IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията се задълбочи до 1,5% годишно през март

Спадът е най-големия от юни 2014 г. заради по-ниските цени на горивата, услугите в транспорта и туризма, обувките и облеклата и сезонни фактори при храните

12:24 | 12.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

По-ниските цени на горивата, на услугите в транспорта и туризма, на обувките и облеклата, както и сезонното поевтиняване при пресните зеленчуци задълбочават дефлацията през март.

През третия месец на 2016 г. дефлацията е 0,7% на месечна и 1,5% на годишна база, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Годишният спад на индекса на потребителските цени е най-силният от юни 2014 г., когато се смъкна с 1,9% годишно. С новите данни бяха потвърдени и февруарските резултати, които показаха месечна дефлация от 0,3% и годишна от 0,5%.

Изменение на индекса на потребителските цени по месеци през последните пет години (в %)

Графика: Trading Economics

През първото тримесечие на годината дефлацията е 1%, като надхвърля значително очакванията на Българската народна банка (БНБ). Икономическият екип на централната банка очакваше дефлацията в края на първото тримесечие на 2016 г. да бъде в диапазона от 0,6% до 0,3%.

БНБ предрича, че към средата на 2016 г. инфлацията може да бъде в границите от минус 0,6% до плюс 0,6%. Прогнозата на финансовата институция се основава на допускането за слабо повишение на международните цени на храните в евро през първата половина на 2016 г. спрямо края на 2015 г., но при запазващ се спад на годишна база.

Изглежда, че прогнозирането на инфлацията, или по-скоро на това кога дефлацията ще отшуми, се оказва нелека задача. За това свидетелства променената прогноза на Министерството на финансите, което очаква дефлация и през тази година спрямо предходната оценка за инфлация. Ако прогнозата за дефлация от 0,8% през 2016 г. се сбъдне, то това ще е третата поредна година с дефлация. Като контраст от БНБ очакват ръст на индекса на потребителските цени от 1% през тази година.

За дефлацията през март 2016 г. основна роля играят по-ниските цени на горивата, на услугите в транспорта и туризма, както и на обувките и облеклата заради сезонните отстъпки и промоции. Принос към спада на потребителските цени имат и сезонни фактори при хранителните стоки.

Цените на горивата продължават да спадат, като през месеца автомобилният бензин А98Н поевтинява с 2,6%, а А95Н - с 3,1%. Цената на дизела е надолу с още 3,5%, а тази на метана – с 2,2 на сто. Пропан-бутанът поевтинява с 3,3%, а газообразните и течните горива за битови нужди - с 5,9% и 1,7%, съответно. От април пък цената на природния газ е вече с 23% по-ниска, като това ще доведе до последващо намаление на цените, което ще видим в статистиката за следващия месец.

При облеклата и обувките поевтиняването е в рамките на 0,8% и 1,8%, съответно, което се дължи на сезонни намаления и агресивни промоции при някои търговци.

По-ниските цени на горивата водят до по-евтин транспорт. През март като цяло услугите в сектора поевтиняват с 1,9% на месечна база. Само при пътническия въздушен транспорт НСИ регистрира ценови спад от 0,6% на месечна база.

С отшумяването на активния зимен сезон и настъпването на пролетта поевтиняват и услугите в сектор туризъм. Например, цените на услугите по краткосрочно настаняване са надолу с 3,8%, докато като цяло в цените в ресторантите и хотелите са с 0,2% по-ниски спрямо февруари.

Поевтиняват още цените на съобщителните услуги, както и в областта на развлечението и културата – с 1,9 на сто и 0,9%, съответно. При съобщенията може да се очаква последващ спад, тъй като от април ще започне постепенно намаляване на таксите за роуминг за държавите членки на Европейския съюз, инициирано от Европейската комисия, което според БНБ е предпоставка за по-нататъшно поевтиняване на телекомуникационните услуги.

В групата на хранителните продукти и безалкохолните напитки НСИ регистрира намаление на цените от 0,9%. По-евтини спрямо предходния месец са краставиците (-19,9%), листните зеленчуци (-14,5%), доматите (-16,2%), зрелият боб (-5%). По-ниски са и цените на хляба, млечните продукти, свинското и пилешкото месо, каймата.

Цените на цитрусовите и южните плодове, някои зеленчуци, като морковите и зелето, и макаронените изделия, захарта, солта и рибата, нарастват спрямо февруари.

По-високи са цените и в групата на алкохолните напитки и тютюневите изделия. Увеличението е от 0,1%, като поскъпването при цигарите вероятно е по линия на приетите промени в акцизните ставки, но „ефектът от тази мярка се очаква да бъде по-силен през следващите няколко месеца“, отбелязва Министерството на финансите в своя актуален „Месечен обзор на българската икономика“.

Прогнозите на ведомството са, че увеличаването на акцизните ставки върху цигарите в периода 2016-2018 г. ще повиши цените им средно с 4% в края на 2016 г. и с 3,6% догодина.

През март цените на лекарствените продукти се понижават с 0,4%, на лекарските услуги се увеличават с 0,4% на месечна база, като цените на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.

Използвайки европейската методология, НСИ регистрира по-дълбока дефлация спрямо март 2015 г. Изчислена по този начин, годишната дефлация е 1,9%, а на месечна база цените в България са се понижили с 0,6%. От началото на годината хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) спада с 1,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
Internet
преди 7 години
Смях - или Бойкономика. Сиреч - дефлация и икономически растеж, при нулево кретидиране и почти нулеви лихви по депозитите, които банките иначе не искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още