IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асад: Руските военни във Сирия гарантират световния баланс на силите

Щетите от войната са над 200 млрд. долара, изчислява сирийският президент

21:14 | 30.03.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Асад: Руските военни във Сирия гарантират световния баланс на силите

Руското военно присъствие в Сирия е необходимо, за да гарантира световния баланс на силите, заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за РИА "Новости", предаде Ройтерс. Сирийските бежанци ще започнат да се връщат в родината си, когато видят надежда за подобрение, подчерта той.

Според него западните санкции са една от основните причини за миграцията.

Асад казва още, че съставянето на ново правителство в страната му няма да бъде трудно и че всички проблеми могат да бъдат уредени на мирните преговори в Женева. Според него новото сирийско правителство трябва да бъде съставено от три партии - опозиция, независими сили и лоялните на Дамаск сили, допълва БТА.

Президентът на Сирия изчислява щетите от войната и икономическите вреди на над 200 млрд. долара. Възстановяването на инфраструктурата пък ще отнеме дълго време.

За Асад подкрепата на Русия е била ключова за неотдавнашните военни победи на сирийския режим. Освен това той похвали Иран и ливанската групировка Хизбула и заяви, че превземането на град Палмира от екстремистите се дължи на слабостите на водената от САЩ коалиция.

След като Палмира беше освободена миналата седмица, трябва да се насочим на изток към Дейр аз Зур и към Ракка, добави сирийският президент.

Асад отхвърли възможността за федерализация на Сирия, като заяви, че страната е прекалено малка за подобен модел и народът няма да го подкрепи. Мнозинството сирийски кюрди искат да живеят в единна Сирия, добави президентът. Според него те ще подкрепят единството на страната, ако въпросът бъде подложен на референдум, съобщава Асошиейтед прес.

Сирия се нуждае от правителство на националното единство, което ще гарантира прехода към нова конституция, подчерта Асад в интервюто, пише АП. Той отхвърли искането за преходно правителство, издигнато от опозицията, която иска оттеглянето му.

Още за войната в Сирия можете да прочетете тук


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 10
Сараф
преди 8 години
Както и да не те обесят на площада каквато е съдбата на всеки диктатор :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още