IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно е по-стръмно парично облекчаване при забавяне на инфлацията в Русия

Гуверньорът на руската централна банка се опитва да смекчи натиска върху органа за промяна на лихвените проценти

16:44 | 07.04.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Председателят на руската централна банка Елвира Набиулина коментира, че стабилните и подобряващи се перспективи пред инфлацията ще позволят на институцията да започне по-стръмно парично облекчаване без да поставя финансовата стабилност в риск, съобщава Bloomberg.

Запазването на лихвените проценти без промяна за по-дълъг период засилва увереността, че инфлацията ще продължи да се понижава, каза Набиулина на банков конгрес в Москва. Дори при това положение обаче тя предупреди, че еднократните фактори са до голяма степен причината за последното забавяне на ръста на цените, което означава, че не се гарантира продължително намаляване на инфлацията в страната.

„Ако има стабилен спад на инфлацията и инфлационните очаквания, централната банка на Русишя ще може да намалява основния лихвен процент по-активно в бъдеще без да създава рискове за финансовата стабилност“, каза Набиулина. „Достигането на целевата инфлация от 4% през 2017 г. не е съвсем реалистично, но е жизненоважно“, посочва още тя.

Обещавайки да възнагради банките с по-силно облекчаване на по-късен етап, Набиулина се опитва да свали натиска върху централните банкери за промяна на лихвените проценти с цел подпомагане на ударената от рецесия икономика.

Инфлацията в страната записа най-бавния темп на растеж от почти две години, припомня информационната агенция. Централната банка на Русия обаче запази основния си лихвен процент на ниво от 11%, което удържа от юли насам. Икономистите прогнозират намаляване с общо три процентни пункта през следващата година, според медианна оценка от проучване на Bloomberg.

Понижаващите се цени на петрола и сривът на рублата разпалиха инфлационните рискове в Русия. Макар че годишната инфлация се забави по-бързо от очакваното през март, достигайки 7,3%, тя все още е много над целевото ниво на централната банка.

Централната банка на Русия призна, че ръстът на цените може да се отклони от целта в края на 2017 г. след сътресенията на пазарите на суровини и валути. Набиулина каза, че рисковете от фискалната политика предизвикват особени тревоги за централната банка.

Рублата отчита ръст през последните седмици заради възстановяването на цените на суровия петрол. Руската валута е поскъпнала с над 8% спрямо долара през тази година, като постига третото най-добро представяне измежду 24 валути на развиващи се страни, показват данните на Bloomberg.

“В сегашните условия на структурни промени на руската икономика паричната политика на централната банка цели основно да ограничи инфлацията“, каза Набиулина. „Ясно е, че приехме мерки, за да понижим инфлацията, докато в същото време следим тяхното влияние върху икономическия растеж и финансовата стабилност“, заключи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
ABBA
преди 7 години
"Възможно е по-стръмно парично облекчаване при забавяне на инфлацията в Русия "В стремежа си да слугуват на англосаксонските си господари Инвестора все повече се облекчава върху умовете на читателите си. Освен да люти и смърди.Ако не сте разбрали: *** са ви заглавията, което предполага и да не се чете и статията. Ама внушение да става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още