IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите военни кораби ще струват 820 млн. лева

Още през тази година могат да бъдат заделени първите 114 млн. лева, каза военният министър

17:42 | 31.03.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

За построяването на двата нови патрулни кораба за Военноморските сили, за които Министерският съвет вече взе решение, ще бъде обявена обществена поръчка. Общата стойност на плавателните съдове ще бъде 820 милиона лева. Това каза днес във Варна военният министър Николай Ненчев, предава БТА.

По думите му финансирането е гарантирано, като още през тази година могат да бъдат заделени първите 114 милиона лева.

Ненчев допълни, че проектът за двата кораба трябва да бъде одобрен и от Народното събрание, като се очаква това да стане до края на май.

Проектът за покупка на двата многофункционални патрулни кораба ще се реализира за 5 години, а строителството и оборудването им с различни видове въоръжение ще се осъществява на три етапа, реши вчера правителството.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев допълни, че в момента военният флот разполага с шест патрулни кораба, три от които са руско производство и имат още пет години време за експлоатация. Построяването на новите плавателни съдове в планирания срок ще гарантира боеспособността на Военноморските сили.

Във Варна днес министърът на отбраната е гост на празника по случай 67-та годишнина на Военноморската болница в града. Той откри нов 16-срезов компютърен томограф в лечебницата, в която има клиники, обслужващи цяла Източна България. Апаратът е на стойност 330 хиляди лева.

Към момента няма оперативна информация и данни за миграционен натиск към България по море, коментира още министърът на отбраната. Той допълни, че за опазването на водната граница се разработват планове за съвместни действия между Военноморските сили и Гранична полиция. С цел синхронизация на работата на 9 април в района на Бургас ще се проведе и учение, в което ще вземат участие една фрегата, вертолет, както и катери на двете институции. На по-късен етап най-вероятно ще се проведе такова учение и по Северното Черноморие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
salaga
преди 7 години
за 820 милиона могат да се купят към 30-40 търговски кораба, нови или почти нови, които могат да донесат милиарди печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
rover
преди 7 години
Ти военновъздушно училище ли си завършил, или военноморско?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Лай.но.мет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Дежурният *** едва ли ше се поинтересува...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
ABBA
преди 7 години
Mалко образователно за цъкащите минуси (едно от хилядите):http://rg.ru/2016/03/31/mig-12-let.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
ABBA
преди 7 години
***. Руските хиперзвукови ракети ще унищожат тия кораби от стотици километри, още дока натовските ни г.зооблизци дадат команда за атака.Купувайте самолети, ама не тия американски бракми. Руските нови самолети вече са на светлинни години напред. А и старите МИГ-ове бият F-ките ка маче у дувар! Що от Фашингтон са забранили учения Миг против F-ки? Да не се депресирали пиндосите! ФАКТ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още