IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избягването на данъци от компаниите в САЩ струва на икономиката 111 млрд. долара

50-те най-големи публични корпорации укриват повече от 1 трлн. долара в офшорни зони, сочат данни на Oxfam

15:08 | 17.04.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Големи мултинационални компании, които пазят печалбите от чужбина от облагането им с данъци, струват на американската икономика повече от 100 млрд. долара годишно, като взети заедно укриват повече от 1 трлн. долара. Това показва ново проучване, което може да разпали дебата за данъчната справедливост, пише CNBC.

Тази седмица групата Oxfam America, бореща се с неравенството, публикува доклад, който анализира финансовите отчети на 50-те най-големи публични компании в САЩ.

Организацията открива, че гиганти от ранга на Apple, General Electric, Microsoft и Google, които използват данъчни убежища, струват на американската икономика 111 млрд. долара годишно.

Според Oxfam Apple е с най-голям принос, защото държи 181 млрд. долара в офшорни зони. Следват GE със 119 млрд. долара и Microsoft със 108 млрд. долара.

Ефективната корпоративна данъчна ставка в САЩ е 35%, но проучването разкрива, че компаниите използват разнообразни данъчни стратегии, за да намалят данъчната ставка до 26,5%. Само 5 от 50-те компании плащат пълните 35%.

Данните на Oxfam разпалват десетилетния спор относно печалбите на корпорациите и справедливото данъчно облагане. Компаниите често се забъркват в все още законни, но сложни, стартегии, които намаляват размера на сумата, която плащат върху печалбите си от чужбина, резултатът от което критициите стичат за данъчен режим, изпълнен с изкривявания, морален риск и погрешни стимули.

Бюджетната служба към Конгреса посочва, че повечето корпорации могат да намалят данъчната си тежест като просто приспаднат някои разходи. По данни от проучване от 2013 г. Бюджетната служба към Конгреса предполага, че евентуална промяна спрямо печалбите от чужбина може да увеличи приходите в бюджета с поне 113 млрд. долара за десетилетие.

Според Oxfam „непрозрачна и потайна мрежа“ от над 1 600 дъщерни дружества са се наговорили да скрият около 1,4 трлн. долара в офшорни зони. Организацията свързва тази сума с разширяващата се пропаст между богати и бедни.

Обвиненията придобиват ново значение в светлината на разкритията от т.нар. Panama Papers, които повдигнаха завесата на потайностите на фирми и богати хора, които се опитват да скрият облагаеми доходи.

„Практиките за избягване на данъчното облагане от страна на корпорациите, които са и позволени от федералното правителство, допринасят за опасното неравенство, което подкопава нашата социална структура и спъва икономическия растеж“, пишв в доклада на Oxfam.

Организацията призовава Конгреса и Барак Обама да предприемат действия спрямо злоупотребите с данъчните убежища.

Oxfam изчислява, че за периода 2008-2014 г. 50-те компании са взели колективно разнообразни кредити, гаранции и финансови спасителни средства за над 11 трлн. долара.

Обявявайки текущия лабиринт от данъчни закони като „измамен“, от Oxfam твърдят, че корпоративните усилия за разрушаване на системата лишават правителството от необходимите приходи за финансиране на образованието, здравеопазването и инфраструктурата.

Въпреки това Министерството на финансите на САЩ отчита данъчни приходи за 1,48 трлн. долара в първата половина на финансовата 2016 г., но все още има дефицит от 500 млрд. долара. През последната финансова година правителството събра над 3 трлн. долара данъчни приходи, което бе рекорд.

Според все повече анализатори ключът към разрешаването на проблема с данъчните убежища и корпоративните данъчни инверсии е да се намали корпоративният данък в САЩ.

Именно данъчната ставка за фирмите в Америка е една от най-високите в света, докато държави от ранга на Великобритания се радват на по-ниски данъчни ставки. Например, през 2020 г. Великобритания ще намали ставката до 18% от текущите 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
vstoykov
преди 7 години
Публичните корпорации не укриват нищо в офшорни зони - те напълно открито и прозрачно пишат в публичните си отчети тези неща. Защото са напълно законни - имат пари да наемат адвокати и данъчни консултанти, които законно да ползваш офшорните зони за намаляване на дължимите данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
studioaa
преди 7 години
Стига си дрънкал глупости - като развален грамофон си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
През 2013 г. американската Сметна палата изчисли, че ефективната данъчна ставка (реално платената бел. прев.) за американските корпорации е била едва 12,6%, а не официалните 35%, които медиите обичат да съобщават - http://solidbul.eu/?p=4688Обяснил съм всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1743677512577142Когато във бюджета на държавата няма пари за животоспасяващи лекарства и операции и т.н. държ.дейности които застрашават пряко или косвено човешкият живот означава ,че офшорките са косвени убийци - криминално престъпление - същото се отнася и за лихварството тоест когато България дава 1 милиард лева за лихви по държ.дълг а няма пари за здравеопазване и т.н. дейности означава ,че и лихварите са косвени убийци както и сенчестата икономика ,и корупцията ,и кражбите през разходите на бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
И защо да не крият и другите , след като САЩовете крият най много...а първисочат с пръст !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още