IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисия на общинския съвет в София одобри поскъпването на билетите

През следващите две седмици промяната на цените на превозните документи в градския транспорт ще бъде разгледана в още две комисии

15:21 | 04.04.16 г. 2
Комисия на общинския съвет в София одобри поскъпването на билетите

Транспортната комисия на Столичния общински съвет прие днес увеличаването на цената на билета за единично пътуване в градския транспорт в София от 1 лева на 1,60 лева от 1 юни.

Предложението за новата цена е подкрепено от общинските съветници от ГЕРБ в комисията. Против са се обявили Калоян Паргов от БСП и Тодор Цанев от МК „Сердика“, а „въздържал се“ са гласували Прошко Прошков от Реформаторския блок и Симеон Славчев от групата „Пет“.

Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов коментира пред журналисти след гласуването, че единичният билет се използва при случайни, а не ежедневни пътувания, предава БТА. Той допълни, че усилията на Столичната община са насочени към хората, които редовно ползват градския транспорт в столицата и си купуват карти, а не единични билети.

Зам.-кметът обясни още, че финансирането на градския транспорт става по линия на данъчната система на общината и през Центъра за градска мобилност. Той подчерта последователната политика на общината за закупуване на нови транспортни средства и развитието на метрото. Инвестициите ще позволят до края на 2018 г. в София да се движат автобуси на средна възраст под 7 години, припомни Христов.

Въвеждат се и три нови вида превозни документи в София - карта "метро плюс" за метро и една линия наземен транспорт на цена от 43 лева, тридневна карта за всички линии на цена от 10 лева, карта "София" за 20 лева с преференции при посещения на културни и исторически забележителности.

Що се отнася до пътуванията гратис, Любомир Христов посочи, че Столичната община предлага двойно увеличение на глобата за нередовен пътник. Целта е глобите да бъдат ефективни и събираеми, така че хората, които биха решили да пътуват гратис, да бъдат разубедени да го правят, каза зам.-кметът.

Той съобщи, че през последните две години се работи активно по събирането на наложените санкции с акт, включително чрез съдия изпълнител. Само в последната година сме събрали над 10 хил. наказателни постановления за около 70-80 хил. лева, каза заместник-кметът.

Предстои в следващите две седмици промяната в ценовата политика на превозните документи в градския транспорт да бъде разгледана още в стопанска и финансова комисия, а след това да бъде гласувана от Столичния общински съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 7 години
Ми честито на софиянци.Кат са си избрали мутри за ги управляват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ceneto
преди 7 години
на бфб спекулантите пари няма да направят, но от билети може
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още