IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P намали перспективата по кредитния рейтинг на Китай и на Хонконг

Според агенцията причината са нарастващите икономически и финансови рискове пред кредитоспособността на правителството

14:52 | 31.03.16 г. 24
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската рейтингова агенция Standard & Poor’s намали перспективата по кредитната оценка на Китай и на Хонконг от стабилна до отрицателна в четвъртък, позовавайки се на нарастващите икономически и финансови рискове пред кредитоспособността на правителството, съобщава CNBC.

Ходът е сигнал, че агенцията може да понижи рейтинга на Китай и на Хонконг от съответно АА- и ААА през следващите от шест месеца до 2 години.

В изявление по повод решението S&P прогнозира, че икономическият растеж на Китай ще остане на ниво от поне 6% годишно през следващите три години – малко под целевия растеж от 6,5% в последния петгодишен план на страната.

Агенцията заяви, че съотношението на държавните и корпоративните задължения на континентален Китай вероятно ще се влоши, а процентът на инвестициите, от над 40% от брутния вътрешен продукт, може да бъде устойчив. Това се дължи на факта, че китайското правителство търси начини да подкрепи икономиката чрез финансирани с кредити инвестиции.

„Тези очаквани тенденции може да отслабят устойчивостта на китайската икономика към шокове, да ограничат политическите опции на правителството и да повишат вероятността от по-остър спад на всякаква тенденция за растеж“, казва S&P в изявлението си.

Агенцията добави, че средните доходи в Китай са по-ниски от тези на страни със същия рейтинг, а правителството и финансовата индустрия не са толкова прозрачни и са с по-ограничен информационен поток.

„Въпросите със сериозната липса на прозрачност и качеството на данните са огромен проблем“, казва Тимъти Аш, анализатор за развиващите се пазари в Nomura, в коментар по повод понижаването на оценката.

„От тази перспектива – „качество на данни“, рейтингът наистина вероятно трябва да е по-нисък при всички положения“, добавя той.

S&P заяви, че понижаването на оценката за Хонконг е обвързано с това на Китай.

„Не вярваме, че кредитната позиция на Хонконг може да бъде напълно изключена от тази на континентален Китай предвид финансовите и икономическите връзки, както и крайната суверенна власт в Китай“, добавя агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
последния ариегард на запада т.е. на САЩ са процесорните и самолетните технологии както и операционните системи. Руснаците могат да правят самолети, но и те не дават на жълтите технология. Сдадат ли там багажа сме довиждане. Китайците си взимат короната като отче наш. Единственото нещо беше тея евреите Рокафелер, че уж излизали от петролния бизнвс нещо са намислили и държат в шах бая свят, руснаци, араби,.... гледат какво ше извадят от торбата с лъжите ако не е петрол какво ще е и кой ще е набутания. Демек в евреите ни е надеждата да запазят белите с някоя лъжа, а те са царе инак Азия стават веднагически директори, то те и почти вече са ...... ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
да, по математика и химия ... все чужди за теб науки ... иначе аз нееднократно съм обяснил що пиша чат-пат на диалект, същот така правя и технически грешки щото пиша много бързо :):) ама ти нали си писател, а не читател :):) ... ама правописа ли е най-важния или смисъла на думите ... или викаш като нямаш кво да кажеш срещу аргументите нападаш човека :):) ... това знаеш ли липса на какво е ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 8 години
ти паце, страдаш от раздвоение на личноста ... колко си писал, нищо не си казал ... и как определи че аджеба аз съм "капитале" , това те питах и предишния път ... а ти си нищо повече от бивш шофьор на некой партиец :):) ква фабрика имаш ти бе ... :):) фабрика за тор твое производство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
епогея на Запада е началото на 20ти век----а нещо като аргументи ... или понеже някой си го е казал и трябва да му вярваме ... а в ерата на глобализацията такива термини като Запад и Изток са остарели ... какво значи Запада?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Честно да ти кажа, на мен през 90-те ми беше по-интересно, ама това сигурно е от годините. Но тогава имаше некаква тръпка като от филмите за Дивия запад - беше си време за авантюристи и ербап момчета (имаше и момичета). Доста народ даде фира около мене... Сега е царство на чиновници и мазни, оядени зад^ници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Аз съм капиталист - да го духат бедните! Вие чекайте пролетарската революция да въздаде справедливост и да ме разкулачи! Като ми вземат фабричката, ще те назначат за директор и ще се оправиш и ти.... хахаха...!Едно време виках на такива пишман-капиталета като тебе, че ако социализмът е несправедлив, то това, което искат да дойде, ще им еме байката, ама те не ми верваха. Само дето ония от тех, дето ме познават от онова време, не могат да ядят го^вна като тебе и да ми приписват некви партийни активи, щот техните молби чекаха ред в районния комитет на Партията (и не дочекаха), а не моята... Ама ти си от Видин, на тебе ти е простено - там сичките преди Десети бехте от отряда на Горуня... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
По спомен..май Тойнби(ама ако бъркам, се извинявам) твърди, че епогея на Запада е началото на 20ти век(ако не вярваш-отвори си една карта от онова време). Та Щатите не ги чака нещо много велико.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Ами...живеем в интересни времена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Римската империя агонизира няколкостотин години. Сега живеем в по-забързано време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 8 години
що да не ти е драго, ти си свърши работата ... ти взе квото можеше да се вземе от партията, прати децата в щатите на добро, а местните от които сте крали кучета ги яли....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още