IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само сенаторите могат да спасят Дилма Русеф от импийчмънт

Депутатите от долната камара на бразилския парламент се обявиха за отстраняване на бразилския президент

08:03 | 18.04.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Демонстранти носят надписи: Стига корпуция! <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Демонстранти носят надписи: Стига корпуция! Снимка: Ройтерс

Долната камара на бразилския парламент се обяви за импийчмънт на президента Дилма Русеф, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Привържениците на тази инициатива успяха да получат подкрепата на 367 депутати, при необходими за приемането ѝ 342 гласа. Против отстраняването на държавния глава се обявиха 137 депутати, седем се въздържаха, а двама отсъстваха от заседанието. 

Гласуването продължи над шест часа, като всеки от присъствалите 513 депутати трябваше да отиде до микрофона и да обяви решението си в продължение на десет секунди. Но повечето законодатели не спазиха този регламент. Възползвайки се от възможността да се изкажат директно в ефира, гледан от цялата страна, много тях не само правеха гръмки политически изявления, предназначени на потенциалните избиратели, но и изпращаха поздрави на деца, внуци, родители, съпруги и земляци, отбелязва ТАСС. Между привържениците и противниците на импийчмънта неведнъж избухваха сблъсъци и размяна на остри реплики и обиди, атмосферата в залата беше наелектризирана.

В 23.07 часа местно време лагерът на импийчмънта премина необходимите 342 вота /две трети от гласовете/, необходими за изпращането на процедурата в Сената, който ще има последната дума, предаде AFP. Депутатите от дясната опозиция ликуваха, пеейки химна на феновете на националния отбор на Световното първенство по футбол от 2014 г. "Аз съм бразилец, с много гордост и много любов".

Половина час преди това председателят на парламентарната група на Партията на трудещите се Жозе Гимараис призна "временното поражение". "Превратаджиите спечелиха тук, в камарата", но "това временно поражение не означава, че войната е изгубена", заяви той пред журналисти. "Сега ще водим диалог със Сената, за да може той да коригира действията на пучистите, ръководени от хора без морален авторитет", добави Гимараис.

Процедурата по импийчмънт ще продължи в Сената, който може да сложи край на 13-годишното управление на лявата Партия на трудещите си в силно разделената южноамериканска държава, отбелязва Ройтерс.

Бразилското правителство е уверено, че Сенатът ще отхвърли импийчмънта на президентката Дилма Русеф, който беше одобрен от долната камара на парламента, предаде по-късно Ройтерс, цитирана от БТА. Този вот е поражение за бразилската демокрация и беше "оркестриран" от опонентите на Русеф, които никога не приеха преизбирането й през 2014 г., заяви началникът на канцеларията на президента Жакис Вагнер.

Сега през идните десет дни в Горната камара на парламента трябва да се създаде специална комисия, а след това сенаторите ще гласуват. За временно отстраняване на президента за период от 180 дни е необходимо да гласуват най-малко 41 сенатори, а за окончателно отстраняване ще трябва да се проведе отделно заседание на Сената, на което да има най-малко 54 гласа в подкрепа на импийчмънта.

Президентът на Бразилия е изправена пред обвинения за нарушаване на бюджетните закони, с което си е осигурила преизбирането на поста през 2014 г. Тя отрича обвиненията. Политическата криза прати Бразилия на ръба на пропастта. Хаосът се разиграва в навечерието на Олимпийските игри, до старта на които има по-малко от 100 дни.  Битката за импийчмънта поляризира нацията и доведе до пълен застой на най-голямата икономика в Латинска Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
Класическият социализъм предполага диктатура на пролетариата(Китай). След Енгелс това се променя. По принцип ляво или дясно са на икономическата ос, диктатурата/анархията са двете крайности на политическата. Бисмарк, ако не виждаш нищо ляво, то вземи си сложи едни очила-създателя на Пруският държавен социализъм, създателят на профсъюзите, солидарното общественото осигуряване и да не изброявам...как да е, извинен си наистина, по-хубаво избягвай темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Китай е диктатура, а не ляво управление. Бисмарк.. нищо ляво не виждам, става дума за други времена на войни и революции така че примерите ти, ше извиняваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
като например - Бисмарк...Или Хелмут Шмит(тоя може и да не е удачен контра пример, ама все пак)...или цялото управление на Китай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Всяко ляво управление се проваля накрая със скандали. Дилма си е червена бабичка и така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още