IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Ценков: Държавата трябва да преосмисли ролята си в икономиката

Председателят на Съвета на директорите на Национална компания индустриални зони заяви, че предстои внасяне на стратегия за гласуване в Министерския съвет

22:26 | 14.04.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Николай Ценков. <em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Николай Ценков. Снимка: Bulgaria ON AIR

Държавата трябва да преосмисли своята роля в икономиката като цяло. Докато ние създаваме от голи полета работещи индустриални зони, в зоната на здрача съществуват стотици други държавни дружества и над 60% от тях са на загуба.

Това каза в предаването "Денят ON AIR" Николай Ценков, председател на Съвета на директорите на Национална компания индустриални зони.

"Само в системата на Министерството на икономиката има 150 дружества в процес на ликвидация от 10 години. Нека сметнем само разходите за заплатите на ликвидаторите и ще стане една доста впечатляваща сума от милиони", заяви Ценков. "Или ги закрий, или ги направи да работят. В момента това средно положение да се разпродават на парче отделни активи очевидно не е ефективно", допълни той.

На въпрос дали има нужда от стратегия за индустриални зони той заяви, че такава стратегия съществува в Министерството на икономиката и предстои да бъде внесена за гласуване в Министерския съвет.

"Нашата идея е това да бъде един базисен документ, въз основа на който държавата да поеме ангажимент, че привличането на инвестиции за нея е приоритет", подчерта Ценков. "Мен често ме питат дали вземаме пари от държавата. Не, напротив, ние връщаме пари. Издържаме се само със собствени средства, връщаме дивидент в държавата", обясни той.

"Трябва да има единен орган, който да се занимава като цяло с държавното имущество. Представете си, че имате пакети акции в тези стотици компании, но не знаете дали те печелят или губят. Когато закъсате за пари - искате да си видите дивидента. Държавата няма единен регистър и единен орган как ще знае с какви активи разполага?", каза Николай Ценков.

Що се отнася до индустриалните зони той поясни, че само за последната година в индустриална зона Божурище има 7 нови инвеститора и български, и чужди, от най-различни сектори. Те са поели ангажимент да направят инвестиции на стойност 215 милиона лева.

"В цялата страна се наблюдава доста небалансирано икономическо развитие. Същата е ситуацията и в индустриалните ни зони. Например русенската зона е почти пълна. Към бургаската индустриална зона също се наблюдава доста голяма интерес към нея. Но във Видин нещата не са толкова добре, колкото ни се иска", подчерта Николай Ценков.

По отношение на това какво могат да направят кметовете на общини за промоцията на тези индустриални зони, Ценков каза, че напоследък градоначалниците сами се обръщат към тях с инициатива за сътрудничество, така че към портфолиото от терени да се включат и общински такива.

"Умните кметове знаят, че европарите скоро ще свършат, затова се стремят да привлекат частни, които са много по-устойчиви. Едно от предимството на богатия е, че може да си позволи да бъде малко по-глупав, по-дълго време от бедния", заключи той.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria ON AIR:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
ABBA
преди 7 години
изповядващите еевврогГейсски ценности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
ABBA
преди 7 години
"Държавата трябва да преосмисли ролята си в икономиката "Путин вчера каза за руската как трябва да се преориентира, но за изповядващите *** ценности това е мисия невъзможна.Кукловодите пляскат през ръчичките.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още