IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на LVMH поеха надолу след разочароващи резултати за тримесечието

Aтентатите в Париж към края на 2015 г. са възпрели много туристи от шопинг пътувания към Стария континент

12:14 | 12.04.16 г. 33
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на акциите на LVMH започна да пада в рамките на сесията в Париж, след като компанията за луксозни стоки отчете финансовите си резултати за първото тримесечие, а приходите от продажби на модни и кожени стоки не оправдаха очакванията на анализаторите на фона на отслабващото търсене в Китай, предава Bloomberg.

През първите три месеца производителят на марки като Louis Vuitton, Bulgari, TAG Heuer или Hennessy отчита ръст на приходите с 4 на сто на годишна база до 8,62 млрд. евро, поясни LVMH в Париж. Това обаче е със цели 100 млн. евро по-малко от очакванията на анализаторите.

Без отчитане на новооткрити или закрити дестинации и без влиянието на валутните ефекти ръстът би бил от 3 на сто – по-малко от очакваните от анализаторите 4 на сто. Изненадваща стагнация до приходи от 3 млрд. евро отчита бизнесът с модни и кожени изделия, което е най-голямото подразделението на LVMH и носи повече от една трета от продажбите на компанията. Анализатори очакваха ръст от 2 до 3 на сто. 

Значително по-силни продажби отчита подразделението за козметика и парфюми.

Книжата се обезценяват с 1,53 на сто (2,21 евро) до 142,54 евро за брой към 11:20 часа българско време.

По-рано LVMH се оплака, че атентатите в Париж към края на 2015 г. са възпрели много туристи от шопинг пътувания към Стария континент. Въпреки това обаче и в Китай и Хонконг има забавяне на продажбите.

Още в петък по-малкият конкурент от Италия Prada обяви, че печалбата и приходите в изминалата година (към края на януари) ще спаднат с по около една четвърт до съответно 96 млн. и 331 млн. евро. Prada посочва като причина тенденциите в Китай, където икономиката се развива по-слабо от очакваното. 

Консултантската компания Bain предсказа през миналата седмица в свое изследване, че световните приходи от бизнеса с луксозни стоки ще започнат да растат отново след 2017 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още