IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на Бразилия, или какво трябва да се случи след край на ерата на Русеф

Ако президентът на страната наистина бъде импийчната, вицепрезидентът Темер ще се изправи пред редица трудни задачи

17:01 | 18.04.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На фона на икономическа криза, политическа криза и най-големия корупционен скандал в страната Бразилия е парализирана. Ситуацията не може да продължава така – и няма и да го направи, коментира Financial Times.

Късно в неделя Конгресът на Бразилия гласува да отвори процедура по импийчмънт срещу президента Дилма Русеф. Ако Сенатът потвърди вота – а това се очаква, Русеф ще се оттегли за 180 дни, докато тече политическото дело срещу нея, а вицепрезидентът Мишел Темер ще поеме временно поста. 75-годишният конституционен адвокат обаче е изправен пред трудна задача.

Предизвикателството пред Темер е да изправи наклонилия си кораб на бразилската държава – поне за известно време. Как може да постигне това? Темер вероятно ще обяви правителство на „националното единство“. Ако е достатъчно мъдър, ще засили и образа си на неамбициран държавник, обявявайки, че няма да се кандидатира за президент на следващите избори през 2018 г.

Финансите на страната също се нуждаят от сериозно внимание, най-малкото заради зейналия бюджетен дефицит в размер на 10% от брутния вътрешен продукт (БВП). Голяма част от плановете на Темер за това как да се справи с такива проблеми лежат в документ, наречен „Мост към бъдещето“.

Публикуван в края на миналата година от центристката му партия Бразилското демократично движение (PMDB), той призовава за по-отворена икономика, приватизация, по-гъвкави трудови закони и край на индексираните според инфлацията пенсии. А това е музика за ушите на инвеститорите. За да успее напълно да убеди пазарите обаче, Темер ще трябва да посочи няколко силни ръководители на финансовото министерство и централната банка.

Това не е всичко. За да се противопостави на твърденията, че импийчмънтът на Русеф е зле прикрит опит за преврат, той ще трябва да посочи и силен министър на правосъдието. Това ще успокои страната, че корупционното разследване в Petrobras, което разкри мръсните връзки на политиката и парите в Бразилия, ще продължи.

Дали Темер ще успее да постигне поне половината от това? Меденият му месец ще бъде кратък. Той няма широк мандат за прилагане на цялостна програма за икономически реформи. Разследването около Pertobras вероятно ще продължи да следи виновните политици, запазвайки Конгреса в състояние на почти парализа. Той е изправен и пред обвинения, подобни на тези, довели до импийчмънта на Русеф – манипулиране на бюджета.

Всичко е една голяма бъркотия. И все пак това може да се окаже удобен момент за катарзис. Последния път, когато президент на Бразилия бе импийчнат през 1992 г., страната – която отдавна толерираше високата инфлация, бе между два пристъпа на хиперинфлация. Но с времето хаотичният процес на този импийчмънт доведе до „истинския план“ - програма за стабилизация, която положи основите на просперитета на Бразилия в началото на века.

Днес страната, която дълго време толерираше обикновената корупция, е отвратена от т. нар. „хипер корупция“. Остранявайки я от системата, както направи Бразилия с хиперинфлацията преди две десетилетия, ще бъде основен и недвусмислен напредък.

Още за случващото се в Бразилия вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Какво да стане? Мизерия и те така!Още през 80тте "Щурците" са го казали много точноСветът не вярва в стари богове,Светът не чака нова богородицаСветът си знае, както две и двеКакво е безизходица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още