IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Минасян: Гледаме към Панама, а не виждаме какво става тук

И у нас имаме достатъчно примери за съмнително натрупване на богатство, заяви икономистът

12:54 | 10.04.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Проф. Минасян: Гледаме към Панама, а не виждаме какво става тук

„Панамагейт“ предизвика много голям интерес, но предимно сред медиите, а не сред обществото. Гледаме нещо, което се е случвало на 10-15 хиляди километра, а не се вглеждаме в ставащото пред очите ни. Това коментира пред БНР проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт към БАН по повод разкритията около „Панамските документи“.

Имаме достатъчно примери за съмнително натрупване на богатство, заяви той. 

По повод изнесените от него преди дни данни, че 8 млрд. евро български капитали са изнесени в чужбина за 5 години, той обясни, че е извлякъл цифрата от данните за платежния баланс на страната за периода 2010 – 2014 г.

Той уточни, че това са законни операции, но въпросът е после какво става с тези пари и това е функция на вътрешния контрол – МФ да проследява движението на паричните потоци и капиталите, които имат местен произход.

„Бил Гейтс също притежава милиарди, но се знае какво е направил. А тук модел за подражание са тези, които са успели да откраднат, без да бъдат хванати. Хората разбират, че у нас с честен труд не можеш да забогатееш“, заяви той.

„Има десетина български граждани с повече от 1 млн. евро спестявания. Средно те са спестили 4 млн. евро. Как е възможно да се натрупат такива спестявания, предвид състоянието на държавата, съвсем по честен начин“, попита той.

Проф. Минасян припомни, че България е най-бедната страна в Европа и  БВП на глава от населението е 6000 евро, а в Румъния тази стойност е 7500 евро, при средно равнище в еврозоната 30 000 евро. Ние трайно заемаме тази последна позиция, без да знаем колко още ще бъдем там, каза той.

Социалистът Румен Гечев  коментира, че офшорните зони са узаконено лицемерие.

„Те са създадени от едрите финансови акули и политиците, купени от тези акули. Демокрацията става все по-пазарна, а изборите - все по-скъпи. Едрият капитал може да си купува депутати и парламентарни групи“, каза депутатът от БСП.

Той определи офшорните зони като „огледален образ на цинизма на световния политически и финансов елит“.

Въпросът е защо не бъдат закрити тези зони, което може да е инициатива на ЕС. Досега никой не е доказал, че те имат някакво макроикономическо значение, каза Гечев.

Той смята, че тези зони поддържат „пазарната демокрация“ и част от прехвърлените там пари се връщат за купуване на политици. „Едрият бизнес в България си е напазарувал политици и парламентарни групи“, беше категоричен той.

Малките и средни фирми си плащат данъците, за разлика от големите корпорации и определени политици, каза Гечев. Той твърди, че МСП в ЕС плащат 30 на сто повече данъци от големия корпоративен бизнес.

Дори да е манипулативно изтичането на информация около Панама, колкото повече информация, толкова по-добре, посочи Гечев.

Доц. Николай Иванов, бивш директор на финансовото разузнаване, обясни, че в офшорните зони не се търсят ниски данъци, а анонимност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 8 години
мопя ти се, за нищо на света на цитирай хора като Корнелия .. без значение за какво, мерси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
doc
преди 8 години
che to kvo stava v panama ima mnogo obshto s tova deto stava tuk...napravo si e kato dupe i gashtihttps://bivol.bg/banev-40-millions-offshore.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
На 01.04.16год. Корнелия Нинова в ''Панорама'' припомни за доклада,проучването на Европейският парламент, че в България губим 12-19 милиарда евро годишно от корупцията и контрабандата - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1742287312716162 Бях малко шокиран от цифрите макар ,че съм наясно как се ограбва България тоест доклада потвърждава това което пиша от години5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО ,и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда чрез плоският корпоративен данък и офшорките - http://***.blitz.bg/news/article/314769,и съм обяснил всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713491132262447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Европ.комисия изкара факта ,че малки и средни фирми плащат с 30% повече данъци от големите корпорации но това си е нелоялна конкуренция и аз затова пиша Конституцията чл.19 т. 2 - ''Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя'' - офшорките са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика тоест противоконституционни косвени убийци ........ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891Оня ден изкараха справка от БНБ кой държи държ.дълг - офшорки не помня колко процентаТрябва да се прочете книгата на книга на проф. Валентин Катасонов в която се обяснява подробно за лихвата и финансовата система https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009 информацията е много но трябва да се знаят основните неща за системната криза ,за петрола и глобалното затопляне от колкото се може повече хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
"Хората разбират, че у нас с честен труд не можеш да забогатееш, заяви той.Верно ли бе...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още