IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гражданският съвет на РБ и ДСБ поискаха оставката на председателя на КФН

Мартин Димитров, Радан Кънев и Гроздан Караджов мотивират призива си с отлагането на проверката на активите на застрахователните дружества и пенсионните фондове

19:16 | 13.04.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Гроздан Караджов, Радан Кънев и Мартин Димитров. <em>Снимка: ДСБ</em></p>

Гроздан Караджов, Радан Кънев и Мартин Димитров. Снимка: ДСБ

Народни представители от Гражданския съвет на Реформаторския блок и ДСБ поискаха оставката на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев заради отлагането на проверката на активите на застрахователните дружества и пенсионните фондове. Те се обявиха и за избор на ново, независимо ръководство на регулаторния орган.

На брифинг в Народното събрание Мартин Димитров, Радан Кънев и Гроздан Караджов изложиха тезите си. Според разпространената позиция на ДСБ е налице пълна парализа на КФН, а отлагането е „признак за общата криза в публичните регулатори“.

„Преди всичко то е пряка заплаха за интересите на голяма част от българските граждани“, пише в позицията.

Искащите оставката на Стоян Мавродиев се съмняват, че при част от пенсионните фондове значителна част от активите са инвестирани в свързани лица или кухи дружества. „При застрахователите е подобно положението с инвестирането на резервите, но в допълнение, нивото на резерви е много ниско. По тази причина, някои застрахователи практически не изплащат голяма част от дължимите обезщетенията“, твърдят Димитров, Кънев и Караджов.

РБ отдавна и многократно настоява за оставката на председателя на КФН и за избор на ново, независимо ръководство на кмисията в пълен състав.

„Няма как старото ръководство на КФН, което е допуснало и дори насърчава нередностите, да проведе обективна процедура по оценка качеството на активите“, гласят още мотивите за исканата оставка.

Така или иначе в средата на годината изтича мандатът на председателя на КФН. А рано или късно трябва да се стигне до избор на нов ръководител.

Според народните представители „КФН е и главният виновник за допускането на кухите сделки със собствеността и проблемите в Булгартабак, увреждане на интересите на инвеститорите и липсата на прозрачност относно действителния собственик“.

Като цяло от РБ и ДСБ призовават изборът на съставите на регулаторните органи от ранга на КФН, Комисията за защита на конкуренцията, Съвета за електронни медии и други, да не се извършва по партийни квоти, без анализ на професионалните качества на кандидатите.

Депутатите настояват да се даде възможност за номинации от професионалните общности и гражданския сектор, след което да бъде направен избор въз основа на широко публично обсъждане на професионализма и независимостта на кандидатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
IQ96
преди 8 години
Искров, Мавродиев и други тути-кванти: освобождаване от постовете-да, но и разследване и в...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
nikon
преди 8 години
Доста позакъсняло искане,но по-добре късно от колкото никога.Не само смяна,но и разследване,гъд и възмездие за липсата на ефективен контрол,от което много хора понесохме значителни загуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
alzag
преди 8 години
Ако КФН работеше извън поръчките за рекет, много неща на БФБ щяха да изглеждат друго яче. Спомням си как идваха на проверки през 2006-2007 г. Верно и те се обучаваха покрай нас, но имаше контрол и дружествата внимаваха какви ги вършат. Сега като знаеш, че имаш досег с тях само при искане листване/увеличиние, какво става в дружествата и одиторите не винаги им е ясно, защото и те са едни и същи в годините, и те са в една обвързаност. Миноритарите кучета ги яли. Затова и оборота на БФБ е жалък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
sasho7777
преди 8 години
Най-накрая нещо смислено "РБ отдавна и многократно настоява за оставката на председателя на КФН и за избор на ново, независимо ръководство на кмисията в пълен състав"А дано !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още