IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко ни струват всъщност "безплатните" европейски средства

Европейските проекти гълтат все повече национален ресурс и влошават фискалната позиция на страната, смята Петър Ганев

08:42 | 02.04.16 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колко ни струват всъщност "безплатните" европейски средства

Европейските средства у нас масово се възприемат като някакъв подарък или безплатни пари, посочва в свой анализ икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ). Всяко "усвояване" е добра новина, а дори и най-безсмисленият проект, финансиран по европейски програми, се приема по-скоро като положителна фискална новина - влезли са пари от Европа.

Според него скандалите около европейските проекти са по-скоро в посока на това кой се е облагодетелствал от "усвояването", докато темата за здравето на публичните финанси остава на заден план.

Данните от последните години обаче показват различна картина - европейските проекти гълтат все повече национален ресурс и на практика влошават фискалната позиция на страната, категоричен е Ганев. 

Той се позовава на статистиката на Министерството на финансите, според която разходите по европейски програми у нас нарастват устойчиво през годините - през 2008 година са под 1 млрд. лева, през 2010 година гонят 2 млрд. лева, през 2014 година вече достигат 4,5 млрд. лева, а през изминалата 2015 година се раздуват до близо 6,3 млрд. лева.

Тези разходи обаче не се финансират само от ЕС, тъй като всяка година държавата прави условно трансфер от националния бюджет към европейските програми. Това на практика е участието на родния данъкоплатец във финансирането на европейските проекти.

В периода 2008-2010 година националният трансфер е бил в рамките на около 500 млн. лева на година, през 2011-2012 година вече гони близо 1 млрд. лева на година, а през 2015 година поставя абсолютен рекорд с около 2,5 млрд. лева.

В последните години има два случая, когато националните трансфери към европейските средства отчетливо са нараствали - това са 2011 година и 2015 година, като и в двата случая националните трансфери са достигали около 40% от всички разходи по европейските програми.

Казано с други думи, към всеки 3 лева, които са били получени у нас от европейските данъкоплатци през 2011 година и през 2015 година, държавният бюджет е добавял по 2 лева "народни" пари. Така, от тези близо 6,3 млрд. лева, похарчени по европейски програми през миналата година, 2,5 млрд. лева са били от джоба на българския данъкоплатец.

"Видно е, че схващането за "безплатните" европейски програми е дълбоко погрешно. Реализирането на един или друг безсмислен проект само и само за да се напомпа усвояването неизбежно води и до прахосването на национален ресурс", пише още икономистът.

Петър Ганев прави анализ и върху ефекта на европейските програми върху структурата на бюджетните разходи у нас.

Огромната част от разходвания ресурс по европейски програми има характер на "капиталови" разходи и на практика постепенно измества чисто националните публични инвестиции. През 2008 г.одина например националните публични капиталови разходи са били близо 3,8 млрд. лева, докато капиталовите разходи по европейските програми са били едва 500 млн. лева.

През 2015 година капиталовите разходи по националния бюджет са се свили до 1,6 млрд. лева, докато капиталовите разходи по европейските програми надвишават 5,2 млрд. лева. 

Промяната в структурата на публичните финанси показва, че европейските програми не са просто някаква добавка към бюджета, а имат безспорен изместващ характер и в момента публичните капиталови разходи са силно зависими от европейските програми.

Това още повече засилва тежестта на всеки безсмислен европейски проект - всеки такъв гълта и сериозен национален ресурс и съответно вкарва дефицит, а в същото време най-вероятно е изтласкал някакъв друг национален капиталов разход, който може и да е по-нужен, но не влиза в рамките на съответната програма.

Имайки предвид, че публичната отговорност за безсмислеността на европейските проекти е на практика нулева, можем спокойно да предположим, че тази безсмисленост (разбирай прахосничество) е в много по-големи мащаби спрямо националния бюджет. Стимулите за напомпване на това прахосничество също са налични, тъй като безсмислеността на усвояването облагодетелства близките до властта (клиентелата).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Браво! Забележете, че статията е от "екип".Nobel повдига провокативни въпроси , на които кратък отговор е сравнението, че гаврите на Цезарите от "Декамерон", са весела шегичка сравнено с нашата действителност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Готово! Трябва да си поне депутат от коалицията или зам. министър Делим по равно: парите за мен отговорността за теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
verimg
преди 7 години
Много добра статия, но малко късно излиза.Правилен акцент върху трите неща:1. Дадените пари в по-голямата си част се връщат обратно.2. Разрушителен ефект върху местната икономика.3. Облагодетелстване, клиентелизъм и безкрайни мародерщини.А населението е глупаво и наистина си вярва, че европрограмите са 'манна небесна'.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
tnm
преди 7 години
Трите проекта са по Програмата за развитие на селските райони. Единият е свързан с пчеларството, другите два са много специфични и са свързани с работата ми. За тях ще си премълча:) Колкото да консултантските услуги - става. Имам сертификат и съответния опит:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
tnm
преди 7 години
Имам 3 изпълнени проекта по една от програмите. За двата наемах консултантска фирма, единият си го направих сама. Мога да кажа, че всичко е въпрос на организация, упоритост и здрави нерви.От друга страна съм проверяващ и контролиращ орган по друга оперативна програма - е, няма такова харчене на пари за откровени безумия.Но ... след като проектите следват зададените параметри, единственото което ти остава е да гледаш документите и да цъкаш с език.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 7 години
не бива да се абсолютизира , направиха се и доста добри неща . а че се правят и безумия това е ясно , интересното е че се правят и в всички страни ( демек не сме уникални ) . За това е писал и Мизес , но за сега не са намерени 100 % ефикасни канали за преразпределение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 7 години
Както съм писал - като % от БВП а не в абсолютна стойност и не съм твърдял че чиновниците от ЕС са светци . Просто европейските фондове са канал за провеждане на определена да я наречем фискална политика в рамките на ЕС и като всяка такава политика си има проблемите - както фискални , така и морални . Изворчето на средствата е ясен ( вноските на страните) и не може да очакваме те да се дават напълно безкористно . Аз ги намирам за не ефикасни и поради тази причина не съм се пробвал да участвам в нито една подобна програма . Всеки има своя избор все пак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 7 години
Статията е откровено *** . България е най големият получател на европейски средства като процент от БВП , следователно е нормално това да ангажира сериозен бюджетен ресурс спрямо БВП, а относно ефективността на бюджетните разходи Мизес е написал достатъчно . Безплатни работи няма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 2
ПИЧ
преди 7 години
Прибавете към съфинансирането от бюджета(за проектите) и вноска на България в ЕС, която също е 1-2 млрд .лв и сложете спрените, забавени и върнати средства - и ще се окаче че каквото е получено, това е и дадено за маса глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още