IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиции в условията на слаб растеж и ниска инфлация

При инвестиране определете целта, започнете рано, диверсифицирайте и не продавайте, когато пазарите тръгнат надолу, съветват експерти

12:52 | 13.04.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мениджърът на Pioneer Investments за България Явор Ачев, главният инвестиционен мениджър на Pioneer Investments за Австрия и ЦИЕ Стефано Преньолато, главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян и директорът &bdquo;Банкиране на дребно&ldquo; и член на УС на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева. <em>Снимка: УниКредит</em>

Мениджърът на Pioneer Investments за България Явор Ачев, главният инвестиционен мениджър на Pioneer Investments за Австрия и ЦИЕ Стефано Преньолато, главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян и директорът „Банкиране на дребно“ и член на УС на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева. Снимка: УниКредит

Икономическият растеж и инфлацията ще останат ниски дълго време, а в подобна среда могат да се открият възможности за инвестиции. Това коментира главният инвестиционен мениджър на Pioneer Investments за Австрия и региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Стефано Преньолато в рамките на „Ден на инвестициите“, организиран от УниКредит Булбанк, Pioneer Investments и Алианц България.

В момента управляващото дружество следва сценарий, при който допуска слаб ръст и ниска инфлация в глобален план за по-дълъг период. Според инвестиционния стратег опитите на централните банки и правителствата не са достатъчно ефективни, като трябва да бъдат допълнени и от фискални политики.

„Мерките на паричната политика избегнаха колапс и кредитен риск, доведоха до повишаване на цените на активите и подпомогнаха икономически ръст, но сработиха частично, тъй като са налице неоценен риск и незадоволителна инфлация“, коментира Преньолато.

По думите му и от фискалната политика има какво да се желае, защото е довела до натрупването на дълг, а и липсват мерки, насочени към страната на предлагането. Сценарият на Pioneer „нисък растеж-ниска инфлация“ допуска възможност за намаляване на задлъжнялостта, но и ниска производителност, слаба демография, наличие на социални напрежения и валутни войни.

Не очакваме рецесия, макар че имаше опасения за икономиката на САЩ от началото на годината. Все още виждаме растеж, въпреки че не е достатъчно бърз, колкото ни се иска“, коментира Преньолато.

Според него предизвикателство остава предаването на много хлабавата парична политика на световните централни банки към реалната икономика.

Кредитирането в Европа не расте с желаното темпо“, оцени той и допълни, че подкрепа може да окаже фискалната политика чрез капиталовите инвестиции. Според Преньолато инфлацията ще остане доста ниска дълго време заради разликата между фактическото и потенциалното производство. „Структурните реформи са ключови, но напредват бавно“, каза още той.

Управляващото дружество допуска 25% вероятност от непоемане на риск от страна на компаниите при наличието на слабо търсене и спад на предлагането, което би могло да доведе до повторна стагнация. При увеличаване на търсенето и постигането на качествен ръст обаче може да се очаква 20% вероятност за поемане на риск, тъй като подобен сценарий допуска качествен растеж.

Основни рискове в прогнозата са геополитическите рискове, преструктурирането на икономиката на Китай, охлаждането на развиващите се икономики, движението в цената на петрола и високодоходните облигации в САЩ, както и евентуален Brexit.

Според главния инвестиционен мениджър на Pioneer Investments за Австрия и ЦИЕ инвеститорите трябва да се възползват от възможностите, които се откриват в зависимост от ценовите колебания при различните активи.

Като цяло компанията счита, че инвестициите в Китай са изгодни в дългосрочен план, а възможностите в различни страни и региони не са еднакви. Например, дружеството вижда възможности на американския пазар, но в краткосрочен план, и счита европейските пазари за справедливо оценени.

„Печалбите на компаниите растат със задоволително темпо, но не сме склонни да инвестираме агресивно при скъп или справедливо оценен пазар“, коментира Преньолато стратегията на управляващото дружество.

Той оцени ситуацията като крехка и несигурна и като цяло компанията има неутрална позиция спрямо акциите. Но консултантът посъветва да се затвърдят дългосрочните инвестиционни възможности, да се помисли за хеджиране и да се търсят активно възможности в ценовите колебания на активите.

„Международната среда е изключително нервна и волатилна“, коментира и изпълнителният директор на Алианц България Холдинг Димитър Желев в рамките на форума.

Той прогнозира, че ниските лихви ще се запазят в обозримо бъдеще, с изключение на САЩ, където Федералният резерв пристъпва към повишение. Според Желев високата волатилност на пазарите обаче ще продължи в следващите 12-18 месеца.

„Няма нищо страшно, ако видите вашите инвестиции да носят отрицателна доходност“, каза Желев и посъветва в подобен момент да не предприемаме прибързани решения.

По време на събитието се наблегна на няколко съвета при инвестиране. Сред тях са определяне на целта, започване възможно по-рано, регулярно спестяване на малки суми, диверсификация и да не се продава, когато пазарите тръгнат надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
Godo
преди 7 години
Джордж Буш - младши: Голяма грешка се оказа, че намалих данъците, бюджетът е празен, растежът е под 1%, парите от намалените данъци не отварят работни места и са намалили потреблението, държавата движи парите парите - и те отиват за заплати и инвестиции - с което се разгаря икономиката, бизнесът чака да види растеж и пасува. Голяма грешка беше това намаляне на данъци, фалираме, оставихме повече пари в бизнесът а той пасува. 2001 11 август: http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2001/08/11/210400_statistikata_se_usumni_v_novata_ikonomika/ http://***.theglobaleconomy.com/USA/Economic_growth/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
FNM
преди 7 години
Да бе, ако ня бях продал повечето позиции на БФБ през 2008 г. сега щях все още да съм на огромна загуба (надявайки се на светлото бъдеще). Малкото, което ми остана е между 2 и 5 пъти надолу за момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Byu & Hold....или Byu and Hope :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още