IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов доклад засилва натиска за импийчмънт на Дилма Русеф

Според доклад на бразилския Конгрес има индикации, че тя е нарушила закона, като е манипулирала данни

10:31 | 07.04.16 г. 1
<p>
	Антиправителствени демонстрации преди срещата на специалната комисия.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Антиправителствени демонстрации преди срещата на специалната комисия. Снимка: архив Ройтерс

Потенциалният импийчмънт на бразилския президент Дилма Русеф се придвижи още една стъпка напред в сряда. Според нов доклад на Конгреса има индикации, че тя е нарушила закона, като е манипулирала данните за състоянието на държавния бюджет, съобщава Financial Times.

Представянето на доклада пред специална комисия в Конгреса, която има за задача да анализира основанията за импийчмънт, бе придружен от шумна размяна на обиди от законодатели за и срещу Русеф, като се наложи полицията да се намеси, за да не позволи размяна на удари.

Председателят на комисията заяви, че е открил „сериозни индикации за престъпно лично поведение на президента на републиката, които поне при първоначална оценка са достатъчно сериозни, за да оправдаят налагането на процес на импийчмънт“.

Русеф отрече обвиненията. Тя и управляващата лява Работническа партия се борят за политическото си бъдеще, хванати в капан от процеса на импийчмънт, потъващата икономика и корупционен скандал в държавната петролна компания Petrobras.

Възползвайки се от масовите протести срещу президента през март, опозицията се опитва бързо да премине през процеса на импийчмънт. Обвиненията са, че правителството на Русеф е заело пари от държавни банки за някои бюджетни плащания, които е трябвало да бъдат направени директно от хазната, като целта е била да се прикрие слабото състояние на публичните финанси на Бразилия.

Русеф отхвърля обвиненията като основание за импийчмънт и определи опитите на опозицията да прокара процеса за „преврат“.

В публикация в президентския блог от сряда се казва, че бюджетните плащания не водят до „престъпление на отговорността“ - нарушение в личното поведение на президента, нужно като претекст за импийчмънт съгласно конституцията. „Големи или малки - бюджетните плащания не са престъпление“, се казва още в публикацията.

Очаква се докладът на Конгреса, препоръчващ неин импийчмънт, да бъде предложен за гласуване пред специалната комисия следващия понеделник.

След това той ще бъде представен в пленарна сесия на Конгреса за обсъждания и гласуване, вероятно в средата на този месец.

За да бъде одобрен процесът на импийчмънт в долната камара на Конгреса, в негова подкрепа трябва да гласуват две трети от 513-те депутати. След това процедурата ще продължи в Сената, където ще се проведе официално политическо дело срещу президента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
Представянето на доклада пред специална комисия в Конгреса, която има за задача да анализира основанията за импийчмънт.....----------------------------------------------------------------------------------------------------------------това ми прилича като тея за Панамата, а кака Дилма защо не е там нали е мега корумпирана къде и мангизите от корупцията ? .... :)) Явно дъртофелника Сорос го болят яйчниците да извади още некой лев да поръча данни Panama Leaks и за съученичките и приятелките на Дилма .... Ей тея Империята си немат ешата напрао, евдновременно в целия BRICs стрелба, руснаците под масиран обстрел от 2014, китайците и те следвани от Бразилия, само още в Индия и Ю.Африка чакат на полусъединител .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още