IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Лукарски: Големи български имена ще излязат в "Панамските документи"

Синдикатите са сезирали КФН да се произнесе за собствеността върху "Булгартабак", съобщи икономическият министър

10:31 | 05.04.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Б. Лукарски: Големи български имена ще излязат в "Панамските документи"

Има български компании в "Панамските документи", коментира в ефира на БНТ икономическият министър Божидар Лукарски. Според него засега няма данни за български политици в списъка, но той прогнозира, че със сигурност ще излязат "големи имена" от документите.

Според министъра скандалът около "Панамските документи" показва, че офшорната зона се е превърнала в мръсна дума в световен мащаб, макар че в такъв вид фирми няма нищо незаконно. Незаконно е само укриването на данъците, припомни още той.

Лукарски коментира и собствеността на "Булгартабак" - зад холдинга стои компания, регистрирана именно в зона с облекчен данъчен режим.

"Знае се кой е собственикът на "Булгартабак", но не е известен собственикът на собственика. Това е нещо, което не касае приватизационния договор, и по една или друга причина не е заложено там", допълни още той.

Кой е реалният собственик на тютюневия холдинг обаче вълнува обществото и синдикатите. Те са сезирали Комисията за финансов надзор (КФН) да провери и да се произнесе по казуса със собствеността на предприятието, обясни Лукарски.

Той посочи, че от 1 април дейността на София БТ е спряна изцяло и допълни, че според приватизационния договор собственикът има право да спира дейността на предприятия в холдинговата структура за срок до 12 месеца, без това да бъде разглеждано като нарушение. Проверката на Агенцията за приватизация в "Булгартабак" продължава, допълни още икономическият министър.

За него е несериозно компанията да се оплаква за загуба на пазари заради медийни публикации.

Не така стоят нещата с "Кинтекс", заяви обаче Лукарски. В момента тече проверка на ДАНС в оръжейната компания, но министърът отказа да коментира подробности около нея с мотива, че накърняването на доброто ѝ име ще доведе до загуба на пазарите. "Кинтекс" е осигурила 14% ръст на износа на оръжейната индустрия на България.

"Това е един бизнес, който е важен за българската икономика, и скандалите са последното нещо, което ни трябва", каза още Лукарски.

Той беше категоричен, че няма да има приватизация на предприятия от военно-промишления комплекс, които не са били обявени досега. "Нито "Кинтекс, нито ВМЗ - Сопот са в този списък", каза министърът.

Подробности около "Панамските документи" можете да откриете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Когато се навъдят много ПЛЕВЕЛИ в градинката, просто я изораваш. Няма добър или лош плевел, или незаконно и законно грабителство-все е ПЛЕВЕЛ. Време е да изорем градинката, Земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
kane
преди 7 години
"офшорната зона се е превърнала в *** дума в световен мащаб, макар че в такъв вид фирми няма нищо незаконно. Незаконно е само укриването на данъците, припомни още той"........................................е това изказване само по себеси не е ли противоречие!?!Значи офшорките за това се изплзват, и децата го значт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
toto 2
преди 7 години
Пак "семки-занимавки" за отклоняване на вниманието и работа за медиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
toto 2
преди 7 години
Пак "семки-занимавки" за отклоняване на вниманието и работа за медиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още