IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато необходимото е невъзможно

Какво се случва, когато това, което е нужно в Близкия изток, е непосилно за постигане, пита New York Times

10:53 | 01.04.16 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Един-единствен е централният въпрос около американската външна политика в Близкия изток днес: какво правиш, когато необходимото е невъзможно, невъзможното е непоносимо за пренебрегване, а ключовите ти съюзници също са непоносими?

Унищожаването на ИДИЛ е необходимо за стабилизирането на Ирак и Сирия, но е невъзможно докато шиитите и суните там отказват наистина да споделят властта помежду си, коментира колумнистът Томас Фрийдман за New York Times. И все пак игнорирането на рака, наречен ИДИЛ, и способността той да метастазира също е невъзможно. За пример – Белгия.

И ако всичко това не е достатъчно невъзможно, опитът на САЩ да направят Ирак по-безопасно място за демокрация изисква от тях да затворят едното си око за факта, че най-важният „съюзник“ на НАТО в региона – Турция, се превръща от демокрация в диктатура от президента ѝ Реджеп Тайип Ердоган. Днес той трябва да се нарича по-скоро „султан Ердоган“ заради начина, по който затваря вестници на опозицията и изправя журналисти пред съда. Но тъй като се нуждаем от военновъздушните бази и сътрудничеството на Турция, за да насърчим изграждането на поне малко демокрация в Ирак утре, ние мълчим, пише Фрийдман, за унищожаването на демокрацията в Турция днес.

А само си помислете колко души в САЩ се състезават, за да станат следващият президент на страната, който да поеме отговорността за този проблем. Дали някой им е казал, че това е най-лошият момент от 70 години насам в управлението на американската външна политика?

Обама има моите симпатии, пише Фрийдман. Ако смятате, че има лесен отговор на този проблем, то помислете пак. Дори само да се разберат разликите между различните кюрдски партии и милиции в Сирия и Ирак – Отряди за народна самоотбрана (YPG), Демократически съюз (PYD), Патриотически съюз на Кюрдистан (PUK), Демократична партия на Кюрдистан (KDP) и Работническа партия на Кюрдистан (PKK), отнема поне ден.

Завръщайки се към бъдещото на Ирак, гуверньорът на провинция Киркук Наджмалдин Карим, регион отчасти окупиран от ИДИЛ, казва: „Проблемът в Ирак не е ИДИЛ. ИДИЛ е симптом на лошо управление и сектантство“. Затова дори ако ИДИЛ бъде прогонена от укреплението си в Мосул, отбелязва той, ако вътрешните борби в Багдад и сектантските напрежения между шиитите и сунитите не се разсеят, „ситуацията в Ирак може да стане още по-зле“ след премахването на ИДИЛ.

Защо? Защото ще има нова огромна надпревара между иракските сунити, кюрдите, туркмените, шиитските милиции, Турция и Иран за това кой да поеме контрола над териториите, сега управлявани от ИДИЛ. Просто няма консенсус как властта ще бъде споделена в сунитските райони, които ИДИЛ е завладял. Затова ако един ден чуете, че САЩ са елиминирали „халифа“ на ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади и знамето на ИДИЛ в Мосул е било свалено, задръжте овациите си.

Има още един нетолкова забавен факт по отношение на Северен Ирак. Въпреки всичко, което четем за „чуждестранните бойци“, присъединили се към ИДИЛ, голяма част от хората в провинция Киркук, станали част от ИДИЛ, са местни сунити, които възприемат терористичната организация за сила, която ги защитава от проиранското шиитско правителство в Багдад. Друга част са изключително бедни сунити, които смятат, че присъединяването им към ИДИЛ е начин да получат власт над по-богатите сунити от по-висшите слоеве на обществото.

Освен това много сунитски племена в района на Мосул се разцепват, тъй като някои техни членове се присъединяват към ИДИЛ за разлика от други. Кюрдските разузнавачи казват, че ще има сериозна мъст срещу присъединилите се към ИДИЛ сунити от страна на останалите извън организацията – ако или когато групировката бъде победена. Жените от иракската секта на язидите, които бойците на ИДИЛ отвличат и изнасилват и които в крайна сметка успяват някак да избягат в бежански лагери в Кюрдистан, казват на кюрдските хуманитарни работници, че в много случаи са били изнасилвани не от чужди бойци от Чечня или Либия, а от иракски сунити от родните им градове. „Те никога няма да повярват на съседите си отново“, казва един от хуманитарните работници.

Не знам вече какво е достатъчно, за да се изкорени ИДИЛ и да се създаде подходящ ред на негово място, но е очевидно какво е нужно, пише Фрийдман. Борбата между сунитите и шиитите, подклаждана от Саудитска Арабия и Иран, трябва да се смекчи, смята той. 

ИДИЛ е ракета, чиято система за насочване е пряк потомък на пуританската, антишиитска, антиплуралистична идеология на саудитските уахабити, а горивната система е пряка реакция към агресивния натиск на шиитски Иран да остави иракските сунити перманентно слаби. Докато Иран и Саудитска Арабия продължават с това, винаги ще има някакъв ИДИЛ. Ето защо „мирният процес“, от който Близкият изток се нуждае най-много днес е между Саудитска Арабия и Иран.

Но изчакването също не е лесна опция. Невъзможното е невъзможно и за игнориране, тъй като ИДИЛ е страшна, но е и страшно умна. Колкото по-дълго се задържи, толкова по-опасна става. Британският Independent наскоро съобщи, че бойци на ИДИЛ планират да отвлекат белгийски ядрен учен, за да получат достъп до белгийско съоръжение за атомни изследвания.

Обама вероятно прави най-доброто, което може по отношение на ИДИЛ. Да го намали, удържи и омаловажи и да продължи да кара сунитите и шиитите да дойдат на себе си. Имам лошо усещане за бойците в ИДИЛ обаче, добавя Фрийдман. Те са свързани в мрежа и са отхвърлили всички цивилизационни норми. А нямаме отговор на това.

Само арабите и мюсюлманите могат наистина да свалят и делегитимират ИДИЛ, но в момента и те са твърде разделени, ядосани, раздвоени и объркани, за да го направят.

Още по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 2
panther
преди 8 години
Преди 15 години Ирак Сирия и Либия бяха проспериращи и подредени държави. Вярно, тоталитарни, но проспериращи. След демокраДизацията на САЩ има полуразрушени останки на държави, милиони избити и изселени, терористични банди от десетки хиляди души, мизерия, изнасилвания, рязане на глави, атентати из целия близък изток и европа.Бонус тоталитарна турция, която изнудва цяла европа.А между другото познайте тоя *** Фридман, от кой етнос е - то си пише в биографията му, от "богоизбраните" пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Браво! Пък мен Тошкова /без да псувам/ ме третира, както ИДИЛ третират жените от племето на язидите. Като Ердоган, турските журналисти ... Няма прошка....Тцтцтц, О temporal! О mores!, къ е казал Цицерона /да не се бърка с Цацаров/ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
ооо аз имам дълго досие тука сигур се водя в ДАНС на отчет, бая скандали и бели им създавах, що си е право право :))) И ме триеха, триеха сега айде не пиша чак толкова много псувни, също не ги псувам и тях и им е олекнало и не ме трият ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
Hahoto
преди 8 години
Михаиле, да те питам, как така твоите коментари, другарката Виктория Тошкова не ги трие....?Статистиката е безкомпромисна, сите мои коментари под нейни статии, неминуемо отиват в графата "Коментарът е изтрит, като тоалетна хартия, след тежки стомашно-чревни проблеми"...Ти как аджеба минаваш между капките, сподели малко опит?!?!?Благодарско!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Тези територии са клоаката на Земята. Дано с общи усилия се изчисти, че лошо ни се пише ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------като разбираш много отиди и ги оправи .... :)) клоака били, че еврогейовете ходеха и бачкаха там .. питай майка си и татка си дали имат познати навремето да са бачкали в Либия при Тиранина и дали са носели долари дома ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
ама не е майтап, защо да е маитап, те си мислят, че има контролиран хаос, но парите са им на свършване и после ше стане неконтролиран хаос тогава влизат чайниците и въвеждат ред. И с римляните е било така, контролиран контролиран, докат опущят коня у ряката и айде чао. Нищо нема да погълнат те колко и да им е мъка и да строят паметници на Рейгън у Софията. Ние комшиите 500стин години изтраяхме та тея ли - на тях им остава малко силици живот още нема да са още 400 години - гаранте ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Михале, аз се шегувах, пич! Най-малко в САЩ са изненадани от хаоса в Близкия изток! Те точно това са целели и скоро ще разберем защо! Още малко и не да очаквали Русия да извади зъби за Украйна?!!! Хаха! Там по-скоро беха неприятно изненадани, че Путин не се хвана на въдицата и не нахлу с войски до Киев! Хаосът и войните са дойната крава на империализма, според Маркс. И пак според него - империализмът е последния стадий на капитализма преди социализма. Както виждаме, и социализмът ударно настъпва... хаха... Просто американците форсират поглъщането на Европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
fri
преди 8 години
Тези територии са клоаката на Земята. Дано с общи усилия се изчисти, че лошо ни се пише (а и не спират да се размножават...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Аз незнам те кво си мислеха, че като претрепат Саддамата и Кадафарата, че талибаните ше сложат костюми и ше водят дебати в пленарната зала ли кво? Сега кво става на Сашш войските навсякъде да въвеждат ред а то бъркотия -> кой виновен за хаоса -> те. Света като вижда, че техни войски са там и нема мира ше им имат ли доверие -> нье -> цел свет мрази ли ги -> да. Саща отслабени ли са финансово и военно -> да. Руснаците не могат да въвеждат ред навсякъде нит имат парите за тва нито им е приоритет. Сега какво ше стане, чайниците ше отидат с пресни сили и ше ги размажат брадатите. Бодват им "демокрация" по китайски и ше работи -> щото на талибаните им трябва тояга. После света като види, че чайниците са въвели ред и работи към кой ше се обърнат -> към чайниците и кой ше бъде новия шев -> познай от веднъж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Ше дочекаме скоро NYT, Reuters или WSJ да напишат, че диктаторите като Саддам, Кадафи, Асад и Мубарак са били единствения начин тези диви изкопаеми да живеат в мирни държави с висок стандарт, често по-добре от половината европейци, и да не пречат на никого! А може би след още малко време ще се появи управляващ елит в САЩ, който ще прибере армията в границите на държавата си и ще я ползва по предназначение - за отбрана на територията на страната си! Или се размечтах много...? хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още