IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК откри пазар на европейско свинско месо в Мексико

Брюксел води преговори с Русия за премахване на продуктовото ембарго, но позитивен резултат още няма

14:55 | 12.04.16 г. 1
ЕК откри пазар на европейско свинско месо в Мексико

Мексико има готовност да купува свинско месо и месни продукти от Испания, Италия, Франция и Румъния. Европейската комисия води преговори и за износ на месо и месни продукти и от Полша.

Това съобщи комисарят по въпросите на земеделието в ЕС Фил Хоган пред европейските депутати. Той участва в дискусия, излъчвана директно по парламентарния канал, посветена на ситуацията на сектора на земеделието в Европа.

В своето изказване Хоган отчете тежката криза в сектора, особено за свинското месо и млечните продукти. По отношение на млечния сектор се водят разговори за временно удвояване на държавната помощ за фермерите, допълни още той.

Фил Хоган беше категоричен, че Европейската комисия води преговори с Русия и очаква Москва да вдигне забраната за внос на селскостопански стоки и храни от ЕС. Засега обаче руската реакция не е положителна, призна комисарят и допълни, че въпреки това преговорите продължават.

Според Хоган износът на месо и млечни продукти обаче расте, благодарение и на усилията за намиране на трети пазари. Един от тях например е Китай, към които се насочват производителите на мляко и млечни продукти.

Европейската комисия е заделила и допълнително 1 млрд. евро за европейските фермери заради влошената пазарна ситуация. През септември 2015 година бяха отделени 500 млн. евро, като част от тях държавите от общността използваха за директно подпомагане на сектора.

Хоган призова държавите да помислят как да използват и средствата от Фонда за стратегически инвестиции (основният елемент на Плана за инвестиции в Европа) за подпомагане на сектора на селското стопанство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Брюксел води преговори с Русия за премахване на продуктовото ембарго, но позитивен резултат още няма------------------------------------------------------------------------------------------------е да не би ЕК да са махнали санкциите, те кво искат, ми да питат шефа си във Фашингтон ве е.ба ги у пуделите долни ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още