IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капитализацията на борсата в Белград е 5,3 млрд. евро, на БФБ - 4,1 млрд. евро

Водещите индекси в Сърбия обаче не успяват да отчетат траен ръст след кризата през 2008 г.

08:08 | 14.04.16 г. 6
<p>
	Служител на борсата в Белград обучава стажант. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Служител на борсата в Белград обучава стажант. Снимка: архив Ройтерс

В началото на април заработи регионалната платформа за търговия с ценни книжа SEE Link, която е създадена от борсите на България, Македония, Хърватия, Сърбия и Словения с подкрепата на финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие в размер на 540 хил. евро. Преди дни стана ясно, че към нея се присъединява и борсата в Баня Лука, Босна и Херцеговина.

Осем финансови къщи от България се свързаха с платформата SEE Link още в първия ден на операциите, като общо 387 ценни книжа са налични за търговия. По същото време беше стартиран и индекс на сините чипове, наречен SEE LinX, който се очаква да увеличи видимостта на локалните пазари.

Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria продължават с поредицата от материали, които ще предоставят повече информация за местните пазари - от макроикономическите параметри до политическата обстановка и влиянието им върху пазарите.

Сръбската фондова борса (Belgrade Stock Exchage, или BELEX) е основана през далечната 1894 г. в Кралство Сърбия. Развитието ѝ продължава, като през 1992 г. югославският капиталов пазар е преименуван на Белградска фондова борса, а първият индекс на борсата е публикуван през 2004 г. Белградската фондова борса е член на Федерацията на евроазиатските фондови борси, както и асоцииран член на Федерацията на европейските борси за  ценни книжа.  
 
В момента Белградската фондова борса има два основни индекса – BELEXline, който е основният индекс на борсата, и BELEX15, включващ в себе си 15-те най-ликвидни акции на борсата. Според последните ревизии (от 31 март 2016 г. - бел. ред.) в основния индекс на борсата BELEXline влизат акции на 38 компании, докато в BELEX15 са включени ценните книжа на 13 акционерни дружества. 
 
Ето и кои акции влизат в състава на BELEX15 и какви са техните тежести в индекса след последната ревизия, направена на 31 март 2016 г.:
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 16 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Така се случва, когато мажоритарите не са зависими от цената на акциите на фирмите които управляват. Реално мажоритарите са де-факто управляват като частни собственици, но пък се възползват от удобствата на акционерните дружества - управляват цяла фирма с доста по-малко от 100% от капитала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
andy2000
преди 8 години
Пълна трагедия. А те дори не са в ЕС ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
ceneto
преди 8 години
то и графиката доста подобна на нашата, откъм капитализация също са подобни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още