IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чичо Скрудж от Елмхулт

Основателят на Ikea Ингвар Кампрад, който днес празнува 90-годишен юбилей, е считан за скъперник

17:33 | 30.03.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Беловласият милиардер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Беловласият милиардер. Снимка: Ройтерс

Винаги, щом го запитат за „рецептата“ за богатството му, основателят на шведската Ikea Ингвар Кампрад отговаря само по един и същи начин - „спестяваме, спестяваме, спестяваме“.

„Да пестим – това е в природата на жител на Смоланд“, казва той в нов документален филм, който бе излъчен по TV4 малко преди 90-тия рожден ден на милиардера днес. „Знаем стойността на всяка една крона".

Смоланд е регион в южната част на Швеция, от който произхожда Кампрад. И по-точно – област близо до град Елмхулт. Тук се върна да живее милиардерът след смъртта на съпругата си след близо четири десетилетия в Швейцария. Защото Кампрад е и данъчен спестовник.  

Бизнесменът напусна Швеция отчасти заради високите данъци. Личното му богатство миналата година бе оценено от шведското бизнес списание Veckans Affärer на 610 млрд. крони (73 млрд. долара).

За това, че прави всичко възможно, за да пести данъци, той и компанията му наскоро бяха подложени на сериозна критика. Фирмата си Кампрад преобразува през 1982 г. в базирана в Холандия фондация. Плетеницата от компании, от които се състои Ikea, е трудно разбираема дори и за експерти. Но сърцето на световната група продължава да тупти в Елмхулт, домът на Кампрад.

„Много съм щастлив да бъда у дома и да се срещам с всички мои стари приятели, с които съм израснал“, казва търговецът пред тв канала. Някои от тях Кампрад, който започва бизнеса си през 1943 г., когато е само на 17 години като продавач на кибрит, химикали, рамки за снимки и портфейли, вече е надживял. 

И тримата синове на Кампрад са обвързани с бизнеса. Но той не е изпуснал напълно контрола над фирмата, макар че вече се е оттеглил от Надзорния съвет на компанията, която търгува с концепцията на Ikea. Не на последно място по здравословни причини, казва той. В телевизионното интервю малко преди рождения си ден той изглежда пъргав. Със сива брада и оранжева кърпа на точки около врата си, той седи в дома си в Южна Швеция и разказва за своя успех. И скоро стига до любимата си тема: икономиката.

„Ако се огледаме, не мисля, че нося нещо, което не е било купено на битака", казва милиардерът, цитиран от DPA.  Мнозина шведи сериозно считат, че той предпочита да купува дрехите си в магазини за втора употреба.
В миналото бизнесменът бе забелязван да лети в икономична класа и да кара стар автомобил Skoda, макар същевременно да притежава скъпи лозя във Франция. 

В по-стари телевизионни кадри, показващи го в диалог със служители на магазините си, той шеговито ги разпитва за цените. „Хубав тиган. Колко му искате? Не е ли скъпичко?".

А през 2008 г. разказа пред шведски вестник, че пести пари от фризьор, като се възползва от честите си пътувания, за да ходи на бръснар в развиващи се страни. "Опитвам да дам добър пример. След като говорим, че трябва да се живее икономично, трябва и да го правим", посочва той.

За склонността му да цепи стотинката (кроната) на две се носят легенди. Дори съседите от Норвегия се майтапят с това. Една скорошна норвежка комедия разказва за измислено отвличане на основателя на Ikea, заради което в магазините за мебели моливите са наполовина по-къси от обикновеното, за да пестят пари за откупа. 

Името на прочутата мебелна верига е акроним - то обединява буквите "И" за Ингвар, "К" за Кампрад, "Е" от името на семейната ферма Elmatarud и "А" за селцето Агунарюд, където основателят на компанията е израснал. 

В дългия живот на Ингвар Кампрад има и тъмни моменти. Той открито говори за битката си с алкохолизма и публично се извини, след като през 1994 г. медии разкриха, че в младостта си е подкрепял шведското фашистко движение. 

Писмо с извинение, написано на ръка, до служителите и клиентите на фирмата помогна да се възстанови доверието в него и в Ikea и да се предотврати по-голям скандал. Днес милиардерът ще отпразнува своя 90-ти рожден ден скромно и в семеен кръг, пояснява говорител на концерна.  

За мнозина Ikea е немислима без Кампрад. Самият той не се притеснява какво ще се случи с веригата след кончината му. „Имам щастието, че имам три момчета на по 50 години и те са много заинтересовани от Ikea", казва той пред TV4. „Ние учихме, работихме заедно и имаме общото желание да продължаваме да се развиваме, без да се откажем от основната си идея“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 10
scott
преди 8 години
КО?АЗ ХАРЕСВАМ БАРОКОВИ ДВОРЦИ! НАЙ-МАЛКО РОКОКО, за да се чуствам като у дома си.В каротнените, бездушни, минималистични простотии на икеа, се ЧУСТВАМ КАСТРИРАН! ДА ТИ КАЖЕМ.....ПОНЕЖЕ НЕМАМ ПАРИ ДА ЖИВЕЕМ В "ПТИ ПАЛЕ" - ПРИМЕРТО, СИ ПРАВИМ САМ ОРНАМЕНТИ ОТ ГИПС В СОЦ ПАНЕЛКА! Не става, но напомня за тоз романтизъм и сластна нега, в която чествам уют!КОЙТО ИСКА ДА СИ ЖИВЕЕ В ПОВЪРНАТОТО НА ИКЕА.ГОРИ НЕКАДЪРНА ДИЗАНЕРСКА ИКЕА, ГОРИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
backhand
преди 8 години
scott, ти нещо си се объркал. Страхотни неща правят за цената си. И са здрави. А дизайна им е cool отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 11
kloynat
преди 8 години
на този 4и4о скру4 са му работили евреите без пари от концлагерите на Хитлер аушвиц Холокоста и така на татак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 14
scott
преди 8 години
тоз е голям престъпник.откакто се появи - няма мебел, коато да ми се хареса.фалита на икея ше е една добра новина.абе, прави мебели от орех, с орнаменти, с лак, ЗА КРАЛЕ!Тва неговото е като повърнато. Недоумявам как лъже хората да си купуват "стоките" му. ФАУИТ И СМЪРТ ЗА ГАВРА С ДИЗАЙНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
LuckyYou
преди 8 години
Ура за Ингвард! :) Така се правят Милиарди! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още