IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интерпол и ООН ще следят за изпълнението на ядрени агажименти

Предстои работа, за да не се допусне недържавни играчи да се сдобият с ядрени материали, заявиха участниците в срещата за ядрена сигурност

08:58 | 02.04.16 г.
Интерпол и ООН ще следят за изпълнението на ядрени агажименти

Контактна групуа ще координира усилията и ще следи за реализирането на общите планове в областта на ядрената сигурност. Това решиха участниците в 4-та Среща на върха за ядрената сигурност, съобщава БТА.

В своята заключителна конференция президентът на САЩ Барак Обама, който беше домакин на разговорите, посочи, че  в групата ще участват експерти от високо ниво от над 30 държави, които ще провеждат редовни срещи. От пресслужбата на Белия дом уточняват, че освен 39 от страните участнички във вашингтонската среща на върха, в Контактната група, която ще се събира поне един път годишно, свои представители са решили да изпратят също ООН и Интерпол.

Срещата на върха за ядрената сигурност обаче ще бъде последната, пише в заключителното комюнике, разпространено от Белия дом, цитирано от ТАСС.

Участниците в срещата - представители на около 50 страни и международни организации, потвърдиха ангажимента си към общите цели на ядреното разоръжаване, ядреното неразпространение и мирното използване на атомната енерегия.

По време на разговорите те се съгласиха, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) "носи ключова отговорност за укрепване на глобалната архитектура на ядрената сигурност" и играе централна роля в този процес.

Предстои още работа, за да не се допусне недържавни играчи да се сдобият с ядрени или други радиоактивни материали, които биха могли да се използват със зла умисъл, се казва в документа.

Държавите чиито лидери присъстваха на срещата, приеха и план за действие, който обаче ще се изпълнява на доброволна основа в съответствие с националните закони и международните ангажименти.

Предишните международни срещи за ядрената сигурност, организирани по инициатива на САЩ, бяха през 2010, 2012 и 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още