангизи или военнен или пионка, друга алтернатива няма, къде ги виде тея като Далай Лама ? Нема такива защото ако го настъпят не може нищо да направи ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
..... Плювналиев ... чек че го цензурирали плазимодото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
Абе човек кой да сложат на власт в Русия нещо като *** или Меркелица ти луд ли си ми кажи ? Този е офицер от КГБ неговите го поддържат за тва е на власт, като слезне той ше боднат същия пак от КГБ там са си такива ... В САЩа Буш старши какъв беше Пастор ?! И той беше офицер/шеф от ЦРУ, после сина му 2 пъти после олигарси и сега пионката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
dr.5rov
преди 7 години
Добре са те форматирали. По паволинейни от тебе са само муджехадините и джидахисите. Завиждам ти за добре подредения и ясно обозначен свят в който живееш. Това те прави агресивен, когато се появи нещо, което го разбърква. Не се притеснявай, разбирам те. Продължавй спокойно по същия начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Ами мисля си че един ден, когато свърши ерата "Путин" и го замести следващия, ако се окаже че и Путин е Масон, както нашия Плевнелиев, тогава какво? Сега всички сте се строили за бой против врага здраво въоръжени с голяма пропагандна теория и вярващи, че е единствено и само това, което пропагандата казва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
тази Дилма някой от големите не я иска барабар с нейния екип и за тва дестабилизация кво толко странно има. В президенската кампания в САЩ онея в Чикаго да не са се дигнали от собствени подбуди срещу Тръмплина некой ги беше подпомогнал леко от MovingOn.org ..... Как стават тея протести как излизат хората на улицата как се организират въобще, а в Бразилия беше нещо страшно .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
абе ти си много странна птица, в САЩ как се влиза във властта в България в Русия, Италия в която и да е държава (без няколко дет се броят на пръсти)?!? Кво мислиш ти, че вършат някой за да влезнат във власта ходят на църква преди тва и се изповядват за честност ли как и ги избират демократично ?!? Аз не съм чул или видял някой политик в тоя сегашния свят да не се е.бе за парички просто нема такова животно ..... някой се перат за повечко парички някои за по малко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Не оневинявам Имперята бе!Нейната вина се състои в това, че не ги изкорени тия ами ги остави да правят глупостите си из целия свят.Просто чрез пропаганда от Москва или от САЩ тия въпросните гадинки отклоняват вниманието на хората от себе си и от това какво вършат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
в Моксва как е колега, некви нови нареждания от Вожда имаме ли, че нещо ни набедиха тука и пак оневиниха Империята, че ни лук яли ни лук мирисали .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
тебе некой да ти е искал мнението ? Ей така седнали сме си на сепарето с човека говориме си и се появяваш ти и почваш да раздавал правосъдие и акъл ..... Ти беше в Бразилия и си личен счетоводител на корумпираните политици там ... Я найш кво хвани и затвори вратата от външната страна и ни остай с човека да си говорим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още