IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се сринаха с между 4,5 и 5% в азиатската търговия*

Акциите на енергийните компании от Азия бяха подложени на силна разпродажба

07:56 | 18.04.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола се сринаха сериозно по време на азиатската електронна търговия, след като срещата на някои от най-важните страни – производителки на петрол в столицата на Катар Доха приключи в неделя без резултат. Дискусиите може да бъдат подновени през юни, стана ясно при приключване на срещата.

Фючърсите върху американския лек суров петрол се сринаха с 5,08 на сто до 38,31 долара за барел, докато тези върху глабалния бенчмарк Брент спаднаха с 4,66 на сто до 41,09 долара за барел.  Фючърсите върху петрола сорт Брент затвориха при цена от 43,10 долара за барел на борсата в Лондон в петък, като са поскъпнали с над 50% от достигнатото през януари 12-годишно дъно, предава CNBC.

Акциите на енергийните компании от Азия бяха подложени на силна разпродажба в азиатската борсова търговия, като цената на книжата на Santos се срина с 6,24 на сто, а тази на Oil Search падна с 4,08 на сто, докато Inpex се обезцени с 4,92 на сто. 

Разпродажбите започнаха, след като срещата между най-големите производители на петрол в Доха се провали в стремежа си да приключи със споразумение за замразяване на производството, което би могло да насърчи цените.  16 държави, произвеждащи около половината от световния петрол, се събраха в неделя в столицата на Катар, в опит да стабилизират петролния пазар. Това бе първият значителен опит да се координира производството между ОПЕК и страните извън организацията за последните 15 години. 

Още по обяд обаче Ройтерс прогнозира провал, като цитира думите на саудитския втори престолонаследник и вицепремиер Мохамед бин Салман, който отговаря за икономиката. Според него Рияд може незабавно да удвои добива си на петрол. Коментарът му хвърли сянка върху очакваната среща на страните производителки. 

Иран, който е член на ОПЕК, вече заяви, че няма да участва в неделната среща, тъй като няма да приеме каквито и да са предложения за замразяване на производството. „Казахме на страните от ОПЕК и на страни като Русия, които не са част от ОПЕК, че трябва да приемат реалността – Иран се върна на петролния пазар“, е заявил министърът на петрола на Иран Биджан Намдар Занганех, цитиран от националната агенция Sana. „Ако замразиm добива си на петрол на нивата от феврури, това означава, че няма да имаме никакви ползи от вдигането на ембаргото“, e добавил той. Санкциите срещи Техеран бяха вдигнати през януари, след като страната прие условията за своята ядрена програма.

Сега експертите очакват ново поевтиняване на суровината, като се има предвид, че Саудитска Арабия заплашва с увеличаване на своето производство. 

Саудитска Арабия и Русия одобриха предложението да се замрази производството на петрол на нивата от януари до 1 октомври, като се очаква и други страни да го приемат, коментира петролният министър на Оман Мохаммед Ал Руми.

Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, ще брани пазарния си дял с добиви за 10,3 млн. до 10,4 млн. барела на ден, ако и други производителки се съгласят да замразят добивите, коментира принцът Мохаммед бин Салман в интервю от 14 април.

Цената на петрола падна от средата на 2014 г. до края на 2015 г. с близо 70%.Членовете на ОПЕК, както и други важни страни, които добиват петрол, като Русия, преговарят от седмици за възможностите за ограничаване на бързия срив на цената.  

*Цени на петрола към 7,30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
polisat
преди 7 години
И защо цени от 40 $ за барел трябва да се смятат за ниски и ОПЕК се стреми да стабилизира пазара и повечето икономисти започват да им свирят по техните ноти ,че видиш ли тези цени са лоши за световната икономика. Ами те и сега не са ниски .Преди 15 г. цените бяха 25-30 $ . Ниски ли бяха или високи. А преди 20г ? 12 $ за барел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Кого точно изтърбушиха руснаците? Щото по техни данни са убили 2 000 джихадисти. Един руснак във форумите беше сметнал, че на 4.5 бойни полета се пада 1 убит. Въпросът му беше защо такъв нисък КПД на ВКС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 7 години
Хахаха... И как точно се напънаха руснаците, че нещо съм пропуснал? Като изтърбушиха саудитските и турските джа^гали в Сирия? Путин и Лавров ли си занесоха ханшовете в Рияд, или принцът с целия си антураж паркира камилите и опъна килимчето пред Кремъл? Колко чаршафи се изредиха при Путин за една година и колко руски началници биха чела в Катар и СА? Нещо не им е на руснаците политиката много напънджийска, май... а? Хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 2
data
преди 7 години
пирамидка , американосите не са тръгнали да се споразумяват с никой , руснаците започнаха напъните :) със СА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 9
Pyramid
преди 7 години
Е, то е, щото егото на УСА е скромно, налЭ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
kandid
преди 7 години
Лошо, другарю Путин, лошо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
kandid
преди 7 години
Лошо, другарю Путин, лошо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
Варяг
преди 7 години
Всичко е лъжа и измама,накрая само печалбата остава.СА нищо не печели от спад,затъва в дефицит и тегли кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 5
data
преди 7 години
В групичката Русия , С.А. , Иран - договорките са невъзможни , егото на всички е огромно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Варяг
преди 7 години
Саудитите заплашиха ,че могат да освободят доларовите си резерви,но засега май не им обръщат внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още